Vyčítať človeku, že je v období od júna do augusta viac nečinný a uvoľnený, je hlúpe. Tvrdia to psychológovia. Podľa nich vôbec nejde o osobné vlastnosti, ale o životné cykly.

ČO JE TO „LETNÁ LENIVOSŤ“

Ležať na pláži, vypnúť si na tri mesiace telefón a nerobiť vôbec nič je snom mnohých ľudí. Málokto však má takúto možnosť, ale skutočnosť, že produktivita práce v lete všeobecne klesá, si všimlo veľa ľudí.

Psychológovia tento jav nazývajú „letná lenivosť“. Hoci podľa vedúcej Centra psychologickej podpory Anny Riazanovej a lenivosť by sa nemala považovať za schopnosť organizmu relaxovať. Všetko je to zákon cyklov, podľa ktorého žije príroda a okrem iného aj my, ľudia. Pozrite sa na obyvateľov horúcich krajín – u nich takýto jav neexistuje. Je to preto, že leto je tam vždy.

Vo všeobecnosti je letná lenivosť charakteristická pre obyvateľov krajín, kde väčšinu roka chcete žiť len preto, aby ste videli leto.

Podnebie núti organizmus nejako sa prispôsobiť, obliecť sa, zmeniť životný štýl a stravovanie. To všetko sa odráža v životných cykloch. Ak po celý rok máme cyklus napätia, potom v lete – keď sú podmienky okolo nás čo najpríjemnejšie pre psychiku a pre telo, keď je možné sa neobliekať, netopiť, keď slnko vychádza skoro – sa začína cyklus uvoľnenia.

“Telo začína prechádzať do fázy regenerácie, to znamená, že aby získalo dostatok vitamínov, chce viac odpočívať. Preto pociťujeme fyzickú slabosť, nie vitalitu – to je regenerácia organizmu,“ hovorí psychologička.

ČI JE POTREBNÉ BOJOVAŤ PROTI LETNEJ LENIVOSTI

Nie, nie a ešte raz nie. Najmä ak vám zima spôsobuje veľa utrpenia. Organizmus v tomto období vstupuje do aktívnej konfliktnej fázy a v lete podmienečne „vydýchne“ – najprv sa uvoľní telo a potom psychika. Najprv zmobilizujete všetky sily, aby ste „prežili“, a potom sa upokojíte a vstúpite do fázy regenerácie.

Preto sa objavuje ospalosť a nechuť čokoľvek robiť

Stačí si uvedomiť, prečo tento proces prebieha, a dať telu čas. A aby toto obdobie prebehlo čo najpriaznivejšie, ideálna je dovolenka pri mori alebo len soľné kúpele, relaxačné procedúry, meditácia.