Plač dieťaťa je podmienený evolúciou – zaručí mu to prežitie. Výška a hlasitosť plaču je taká, že ho nemožno ignorovať. Akonáhle však vaše dieťa začne z celej sily plakať, tak je niekedy ťažké ho upokojiť. Ako upokojiť dieťa? Odpoveď ponúkame v článku.

Ako upokojiť novorodenca, keď plače?

Novonarodené dieťa potrebuje predovšetkým pocit bezpečia. A tento pocit zaisťuje blízkosť matky.

Hlad, zima a naložená plienka majú v skutočnosti druhoradý význam. Najlepším spôsobom, ako upokojiť dieťa, je vziať ho na ruky, objať ho, prejsť s ním po miestnosti a na chvíľu si ho priložiť k prsníku. Najčastejšie to stačí urobiť, aby sa dieťa upokojilo.

Tento mechanizmus je dokonca vedecky dokázaný – podľa štúdií plačúcemu dieťaťu pri jeho zdvihnutí klesá srdcová frekvencia a tiež výrazne klesá jeho úroveň stresu. Namiesto nosenia je možné dieťa aj hladkať, objímať ho alebo si ho položiť na seba – dôležitý je fyzický kontakt.

Čím je dieťa staršie, tým viac vie o sebe a o svete. Plače, pretože je hladný, rozrušený, vystrašený alebo sa jednoducho nudí (alebo ho naopak obklopuje príliš veľa podnetov).

Plač je jediný známy spôsob komunikácie so svetom. Rodičia sa časom naučia zachytávať rôzne „odtiene“ plaču, ale ak si nie sú istí príčinou, tak najlepšie je urobiť:

  • uistiť sa, že je dieťa suché a čisté,
  • skontrolovať, či nemá hlad,
  • skontrolovať, či nie je choré
  • skontrolovať či dieťa nemá koliku,
  • niečo zaspievať alebo precitať rozprávku,
  • zapnúť ventilátor, vysávač, sušičku – niekedy majú tieto zvuky upokojujúci účinok,
  • nosiť dieťa v rôznych polohách, napríklad ho položte bruškom na ruky,
  • najlepšie je byt trpezliví a pokojní – ak to už nezvládate, požiadajte niekoho o pomoc a doprajte si chvíľu času na odpočinok.

Vaše dieťa môže tiež zle reagovať na príliš veľa podnetov, napríklad popoludnie v supermarkete sa môže javiť ako príliš rozmanité a spôsobiť plačlivosť a nervozitu. Pamätajte, že bude nejaký čas trvať, kým bezchybne rozpoznáte potreby vášho dieťaťa, takže sa nevzdávajte a nebojte sa. Časom to pôjde ľahšie.

 

Zdroj: www.babyboom.pl