Preklad článku z platformy Todoist
Originál
Preložila a upravila: Katka Makara

Náš dnešný digitálny život je zdanlivo neobmedzený svet ľudí, ktorých môžeme sledovať, hudby, ktorú môžeme streamovať, článkov, ktoré môžeme čítať, a tak ďalej. Odvrátenou stranou digitálneho bohatstva je, že sa z toho všetkého často cítime preťažení, v psychickej nepohode alebo aj vyhorení.

Túto dvojsečnú zbraň som si uvedomila po prečítaní troch kníh. Každá z nich hovorí o budovaní života v menšej komunite – obklopení menším počtom ľudí:
Cal Newport: Digitálny minimalizmus; How to do nothing – o ekonomike pozornosti a Joy of Missing Out od Svenda Brinkmanna: Umelecké sebaovládanie vo veku  nadbytku.

Filozof Brinkmann v knihe Joy of Missing Out tvrdí, že cesta k šťastiu nespočíva v tom, či získame viac, ale v tom, že chceme menej. Namiesto dosiahnutia tohto cieľa prostredníctvom úplnej sebakontroly navrhuje „vybudovať si okolo seba prostredie, ktoré vás nebude neustále lákať“.

V knihe How to do nothing O’Dell, umelec a spisovateľ, spochybňuje definíciu našej spoločnosti v tom, čo sa považuje za „produktívne“:

“Obývame kultúru, ktorá uprednostňuje inovácie a rast pred cyklickosťou a regeneráciou. Naša predstava produktivity je založená na myšlienke vytvárania niečoho nového, zatiaľ čo údržbu a starostlivosť nevnímame rovnako produktívne.”

A Newport, profesor informatiky, v knihe Digital Minimalism (Digitálny minimalizmus) ponúka plán, ako si organizovať naše technológie podľa toho, čo si najviac ceníme, a minimalizovať zvyšok. Na napísanie knihy ho ovplyvnili poznámky, ktoré dostal od čitateľov svojej predchádzajúcej knihy Deep Work: Pravidlá pre sústredený úspech v rozptýlenom svete, o problémoch so sústredením.

“Nie je to tak, že by niektorá aplikácia alebo webová stránka bola obzvlášť zlá, keď sa posudzuje samostatne. Mnohí ľudia objasňovali, že problémom bol celkový vplyv toľkých rôznych lesklých ozdôb, ktoré tak naliehavo ťahajú ich pozornosť a manipulujú ich náladou. Ich problém so zbesilou činnosťou nespočíva ani tak v jej detailoch, ale skôr v tom, že je čoraz viac mimo ich kontroly.”

Z čítania týchto kníh je jasné, že v dobe neustáleho pripojenia a nekonečnej záplavy informácií je potrebné vynaložiť úsilie na to, aby ste sa sústredili na to, čo je pre vás skutočne dôležité.

Práve toto uvedomenie ma inšpirovalo k digitálnemu upratovaniu. Digitálny declutter  je audit celého vášho digitálneho života, po ktorom nasleduje odstránenie alebo reorganizácia všetkého do jednoduchšieho, bezpečnejšieho a zálohovatelnejšieho systému.

Podľa prieskumu spoločnosti Summit Hosting má priemerný Američan približne 83 webových stránok so záložkami, 7 otvorených kariet alebo prehliadačov, 582 uložených fotografií v mobilnom telefóne a 13 nepoužívaných aplikácií.

Pri svojom odstraňovaní vlastného digitálneho odpadu som zistil:
– desiatky účtov, do ktorých sa nikdy neprihlasujem, ako sú zatvorené kreditné karty a nepoužívané aplikácie,
– 60 bolestne neusporiadaných fotoalbumov na Facebooku,
– 8 000 e-mailov v schránke a niekoľko stoviek neprečítaných.

Digitálny neporiadok nezaberá fyzický priestor (možno okrem dátového centra v Las Vegas), ale zaberá značný priestor v našich hlavách. Neprehľadný systém vyvoláva pocit, že o našu pozornosť súperia rôzne veci, a to môže byť psychicky zaťažujúce a stresujúce. Zhoršuje to sústredenie a premýšľanie, kreatívne myslenie, či prijímanie dôležitých rozhodnutí.

Odrezanie sa od vyrušujúcich podnetov, obmedzenie „hluku“ sociálnych médií a vymazanie notifikácií nedokončených projektov vám môže pomôcť usmerniť to, čomu venujete svoju pozornosť.

Všeobecne sa dá povedať, že kroky k digitálnemu upratovaniu sú nasledovné:

  • Urobte si prehľad všetkých digitálnych vecí (súborov, priečinkov, účtov atď.).
  • Vymažte všetko, čo nepotrebujete.
  • Reorganizujte to, čo zostalo.
  • Udržujte si vyčistený život pomocou jednoduchých a dôsledných návykov.

Buďte pri tomto projekte trpezliví – ide o to, aby ste mali plán s úlohami, ktoré môžete pomaly upratovať, nejde o to, aby ste všetko dokončili hneď. V konečnom dôsledku vám proces uľahčí prácu.

Decluttering digitálnych dokumentov

Dokumenty z vysokej školy, staré výpisy z účtov, drafty z pokusov o scenáre – aké dokumenty si ešte odkladáte? Tu sa dočítate, ako si vytvoriť pevný systém a organizovaný spôsob prístupu k súborom do budúcnosti:

  • Všetko uložte a zálohujte: Predtým, ako urobíte čokoľvek iné, uistite sa, že máte zálohované súbory. Z týchto možností si vyberte jedno hardvérové a jedno cloudové úložisko:

Viac informácií nájdete v Tom’s Guide alebo How to Geek.

  • Audit vašich priečinkov a súborov: Urobte jednoduchú prehliadku priečinkov a súborov, aby ste zistili, kde sú uložené a ako sú usporiadané. Napríklad niektoré moje súbory sú v počítači (synchronizované so službou Dropbox), všetky sú synchronizované v cloude služby Dropbox a niektoré sú na disku Google.
  • Odstraňovanie súborov: Odstráňte súbory, ktoré už nechcete, vrátane duplikátov. Ak sa vám zdá predstava, že by ste sa mali prehrabávať niektorými alebo všetkými súbormi, zdrvujúca, presuňte ich do priečinka s názvom „Do zložky“ a postupne ich prechádzajte.
  • Usporiadajte si systém priečinkov: Teraz je čas na reorganizáciu systému priečinkov pomocou jednoduchej hierarchie. Pomôže vám nakresliť si hierarchiu priečinkov na papier. Ak máte niekoľko dokumentov určitého typu, vytvorte pre ne priečinok, napríklad „Dane“ alebo „Drafty“. Ak to pomôže, rozdeľte svoje kategórie ďalej pomocou podzložiek. Súbory sa najľahšie nájdu, ak váš systém organizácie nie je príliš komplikovaný. Zapier má ďalšie dobré návrhy. Keďže som na voľnej nohe a počítač používam na prácu aj na osobný život, moje priečinky najvyššej úrovne sú tieto: „Osobné“ a ‚Pracovné‘ a potom mám podpriečinky. Napríklad v priečinku Work (Práca) sú podpriečinky „Applications“ (Aplikácie), „Clients“ (Klienti) a „Website“ (Webové stránky).
  • Presuňte všetko z pracovnej plochy: Ukladanie súborov na pracovnú plochu počítača sa rovná rozhádzaniu hromady papierov po stole, čo sťažuje hľadanie toho, čo potrebujete, v čase keď to potrebujete. Presuňte súbory z pracovnej plochy do priečinka alebo ich odstráňte. Motivujte sa k udržiavaniu čistej pracovnej plochy pridaním zaujímavej tapety, napríklad fotografie miesta, ktoré máte radi, alebo rodiny či priateľov.
  • Odstráňte prevzaté súbory a dočasné súbory: Presuňte alebo odstráňte stiahnuté a dočasné súbory, aby ste uvoľnili miesto.
  • Používajte štandardné názvy pre pomenovanie súborov: Aby ste všetko ľahko našli, zvoľte si štandardný spôsob pomenovania súborov.
  • Ukladajte súbory do správneho priečinka: V budúcnosti vždy ukladajte súbory do príslušného priečinka, aby ste ich ľahko našli a nestratili.

Usporiadajte fotografie

Ak ste ako ja a máte tisícky fotiek uložených na rôznych miestach, tu je návod, ako dostať veci pod kontrolu:

  • Ukladanie a zálohovanie fotografií: Zálohujte si fotografie, podobne ako dokumenty, na fyzické zariadenie a pomocou cloudového úložného systému. Ak máte príliš veľkú knižnicu fotografií, zvážte externý pevný disk.
  • Usporiadať systém priečinkov: Usporiadajte fotografie v priečinku Fotografie. Jedným zo spôsobov ukladania podpriečinkov je usporiadanie podľa roku a potom podľa udalosti alebo miesta. (Robím hybrid tohto prístupu, keď používam konkrétne fotografie z výletov a väčšinu ostatných fotiek ukladám podľa roka, v ktorom som ich urobil.)
  • Súbor alebo odstránenie fotografií: V závislosti od toho, koľko fotografií máte, možno sa vám nebude veľmi chcieť ich usporiadať a odstraňovať. Odporúčam – zatiaľ čo organizujete svoj digitálny archív, pustite si dobrý podcast.
  • Presuňte fotografie zo sociálnych médií: Ak je Facebook vaším predvoleným riešením na zálohovanie fotografií, možno to budete chcieť zmeniť z dôvodu súkromia a podobne. Ak máte fotografie z aplikácie, ku ktorým sa chcete pripojiť, prejdite na Fotky, potom na Albumy, kliknite na album, kliknite na ozubené koliesko a kliknite na „stiahnuť album“. (Bohužiaľ, rozlíšenie fotografie nemusí byť také dobré ako originál). Ak chcete album odstrániť z Facebooku, kliknite na ozubené koliesko a následne na „vymazať“.
  • Presuňte fotografie zo smartfónu: Ak chcete uvoľniť priestor a nechať svoje fotografie na jednom mieste, skúste ich presunúť zo smartfónu do počítača, a to buď synchronizáciou s cloudovou službou, ako sú iCloud Photos alebo Fotky Google, alebo pripojením telefónu k počítaču.

Zbavte sa digitálneho neporiadku v hudobných súboroch a streamovacích službách

Tu je to, čo robiť so všetkými hudobnými súbormi:

  • Ukladanie a zálohovanie hudby: Podobne ako pri dokumentoch a fotografiách použite jednu fyzickú a jednu cloudovú možnosť. Ak máte veľkú hudobnú knižnicu, zvážte externý pevný disk.
  • Usporiadanie systému priečinkov: Usporiadajte všetky hudobné súbory do priečinka s názvom „Music“. Jedna štruktúra priečinkov odporúčaná spoločnosťou Tech Hive je Hudba > Interpret > Názov vydania > Súbory so zvukom a umeleckými dielami. (Tech Hive odporúča vkladať kompilácie do podpriečinku „Rôzni umelci“.)
  • Uložte si hudbu do svojich nových priečinkov a odstráňte duplicitné skladby: Opäť si nájdite iný dobrý podcast – alebo album –, ktorý vás zabaví, keď trávite čas zaraďovaním. 😀
  • Pomenovanie nepomenovaných hudobných súborov: Premenujte súbory s názvami ako: „neznámy názov“ alebo „neznáma skladba“ buď manuálne, alebo pomocou MusicBrainz Picard, automatickej aplikácie, ktorá zisťuje hudobné metaúdaje.
  • Usporiadajte si hudbu zo služby streamovania do zoznamov skladieb: Mnohí z nás počúvajú hudbu predovšetkým prostredníctvom aplikácií na streamovanie, ako je Spotify. Použite funkciu zoznamu skladieb týchto služieb na usporiadanie skladieb podľa éry, žánru, interpreta alebo čohokoľvek, čo sa vám páči!

Upracte si e-mail

E-mail je obzvlášť náročný na upratovanie. Aby to bolo menej bolestivé, je potrebné ho organizovať priebežne a tak strávite menej času jeho kontrolou. Tu je postup:

Vyčistite si doručenú poštu

  • Vyhláste bankrot doručenej pošty: Ak je vaša doručená pošta obrovská ako moja, prijmite, že nebudete tieto emaily čítať všetky a vyhláste „bankrot doručenej pošty“. To znamená, že dáte všetky správy archivovať, takže po otvorení e-mailu už preplnenú doručenú poštu neuvidíte. Ak to chcete urobiť v Gmaile, začiarknite políčko „Vybrať všetko“, potom kliknite na „Vybrať všetky [počet vašich e-mailov] konverzácie v priečinku „Doručená pošta“ a potom kliknite na šípku smerujúcu nadol na „Archivovať“.
  • Zrušenie odberov: V skutočnosti máme len obmedzené množstvo času na čítanie e-mailov, a to je v poriadku. Ak už nechcete dostávať e-maily od značiek, kampaní, či organizácií atď., stačí sa odhlásiť. Môžete to urobiť sami (odhlasujem sa, keď prichádzajú e-maile) alebo použite službu odhlásenia e-mailu. Nezabudnite si urobiť prieskum, pretože niektoré z týchto stránok majú problémy so súkromím a zabezpečením. Pri rozhodovaní o tom, či zrušiť odber, používam niekoľko kritérií: nikdy nečítam ich e-maile, to, čo posielajú, už nie je relevantné, predávajú produkty (príliš lákavé) alebo od nich dostávam príliš veľa e-mailov. Buďte k sebe úprimní v tom, čo skutočne otvoríte a prečítate! Môže sa zdať neškodné držať sa sledovania emailov, ​​ktoré možno jedného dňa naozaj tvoríte, ale každý nový neprečítaný email zvyšuje mentálnu váhu vášho digitálneho neporiadku.

Preorganizujte svoj e-mail

Vytvorte a používajte priečinky alebo štítky (ak chcete). Niektorí ľudia si myslia, že používanie priečinkov (štítkov) pre e-maili je strata času. Koniec koncov, existuje vyhľadávanie. Robte to, čo vám vyhovuje, ale v prípade, že ako ja považujete priečinky (alebo štítky, ako sa im hovorí v Gmaile) za užitočné, vytvorte kategórie, ktoré zodpovedajú témam, o ktorých dostávate e-maile, ako je práca, vzdelanie, koníčky, cestovanie a financie.

Cvičte si dobré e-mailové návyky

  • Prestaňte používať e-mail ako svoj predvolený zoznam úloh: Skúste prestať používať e-mail ako predvolený zoznam úloh pomocou tejto stratégie Inbox Zero: odpovedajte na tie emaile, alebo preposielajte tie, ktoré môžete okamžite vyriešiť a pridajte tie, ktoré máte pripnuté vo vašom zozname úloh, ku ktorým sa dostanete neskôr. Potom e-mail archivujte, aby sa už nenachádzali vo vašej doručenej pošte. Ja e-maile pridávam do svojho Todoistu ako úlohy pomocou doplnku pre Gmail.

Poznámka

💡Tip: Začnite premieňať svoje e-maily na úlohy v Todoist pomocou integrácie pre Gmail, Outlook alebo iných e-mailových klientov alebo preposielaním e-mailov do Todoistu.

  • Kontrolujte e-maily pravidelne, nie neustále: Kontrolujte e-maile v určených časových blokoch počas dňa, namiesto toho, aby ste mali poštu stále otvorenú. Takto sa môžete absolútne sústrediť na hlbokú prácu. Ako hovorí Cal Newport: „Ak si zorganizujem svoj život tak, že dostanem veľa dlhých, po sebe idúcich, neprerušovaných časových úsekov, môžem písať romány. [Ak budem namiesto toho často vyrušovaný] čo to nahradí? Namiesto románu, ktorý by tu po mne zostane ešte dlho… tu po mne zostane množstvo e-mailov, ktoré som poslal jednotlivým osobám.“
  • Vytváranie filtrov: E-mailoví klienti majú filtre alebo pravidlá, ktoré vám umožňujú automaticky ukladať e-maile do priečinka, preskakovať doručenú poštu, nikdy neprechádzať do spamu atď. Ak chcete napríklad skontrolovať e-mailovú poštu týkajúcu sa nových pracovných príležitostí v jednom časovom úseku, filtrujte e-maile s upozornením na úlohy, aby ste preskočili doručenú poštu a prešli priamo do priečinka a potom tento priečinok skontrolujte v konkrétnom čase počas dňa alebo týždňa.
  • Menej e-mailov: Čím viac e-mailov odošlete, tým viac e-mailov dostanete. Niektoré e-maily jednoducho nepotrebujú odpoveď alebo aspoň nie takú rýchlu, ako sa vám zdá. Niektoré problémy sa dajú ľahšie vyriešiť telefonicky alebo na stretnutí ako e-mailom. Vybudujte si povesť niekoho, kto odpovedá na e-maile dobre a nie rýchlo.

Vyčistite aj sociálne médiá

Sociálne médiá sa stali pre mnohých z nás nevyhnutnými. Zatiaľ čo Facebook, Instagram, Twitter a ďalšie nástroje nám pomáhajú zostať v spojení, ich prílišné sledovanie môže viesť k úzkosti, k rozptýleniu a pocitu preťaženia, ktoré môže byť niekedy paralyzujúce. “Ľudia nie sú pripojení k tomu, aby boli neustále pripojení,” ako hovorí Newport.

Tu je niekoľko tipov, ako dosiahnuť rovnováhu pri používaní sociálnych médií:

Dajte si pauzu od sociálnych médií

  • Doprajte si pôst alebo prestávku na sociálnych médiách: Ak sa po použití sociálnych médií cítite zle, skúste pôst od sociálnych médií – buďte určitý čas offline, hoci len na deň alebo dva – alebo výrazne obmedzte, koľko času tu strávite. 
  • Všimnite si zmenu, počas toho ako ste offline: Keď ste mimo sociálnych médií, všimnite si, ako sa cítite. Rozmýšľate inak? Čítate viac? Lepšie sa sústredíte? Čo sa vám na sociálnych sieťach vlastne páči a čo vám chýba, keď ste online?

Reorganizujte sociálne médiá

Na základe vašej skúsenosti s pôstom si preorganizujte svoje sociálne médiá tak, aby ste ich používali spôsobmi, ktoré sú pre vás príjemné:

  • Používajte čo najmenej aplikácií na sociálne médiá: „Stíhať kontrolovať a byť aktívny na Facebooku, Twitteri, LinkedIn, Instagrame, Snapchate a ďalších si vyžaduje veľa mozgovej aktivity a priestoru v jeden deň,“ hovorí Brett McKay z Art of Manliness, ktorý odporúča pravidelne používať iba dve vybrané aplikácie sociálnych médií.
  • Používanie zoznamov: Môžete si vytvárať zoznamy na základe tém alebo skupín priateľov na Facebooku alebo Twitteri, aby ste mali vždy aktuálne informácie o určitých témach alebo ľuďoch bez toho, aby ste museli listovať nepraktickým informačným kanálom. Na Instagrame môžete „stlmiť“ pozeranie príbehov od určitých ľudí, skontrolovať, s kým komunikujete najviac a s kým najmenej, a vytvoriť si zoznam blízkych priateľov, s ktorými budete zdieľať vaše príbehy.
  • Obmedzte tých, ktorých sledujete a s kým ste priatelia: Skryte, prestaňte sledovať alebo dokonca zrušte priateľov na sociálnych sieťach.
  • Uloženie konkrétnych stránok do záložiek: Ak používate Facebook hlavne na to, aby ste mali prehľad o udalostiach alebo niekoľkých profesionálnych skupinách, Newport navrhuje pridať tieto stránky do záložiek a ísť na ne priamo, aby ste sa vyhli news feed-u.
  • „Vymažte“ svoj informačný kanál (news feed): News feedu na Facebooku sa môžete vyhnúť tak, že ho zablokujete pomocou doplnku News Feed Eradicator pre Chrome alebo Mozillu, ktorý ho nahradia inšpiratívnym citátom.

Praktizujte dobré návyky sociálnych médií

Tu sú spôsoby, ako moderovať vaše používanie v budúcnosti:

  • Odstráňte aplikácie sociálnych médií z telefónu: Ak v telefóne nemáte aplikácie sociálnych médií je jednoduchšie vyhnúť sa bezduchému rolovaniu.
  • Naplánujte si čas na sociálne médiá: Ak chcete alebo potrebujete používať sociálne médiá, Newport navrhuje naplánovať si presný čas na ich použitie. Týmto sa zmení spôsob, akým tieto nástroje zvyčajne používate a to na vyplnenie neplánovaného času. Táto metóda vám pomôže stanoviť si limity.
  • Stlmiť upozornenia: Stlmenie zvukov na vašom zariadení vám pomôže vyhnúť sa vtiahnutiu do digitálneho víru.
  • Zapojte sa viac, ako menej: Newport poukazuje na to, že „like“ je plytká a pasívna interakcia. Namiesto toho sa snažte zaujať skutočne zaujímavým obsahom. Komentovanie príspevkov, kde máte skutočne čo povedať, je aktívnejší spôsob využívania sociálnych médií.

Zorganizujte si sledovanie správ

Nedávno som počul analógiu, že získavanie informácií prostredníctvom sociálnych médií je také, ako keby váš učiteľ stál pred triedou a prečítal jednu vetu z každého predmetu – niečo o občianskej vojne, teórii relativity, geometrií a o autoroch stratenej generácie. Je ťažké spracovať zložité informácie bez kontextu.

Nie sú to však len sociálne médiá, čo robí konzumáciu správ takou náročnou. Dnešné správy sú stresujúce a vo svete je veľa neistoty. Gándhí údajne nečítal správy tri roky, od veku 37 rokov, pretože „búrlivý stav svetových záležitostí mu spôsobil viac zmätku ako jeho vlastný vnútorný nepokoj“.

Nemusíte však zájsť tak ďaleko, aby ste získali lepší prehľad o tom, akým spôsobom sledujete správy:

Preorganizujte správy

  • Zoskupte svoje obľúbené zdroje správ: Existuje viac zdrojov správ ako kedykoľvek predtým, a to nízkej a aj neuveriteľne vysokej kvality. Skúste mať svoje zdroje správy v priečinku so záložkami vo webovom prehliadači, vo vyhľadávači správ, ako je napríklad aplikácia Apple News alebo rôzne spravodajské aplikácie dostupné pre Android, alebo v čítačke RSS, ako je Feed.ly.
  • Uložte si články, ktoré si chcete prečítať neskôr: Použite aplikáciu na neskoršie čítanie, ako je Pocket alebo Instapaper, alebo vyskúšajte OneTab, ktorá vám umožní previesť všetky položky na karte do zoznamu, alebo rozšírenie Todoist pre Chrome, ktoré umožňuje jednoduché ukladanie webových stránok do projektu „Prečítať neskôr“. To je skvelé pre tých z nás, ktorí majú problém s „kartami“ (pozri nižšie).

Praktizujte návyky dobrých správ

  • Odrežte svoje informačné kanály: Odhláste sa z odberu alebo inak „odrežte“ svoj informačný kanál, keď to potrebujete.
  • Kontrolujte správy len v určitých časoch dňa: Čítajte, počúvajte alebo sledujte správy v určitých časoch dňa a nie prerušovane.
  • Obmedzte používanie sociálnych médií na sledovanie spravodajstva: Zatiaľ čo mnohí z nás teraz pristupujú k našim správam prostredníctvom sociálnych médií, niektorí z nich dokonca robia svoj primárny zdroj správ, väčšina z nás tiež tvrdí, že sociálne médiá správy zhoršujú. Sociálne médiá sú jednoduchým spôsobom, ako získať informácie, ale môžu viesť k preťaženiu informáciami a získaniu najsenzačnejších častí príbehu bez potrebného kontextu.
  • Minimalizujte záložky: Aby ste sa vyhli preťaženiu príliš veľkým počtom záložiek, pridajte články, ktoré chcete, do aplikácie na čítanie neskôr, ako je Instapaper, Pocket, OneTab, alebo použite rozšírenie Todoist pre Chrome.

Upracte aplikácie

Počet digitálnych rozhraní, s ktorými sa ľudia v daný deň stretávajú je obrovský. Podľa správy Okta sa priemerný počet použitých aplikácií za posledné štyri roky zvýšil o 43 %. Zároveň majú ľudia nadbytok aplikácií. Podľa štúdie spoločnosti Kaspersky sa však najmenej 30 % nainštalovaných aplikácií na počítačoch nikdy nepoužilo.

„Keďže každá aplikácia je novým rozhraním, ktorému musíme venovať pozornosť, postupom času sa náš pracovný život stal čoraz chaotickejším,“ odhaľuje Dropbox vo svojej správe o pracovisku. Tu sú tipy, ako minimalizovať počet aplikácií, s ktorými sa musíte vysporiadať:

  • Odstrániť nepoužívané aplikácie: Odstráňte zo smartfónu a počítača všetky aplikácie, ktoré ste nepoužívate. Rovnako ako sa môžete kedykoľvek znova prihlásiť na odber newslettra alebo sa znova pripojiť k Facebooku, vždy si môžete znova stiahnuť aplikáciu.
  • Použite jednu aplikáciu na každý účel: Nájdite svoju obľúbenú aplikáciu pre každý účel – prečítaj si neskôr; to-do-list, na podcasty atď. Ak máte viac ako jednu aplikáciu na rovnaký účel, presuňte informácie z aplikácie, ktorú ste rozhodli nepoužívať na ten, ktorý používať budete (napr. odbery podcastov, zoznamy úloh). Odstráňte nepotrebné aplikácie.
  • Usporiadajte si aplikácie v smartfóne: Zoraďte si aplikácie do priečinkov a presuňte tie najnávykovejšie aplikácie na druhú alebo tretiu obrazovku smartfónu. Ak si trochu sťažíte prístup k aplikácii, získate chvíľu na premyslenie, či naozaj chcete odpovedať, či skontrolovať e-mail práve teraz.
  • Presuňte súbory zo smartfónu: Presuňte staré poznámky a hlasové správy z telefónu do príslušných priečinkov v počítači. Ja mám napríklad poznámku v telefóne, kam si zapisujem svoje obľúbené citáty. Z času na čas ich presuniem do počítača a potom ich v poznámke vymažem.
  • Vypnite oznámenia: Postupujte podľa pokynov na vypnutie oznámení v zariadeniach iPhone alebo Android.

Zneškodnite heslá a kontá

Toto je moja najmenej obľúbená oblasť, pretože som dlho odkladal nastavenie bezpečného a efektívneho systému správy hesiel. Bezpečnostné riziká spôsobené digitálnym neporiadkom sú však reálne. Bežné zraniteľnosti, ako je používanie rovnakého hesla pre viacero účtov a používanie ľahko uhádnuteľných hesiel, je ťažké sledovať kvôli všetkým používateľským účtom, ktoré musíme vytvárať. Tu je návod, ako sa s týmto neporiadkom v heslách vysporiadať:

  • Aktualizujte nezabezpečené alebo jednoduché heslá pre veľmi citlivé účty, ako sú bankové účty a zdravotné poistenie.
  • Presuňte všetky heslá do služby správcu hesiel, ako je BitWarden, 1Password alebo Dashlane. Wirecutter a PC Mag na to majú užitočné recenzie. Tieto služby, ku ktorým máte prístup prostredníctvom hlavného hesla, vytvárajú a ukladajú jedinečné a bezpečné heslá a zároveň vám umožňujú automatické prihlasovanie do používaných účtov.
  • Odstráňte účty, ktoré nepoužívate: Pri prenose účtov do správcu hesiel odstráňte účty, ktoré už nepoužívate.
  • Hlavné heslo si nechajte na papieri: Hlavné heslo si nechajte na papieri pre prípad, že by bol váš systém správcu hesiel nejakým spôsobom ohrozený alebo by ste ho jednoducho zabudli.
  • Používajte dvojfaktorové overovanie: Dvojfaktorové overovanie je síce nepríjemné, ale skutočne zvyšuje úroveň ochrany.

Poznámka: Viac informácií o tom, ako zostať v bezpečí online bez ohľadu na to, odkiaľ pracujete, nájdete v našom kontrolnom zozname zabezpečenia pre remote prácu. Prečítajte si, akým heslám sa vyhnúť a ako neohroziť svoje zariadenia.

Podobne ako upratovanie domácnosti, aj decluttering má svoje nudné momenty. Určite odporúčam rozdeliť si ho na časti, aby ste sa príliš nezaťažili. Využite pokušenia vo svoj prospech a počúvajte svoje obľúbené soundtracky, alebo majte po ruke najlepšie občerstvenie. Verím, že keď to spravíte, budete mať dobrý pocit z toho, že svoj digitálny svet ovládate lepšie. Nejde o to, aby ste mali dokonalý systém, alebo ho dokonca nevyhnutne dokončili, ale skôr o to, aby ste začali získavať späť svoj duševný priestor tým, že získate kontrolu nad tým digitálnym.

Ako píše Newport v knihe Digital Minimalism: „Aby sme obnovili kontrolu, musíme sa posunúť ďalej než k vylepšeniam a namiesto toho od základu prebudovať vzťah k technológiám, pričom ako základ použijeme naše hlboko zakorenené hodnoty.“

Podeľte sa v komentároch o svoje obľúbené metódy digitálneho upratovania a prajeme vám veľa šťastia!

Poznámka

Inšpirujte sa viac vďaka Marie Kondo a urobte si poriadok vo svojom digitálnom správcovi úloh.

Originál: Todoist