Kategórie: Sebapoznanie

Ako sa zmenil môj život po tridsiatke: 7 objavov

Mnohí ľudia sa s blížiacimi sa 30. narodeninami cítia znepokojení. Na jednej strane sme stále mladí a plní energie, ale na druhej strane sú už viditeľné prvé známky starnutia. Rodinná blogerka nám porozpráva, s čím sa stretla po tomto vekovom medzníku.

Včera večer, keď som ukladala dievčatá do postele, sa moja štvorročná dcéra zdvihla, dotkla sa mojej tváre a povedala: “Si mladá, ale máš také vrásky pri očiach.” Tak to je, život po tridsiatke. Stále vyzerám mlado, ale mám tie čiarky pri očiach. Poviem vám, čo sa so mnou ešte deje.

1. VŠADE ZAČALI RÁSŤ VLASY

Každý mesiac mi na brade pribudne nový chĺpok. Týmto tempom mi manžel čoskoro bude závidieť bradu. Z toho, čo boli kedysi drobné znaky puberty, sa stali husté húštiny. Teraz si musím holiť stehná. Akoby život nebol dosť nepríjemný aj bez toho.

2. MOJE PRSIA STRATILI PEVNOSŤ

Myslím, že dôvodom je dojčenie štyroch detí. Kedysi som nosila veľkosť A, teraz sú moje prsia ako vypustené balóny, ktoré zostali po narodeninovej oslave. Vyzerá to rovnako smutne, ako to znie.

Moje telo je pomníkom lepších časov a stratených snov

Mesiace môjho prsného “rozkvetu” však sprevádzali plačúce deti, podprsenky páchnuce pokazeným mliekom a mastitída – vyvažovali môj mimoriadne sexi vzhľad.

3. TELO SI VYŽADUJE SPRÁVNU VÝŽIVU

Niekedy je to skutočná tragédia. Napríklad sladká tyčinka, ktorá je bezlepková, vyrobená bez pridania mliečnych výrobkov alebo vajec. Snažím sa presvedčiť samu seba, že je to chutné, ale nie je to tak. Chutí ako lepidlo a sultánky.

Ale musím sa takto stravovať, pretože teraz sa moje telo začalo správať divne.

Už som sa dočkala pálenia záhy ako môj starý otec. Teraz musíme obaja po zjedení pikantného jedla sedieť na ležadle.

4. NIEKTORÉ SNY ZOSTANÚ SNAMI

Nedávno som sa stretol s učiteľkou, ktorá na našej strednej škole vyučovala kariérne poradenstvo. Oddávali sme sa spomienkam na staré dobré časy, keď som v jej triede písal test, ktorý ukázal, že musím byť agentom FBI.

Solidárne sme prikývli na znak uznania, že sa to nikdy nestane

Povedala, že by sa mi pravdepodobne podarilo prichytiť deti, ktoré robia zlé veci, keď sú na strednej škole. To bolo všetko. V tom čudnom veku si uvedomíte, že nikdy nebudete astronautom ani prezidentom, hoci vám rodičia hovorili – všetko je možné, ak chcete.

5. MLADÍ ĽUDIA HOVORIA “ŽENA”

Nič sa nevyrovná momentu, keď som išla na zmrzlinu s kamarátkami, z ktorých dve boli viditeľne tehotné. Chlapík za pultom ich niekoľkokrát nazval “moje dievčatá”. Nakoniec som sa spýtala: “Čože, vy si myslíte, že sú to moje dcéry?” – “Áno, uráža ťa to?” Nie, ale vrátim sa domov a utopím sa v oceáne sĺz. Ale predtým sa chystám spáliť šaty, ktoré mám na sebe.

6. ŠKOLSKÉ VEDOMOSTI SA MI KONEČNE HODILI

Uvedomila som si, prečo som na strednej škole potrebovala hodiny matematiky. Aby som pomohla tretiačke urobiť domáce úlohy, na to to bolo. Ale odtiaľto to bude už len horšie. Paradoxne som sa stala matkou a spisovateľkou zámerne, aby som dokázala svojej učiteľke chémie: periodická tabuľka prvkov mi v živote nebude užitočná.

7. MÔŽEM NOSIŤ A ROBIŤ, ČO CHCEM

Spomínate si na články o tom, čo si nemôžete obliecť po tridsiatke? Ak budem chcieť, budem nosiť lesklé nohavice, obrovské slnečné okuliare a tričká so smiešnymi nápismi. Nebojte sa, pravdepodobne sa to nestane. Pravdepodobne budem naďalej chodiť v nohaviciach na jogu. Ide o to, že mám tridsať a budem nosiť, čo budem chcieť. Mám síce vrásky okolo očí, ale žijem život, aký chcem žiť.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

2 techniky, ktoré pomôžu páru dohodnúť sa na dovolenke

On chce ísť na ryby a ona chce ísť k mame. Ako nájsť spoločnú reč…

17 hodín ago

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

2 dni ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

3 dni ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

4 dni ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

5 dní ago

Všetko pre seba, nič pre iných: prečo je sebectvo vlastne užitočné

Koľkokrát v živote sme už počuli vetu: "To je ale sebec!" A znie to výrazne…

6 dní ago