Kategórie: Rodina a výchova

5 postojov ľudí, ktorých vychovávali nároční rodičia

Často počúvame o ťažkých deťoch a tínedžeroch. Ťažkých rodičov však nie je o nič menej a môžu dieťa otráviť nielen v detstve, ale aj v neskoršom živote. Tu je päť bežných postojov ľudí, ktorých vychovali takíto rodičia.

INFLUENCIE

Začnime tým hlavným: mozog rastie až do dvadsiatky a každý, s kým počas tohto obdobia prichádzame do kontaktu, ovplyvňuje náš pohľad na svet. Predstavte si: ste ešte taký mladý, že neviete hovoriť. Ste doma – koho tam vidíte? Sú títo ľudia radi, že vás vidia? Otravuje ich vaša prítomnosť?

Ako dieťa ste aktívne spoznávali svet: dávali ste si predmety do úst, dotýkali ste sa všetkého, čoho ste sa mohli dotknúť, snažili ste sa, aby sa o vás “obri” okolo vás zaujímali. Usmievali ste sa, smiali a vydávali zvuky, aby ste upútali ich pozornosť, ale oni nereagovali. Potom si začal kričať. Ako sa pri tom cítili? Bolo to láskyplné? S pochopením? S hrejivosťou? Alebo vám dávali najavo, že ste im nepríjemní, otravní, zaberáte im drahocenný čas?

To, ako sa k vám rodičia správali v detstve, určuje, ako sa cítite sami.

Je dobré, ak si to uvedomíte, vyhľadáte pomoc a zbavíte sa následkov života s ťažkými rodičmi. Ak ste to však neurobili, “dedičstvo z detstva” môže zničiť vaše vzťahy a brániť vášmu úspechu.

DÔSLEDKY

1. Neveríte, že môžete byť milovaní

Aj keď váš partner hovorí, že vás miluje, a dokazuje to, vy tomu neveríte. Nedostatok rodičovskej lásky v detstve vás presvedčil, že nie ste dosť dobrí a neuspejete.

Mnohí klienti sa priznávajú, že si vybrali nepríjemných partnerov, pretože sú presvedčení, že si iných nezaslúžia.

Ale oni si to nezaslúžia. Nie je to vaša vina, že vaši rodičia vytvorili takýto postoj k svetu. Je čas oslobodiť sa od škodlivých postojov a žiť skutočný, dôveryhodný život.

2. Nikomu nedôverujete

Keď vstupujete do vzťahu, chcete svojmu partnerovi dôverovať. A spočiatku sa zdá, že to funguje, až kým si jedného dňa nezačnete klásť otázky:

  • Kde je?
  • Čo ak ma podvádza?
  • Čo ak mi/jej celý čas klamal/klamala?

Bez toho, aby ste našli odpovede, môžete sami seba presvedčiť, že nemôžete nikomu dôverovať.

3. Máte problém s intimitou

Ide o skutočnú intimitu, keď sa o vás niekto stará, váži si vás, miluje a prijíma, a problém súvisí s neschopnosťou a neochotou plne dôverovať druhej osobe. Deti problémových rodičov vyrastajú opatrné, pretože dospelí sú nepredvídateľní: teraz sa usmievajú a o chvíľu neskôr prepadnú hnevu. Dieťa sa učí odhadovať nálady a vyhovieť, aby prežilo. Potom je ťažké komukoľvek dôverovať.

4. Necítite sa bezpečne

S tým súvisí aj nedostatok dôvery nielen v blízkych, ale vo svet ako taký. Napríklad vás doma zneužívali a vy ste sa báli osoby, ktorá vás mala milovať. S pocitom neustáleho nebezpečenstva sa môžete vyrovnať, ak sa naučíte mať radi sami seba a požiadať o pomoc.

5. Túžite po bezpodmienečnom schválení

Títo rodičia niekedy schvaľujú to, čo robíme, ale rýchlo berú súhlas späť: “Vidíš, môžeš to robiť, keď chceš. Chcel by som, aby som to mohol robiť stále. Ale snívam…”

Podceňovanie súhlasu je charakteristickou taktikou týchto rodičov

Moja mama hovorievala, že ma nechváli, aby som nebol namyslený. Druhý rodič často mlčí alebo súhlasí s partnerom v záujme pokoja v rodine. Ako po tom veriť, že vás môže milovať zdravý, primeraný človek?

ODBORNÝ NÁZOR

Alexander Ivanov, rodinný psychológ a psychoterapeut

Ako výchova formuje osobnosť dieťaťa?

Všetky disharmonické vzťahy vznikajú z nedostatku dôvery vo svet. Deti sú citlivé na nuansy správania druhých a presne kopírujú svojich rodičov buď pozitívne, alebo negatívne – podľa šťastia. Ak je rodič sebavedomý, dôveruje svetu, akceptuje druhého človeka so všetkými jeho chybami a má ho rád, odovzdáva to svojim deťom. A odovzdávajú im aj negatívne vlastnosti.

Aké vyrastajú deti ťažkých rodičov?

“Dieťa ťažkého rodiča” nie je rozsudok, diagnóza ani ospravedlnenie neúspešného dospelého života. Takéto deti sa od malička učia zvládať stres a ťažkosti, žijú tým, čo sa im deje. Dospelí, ktorí boli v detstve chránení pred stresom, sa v rovnakých situáciách ľahko “zlomia”.

Dospelí, ktorí v detstve prešli touto školou, sú často pripravení na akékoľvek rany osudu.

Mínusom je, že neustále bojujú a môžu celý život stráviť v boji, nasledovať príklad rodičov a stať sa rovnakou mamou a otcom pre svoje deti.

Ako sa týchto postojov zbaviť?

Je však možné zmeniť rodinný scenár. Aby ste to dokázali, musíte:

  • uvedomiť si skutočné motívy svojho správania analýzou svojho konania;
  • prijať rozhodnutie, že budete žiť a vychovávať svoje deti inak ako rodičia;
  • začať konať: pochopiť, čo sú zdravé rodinné vzťahy (čítajte, sledujte šťastné rodiny), identifikovať, čo je vo vašom správaní zlé, a postupne zmeniť toxické vzorce komunikácie na zdravé.

Niektorí to robia sami, mnohí s tým prichádzajú za psychológmi.

Susan Forwardová: “Toxickí rodičia. Ako dostať svoj život späť do normálu.”

Všetci (alebo takmer všetci) rodičia z času na čas nesplnia naše očakávania. Susan Forwardová však nezmierňuje úder, keď ide o ľudí, ktorých nedostatky spôsobujú ich deťom ťažkú psychickú traumu. Jej živá, úprimná kniha pomáha zbúrať rodičovskú manipuláciu autoritou, pocit viny a ďalších “zabijakov” sebaúcty.

Táto kniha je určená pre každého, kto sa chce vyrovnať s bolesťou z detstva, a čo je dôležitejšie, prekonať vzorce neuspokojivých vzťahov zakorenené v rodičovskom dome. Nemusíte sa obviňovať za to, čo sa vám stalo v minulosti. Svoj život môžete zmeniť hneď teraz! Stačí si prečítať túto knihu a otvorí sa vám úplne nový svet – svet sebadôvery, emocionálnej nezávislosti a veľkej vnútornej sily.

 

 

 

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

2 techniky, ktoré pomôžu páru dohodnúť sa na dovolenke

On chce ísť na ryby a ona chce ísť k mame. Ako nájsť spoločnú reč…

14 hodín ago

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

2 dni ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

3 dni ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

4 dni ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

5 dní ago

Všetko pre seba, nič pre iných: prečo je sebectvo vlastne užitočné

Koľkokrát v živote sme už počuli vetu: "To je ale sebec!" A znie to výrazne…

6 dní ago