Kategórie: Sebapoznanie

AGORAFÓBIA – ČO TO JE?

Agorafóbia – to je úzkosť a strach sú emócie, ktoré vo svojom živote prežíva každý z nás. Sú to úplne prirodzené emócie, no u niektorých ľudí môže pocit bolesti spôsobiť veľkú úzkosť.  Úzkostné poruchy sú veľmi vážne a nemožno ich podceňovať. Do skupiny úzkostných porúch patrí aj agorafóbia. Čo to je? Odkiaľ pochádza? Ako sa prejavuje a ako sa dá liečiť?

ČO JE AGORAFÓBIA

Agorafóbia je typ fóbie, ktorá patrí do skupiny úzkostných porúch. Je to chorobný strach z pobytu v otvorenom priestore. Človek postihnutý agorafóbiou sa bojí, že na takomto mieste dostane panický záchvat. S týmto strachom môže mať postihnutý pred odchodom z domu vážne problémy. Aj keby to mal byť krátky výjazd na krátku vzdialenosť. Problém má aj s nákupmi či cestovaním vlakom či MHD.

Na druhej strane sa môže báť byť úplne sám – v takom človeku je stále silné presvedčenie, že každú chvíľu môže zažiť silný záchvat paniky a nikto mu v tej chvíli nepomôže.

AGORAFÓBIA – PRÍČINY

Žiaľ, vedci doteraz nedokázali presne určiť, čo v skutočnosti stojí za vznikom agorafóbie u ľudí. Uvádzajú však, že každý prípad by sa mal posudzovať úplne individuálne.

  • Existujú však náznaky, že agorafóbia môže mať genetický základ a je spojená s dedením určitých vlastností alebo správania od príbuzných. Túto teóriu podporuje aj fakt, že ľudia, ktorí už majú v rodine niekoho, kto s agorafóbiou bojuje, ňou môžu trpieť aj sami.
  • Uvádzajú sa aj psychologické faktory, ktorých môže byť veľa. V skutočnosti všetko, čo môže znížiť a negatívne ovplyvniť vaše duševné zdravie, môže viesť k rozvoju agorafóbie.
  • Drogová a alkoholová závislosť, môže prispieť k rozvoju agorafóbie. Môže to byť aj dôsledok iných porúch – vrátane generalizovanej úzkostnej poruchy alebo obsedantno-kompulzívnej poruchy.
  • Nedá sa vylúčiť, že agorafóbia má svoj pôvod v ťažkých, traumatických zážitkoch. Môže sa vyvinúť v dôsledku fyzického aj psychického násilia.

AGORAFÓBIA – PRÍZNAKY

Agorafóbia je veľmi ťažká úzkostná porucha, ktorá môže vážne brániť a v mnohých prípadoch dokonca znemožniť normálne fungovanie. Ak máte v sebe podozrenie na agorafóbiu, najlepšie je sebapozorovanie. Ak pociťujete silný strach a úzkosť z toho, že sa ocitnete sami na preplnenom mieste – vo verejnej doprave, v nákupnom centre alebo na ulici alebo ak sa bojíte otvorených priestorov a už len vyjsť z domu je pre vás ťažké a znepokojujúce – možno je to agorafóbia.

U ľudí s agorafóbiou sa rozvinie ťažká úzkosť a s ňou spojené fyziologické symptómy – potenie, zrýchlený tep, závraty, bolesti hlavy, až mdloby. To, čo je pre iných ľudí úplne bežné a čomu nevenujú veľkú pozornosť je v prípade ľudí s agorafóbiou veľkým strachom. Somatické symptómy tento strach ešte viac umocňujú. Napríklad zrýchlený tep v stresovej situácii môže človek vnímať ako blížiaci sa infarkt, čo ho ešte viac vystraší, a tým ešte viac zhorší jeho stav.

Agorafóbia má veľmi negatívny dopad na celý život. Človek s agorafóbiou čoraz horšie zvláda sociálne situácie – zanedbáva vzťahy s inými ľuďmi, čoraz viac problémov má aj v profesionálnej oblasti. Postupom času je pre neho čoraz ťažšie nadväzovať alebo udržiavať vzťahy.

AGORAFÓBIA – LIEČBA

Agorafóbia je príliš vážny problém na to, aby bol podceňovaný. Najlepšia v tomto prípade bude pomoc špecialistu, hoci veľmi pomôže aj podpora najbližšieho okolia.

V prípade agorafóbie sa najčastejšie používa kognitívno behaviorálna terapia. Najlepšie výsledky prináša aj v boji proti úzkostným poruchám. Kombinácia kognitívnych a behaviorálnych techník dáva pacientovi šancu pochopiť podstatu svojej úzkosti. Predpokladá sa, že tento typ panickej terapie pozostáva z desiatich až pätnástich sedení, v priemere raz týždenne.

Už začiatok terapie je veľmi prospešný. Pacient má možnosť dozvedieť sa viac o strachoch a mechanizmoch, ktoré sú za ne zodpovedné. Učí sa rozpoznať úzkosť a jej príznaky a pochopiť, odkiaľ pochádza. Dozvie sa aj o tom, čo je samotná terapia a aké výsledky môže priniesť.

Pacient sa tiež dozvie, ako selektívnosť pozornosti ovplyvňuje vnímanie rôznych udalostí. Zameriava sa na vlastné telo, na jeho vybranú časť a následne opisuje svoje zážitky. Ďalšia technika zase zahŕňa učenie sa, ako myslenie ovplyvňuje závažnosť somatických symptómov spojených so záchvatmi úzkosti.

Kognitívno behaviorálna terapia je tiež založená na behaviorálnych technikách. V rámci nich sa uskutočňujú rôzne behaviorálne experimenty, ktorých cieľom je ukázať pacientovi, že myšlienky, ktoré vznikajú v súvislosti so záchvatmi úzkosti, sú vo svojej podstate neopodstatnené.

Ak vás zaujíma ako si aj pri agorafóbii zlepšiť duševné zdravie, tak tento článok je pre vás.

Zdroj

Nika

Share
Published by
Nika

Recent Posts

Extrémna úprimnosť: prečo niektorí ľudia menia svoj život na televízny seriál

Takmer každý z nás sa už stretol s niekým, kto je ochotný hovoriť o svojom…

1 deň ago

5 cvičení na súcit so sebou samým

Každý, kto sa zaujíma o sebarozvoj, vie, aké dôležité je naučiť sa podporovať sám seba,…

2 dni ago

“Žiješ len cez víkend?” 4 príznaky emocionálneho vyhorenia

Víkendy sú našou príležitosťou oddýchnuť si od práce. Keď sme však vyčerpaní, často zabúdame, čo…

3 dni ago

15 návykov, ktoré vám pomôžu stať sa šťastnejšími

Kto z nás si nechce užívať život a cítiť sa šťastný? Aby sme to dokázali,…

4 dni ago

15 vecí, s ktorými sa stretávame oveľa častejšie, ako si myslíme

Používatelia fóra Reddit sa rozhodli povedať, s akými javmi v živote sa stretávajú oveľa častejšie,…

5 dní ago

13 dôvodov, prečo byť slobodný

Ak ste ešte nenašli svoju druhú polovičku, nie je to dôvod, aby ste sa chytili…

6 dní ago