Často sa staviate na vedľajšiu koľaj, staráte sa o záujmy iných ľudí alebo sa vyhýbate pravde? Zozbierali sme najtypickejšie príklady situácií, v ktorých zrádzame sami seba, a pozývame vás, aby ste sa o svoje príbehy podelili v komentároch.

1. NEPRIJATIE SVOJICH CHÝB

Chyby sú súčasťou života: pomáhajú nám učiť sa a rásť. Keď však človek nedokáže uznať svoje chyby a poučiť sa z nich, zrádza sám seba. Vzdávame sa príležitosti stať sa lepšími a rásť – kvôli tomu robíme stále tie isté chyby a čelíme nepríjemným následkom.

2. NESCHOPNOSŤ BRÁNIŤ SVOJE ZÁUJMY

Neschopnosť obhajovať svoje práva a záujmy môže viesť k tomu, že nás iní zneužívajú. Môžeme sa báť konfliktov alebo nevieme správne vyjadriť svoje potreby a želania, čo zasa môže viesť k strate sebaúcty a pocitu bezmocnosti.

3. IGNOROVANIE VLASTNÝCH EMÓCIÍ

Ignorovanie alebo odmietanie prijať vlastné emócie a pocity môže viesť k hromadeniu stresu a nespokojnosti so sebou samým, čo ovplyvňuje náš každodenný život, komunikáciu s blízkymi, ako aj naše duševné zdravie.

4. ZÁVISLOSŤ NA NÁZOROCH INÝCH ĽUDÍ

Prílišná závislosť od názorov iných ľudí môže viesť k strate vlastnej individuality a k odmietaniu vlastných myšlienok a názorov. Začneme sa sústreďovať na názory iných ľudí namiesto toho, aby sme počúvali svoje vlastné pocity a myšlienky. To môže spôsobiť, že máme pocit, že žijeme život niekoho iného namiesto svojho vlastného, čo sa nám veľmi nepáči.

5. STRACH Z PREMENY

Strach zo zmeny v živote môže spôsobiť, že odmietneme nové príležitosti a vyhliadky, aj keď môžu viesť k lepšej budúcnosti. Môže to byť spôsobené neistotou, strachom z neznámeho alebo neochotou vystúpiť z našej komfortnej zóny. Takéto pocity nás na jednej strane môžu chrániť pred unáhlenými činmi, ale na druhej strane nás môžu ohroziť a pripraviť o možnosti rozvoja.

6. NESCHOPNOSŤ POVEDAŤ „NIE“

Vzdanie sa svojich prianí a potrieb v prospech druhých môže viesť k pocitom nespokojnosti a sklamania zo seba samých. Môžeme začať mať pocit, že naše vlastné potreby a priania nie sú dôležité, čo môže mať negatívny vplyv na náš emocionálny stav. Okrem toho neschopnosť povedať „nie“ môžu využiť iní – a nie je isté, či vám ich konanie neublíži.

7. VYHÝBANIE SA ZODPOVEDNOSTI ZA SVOJE ROZHODNUTIA

Zodpovednosť je schopnosť prevziať zodpovednosť za činy, ktoré sme urobili. Keď prenášame zodpovednosť na iných, vzdávame sa svojej samostatnosti a schopnosti rozhodovať sa. To môže viesť k strate sebadôvery a neistoty a ničí to dôveru, ktorú v nás majú ostatní okolo nás.

8. VZDANIE SA SVOJICH ZÁUJMOV

Záujmy a koníčky sú to, čo nám prináša radosť a naplnenie. Keď ich obetujeme pre iných ľudí alebo okolnosti, zrádzame sami seba, pretože nevenujeme pozornosť vlastným potrebám. To môže viesť k pocitom nespokojnosti a sklamania zo seba samého.