Koučka dlhé roky pomáha ženám po štyridsiatke vybudovať si nový život a radikálne zmeniť svoju kariéru. Teraz musí sama začať od nuly. Výzvy ju však nezastrašujú. Delí sa o zásady, ktoré jej pomáhajú nezúfať a napredovať.

KARIÉRNA CESTA

Vo svete koučingu prevláda názor, že radíme klientom s rovnakými potrebami, aké máme my sami. Už mnoho rokov pomáham ženám, ktoré prekročili hranicu 40 rokov, posunúť svoj život na vyššiu úroveň. Teraz takýto prechod plánujem aj pre seba.

Tu je tá irónia. Vo svojich 20 rokoch som bola učiteľkou detí. V 30 rokoch som chcela pracovať s dospelými a začala som viesť kurz kariérneho rozvoja na miestnej univerzite. Nakoniec som 20 rokov pracovala v oblasti ľudských zdrojov a organizačného rozvoja.

Počas tohto procesu som objavil svoju lásku ku koučovaniu

Vo veku 50 rokov som dal výpoveď v práci a stal sa koučom. O niekoľko rokov neskôr som spustil prvý interný koučovací program pre kanceláriu starostu mesta New York. Program som viedol mnoho rokov, ale na jeseň tohto roku sa kancelária starostu náhle rozhodla ukončiť ho.

V okamihu som stratil stabilnú základňu klientov. Je to nový začiatok, ale nie je to pre mňa nič nové. Nastal čas, aby som sa riadil vlastnou radou. Viem, že fungujú, pretože toto je pre mňa už tretia skúsenosť s radikálnym reštartom.

PRINCÍPY

Tu sú základné prvky, ktoré pomáhajú pri prestavbe života a kariéry.

1. Odolnosť

Odolnosť nás chráni pred tým, aby sme celý život ležali na gauči a pozerali treťotriedne televízne programy. Už som sa zotavil z ťažkých udalostí, dokážem to znova. S pribúdajúcim vekom mi to však trvá dlhšie.

Rád pracujem a nemám v úmysle prestať, ale niekedy sa pozriem na svojich priateľov na dôchodku a odradí ma to

Potom si spomeniem na iné ženy. Jeannette rozbehla svoje prosperujúce podnikanie, keď bola staršia ako ja. Alice má teraz 80 rokov a naďalej rozvíja svoje podnikanie. Stará mama Mosesová sa začala vážne venovať maľovaniu vo svojich 70 rokoch.

2. Vytrvalosť

Každý deň robte niečo, čo vás priblíži k veľkému cieľu. Priznám sa, že je pre mňa ťažké behať z jednej akcie na druhú v zlom počasí. Ale vždy sa dá nájsť niečo, čo sa dá robiť:

  • Organizujte virtuálne stretnutia na internete, aby ste nadviazali kontakty alebo získali
  • potrebné informácie,
  • čítať blogy a komentovať ich,
  • niečo napíšte,
  • preskúmajte nové sociálne siete,
  • pýtajte sa známych na pracovné príležitosti alebo potenciálnych klientov.

Čím viac ľudí vie o vašom hľadaní, tým je pravdepodobnejšie, že vám niekto bude môcť pomôcť.

Spomeňte si na myšlienku zo sveta predaja: Cesta k jednému áno vedie cez sto nie. Moja priateľka Sharon nemala ani poňatia, ako vyzerá faktúra, nemala žiadne vzdelanie ani obchodné skúsenosti. Stále však klopala na dvere, až kým nezískala svoju prvú zmluvu. Teraz vedie úspešnú dodávateľskú organizáciu.

3. Optimizmus

Ak máte chuť sa ľutovať, nastavte si časovač na 15 minút. Potom sa spamätajte, usmejte sa, zatancujte si a pripomeňte si, že sa všetko zmení. Verte v to, predstavte si výsledok: luxusnú kanceláriu, javisko alebo veľa peňazí. Ak si nedokážete predstaviť, čo chcete, nikdy to nedosiahnete. Optimizmus zahŕňa vnímanie budúcnosti ako prítomnosti – takto si vytvoríte mapu cesty k dosiahnutiu svojho cieľa.

4. Starostlivosť o seba

Teraz je čas, aby ste sa o seba skutočne postarali:

  • choďte k lekárovi a uistite sa, že je všetko v poriadku,
  • viac vychádzajte z domu, trávte čas s priateľmi,
  • robte veci, ktoré vám robia dobre,
  • cvičte – odbúrava to stres a dodáva energiu,
  • venujte čas obnoveniu svojej vnútornej rovnováhy: meditujte, veďte si denník, čítajte
  • inšpiratívne knihy, počúvajte hudbu, len tak sedávajte v tichu,
  • dbajte na svoj jedálniček, nesiahajte po nezdravom jedle.

Mojou osobnou slabosťou sú sladkosti. Ale viem, že zmrzlina mi nerobí dobre: stávam sa letargickou a nefunkčnou. Extra sušienky ma robia ospalou. Takže sa snažím mať doma svoje obľúbené ovocie – je to môj malý rozmar pri optimalizovanom rozpočte. Možno práve teraz nie je sezóna melónov, ale z dlhodobého hľadiska je oveľa výhodnejšie kupovať ich ako sušienky.

5. Otvorenosť voči možnostiam

Doteraz sa mi stalo veľa dobrých vecí:

  • Mal som možnosť učiť v trénerskom programe, ktorý ma baví,
  • Pozvali ma prednášať na verejnosti a vďaka týmto podujatiam som získal niekoľko nových klientov,
  • Vydala som knihu na internete a získala dobré recenzie,
  • bol som pozvaný na nahrávanie niekoľkých podcastov a rozhlasovej relácie.

Malé kroky nás posúvajú vpred. Viem, že moji klienti tam niekde sú. Potrebujú ma a moje skúsenosti pri prehodnocovaní svojich vlastných životov. Vďaka svojim skúsenostiam im pomôžem dostať sa tam, kam chcú.