Všetci o sebe z času na čas pochybujeme: o svojich silách, inteligencii, schopnostiach a možnostiach – a to je úplne normálne. Iná vec je „chronická“ neistota, ktorá nám skutočne bráni žiť. Ako pochopiť, čo ju prezrádza ostatným?

Mnoho ľudí sa snaží maskovať a kompenzovať nízke sebavedomie určitým správaním. Pozorný človek si však vždy uvedomí, že za konkrétnym správaním sa skrýva strach z odhalenia sa ako slabého a pochybujúceho človeka. Tu je sedem činností, podľa ktorých môžete rozpoznať človeka s nízkym sebavedomím. Mimochodom, najčastejšie sa snaží správať ako „alfa samec“.

1. VYBERANIE SI TÝCH, KTORÍ NEVEDIA ODPOVEDAŤ.

Pod horúcu ruku sa zvyčajne dostávajú ženy a deti, mladší členovia rodiny. V práci – podriadení zamestnanci, tí, ktorí majú spravidla menej moci a prostriedkov. Vďaka takýmto „víťazstvám“ sa muž presadí a cíti sa lepšie.

2. POSKYTOVANIE NEVYŽIADANÝCH RÁD

V tínedžerskom slangu sa takíto ľudia nazývajú majitelia prehnaného hCV alebo pocitu vlastnej dôležitosti. Bez ohľadu na to, či ich názor zaujíma, či majú v tejto oblasti nejaké odborné znalosti, takíto ľudia sa budú tváriť, že dokonale vedia, o čom hovoria, a vnucovať svoj názor. A potom sa tiež čudujú, prečo ste sa neriadili ich cenným odporúčaním.

3. NADMERNE KRITIZUJÚ DRUHÝCH

Ďalším spôsobom pretvárky je kritika. Koniec koncov, keď ste obklopení hlupákmi, je ľahké pripadať si dôležitejší, než ste. Takíto kritici zvyčajne vždy vedia, aké je správne rozhodnutie, a ľahko znehodnotia názor iného.

4. ÚZKOSŤ NA PRÁZDNOM MIESTE

Nízke sebavedomie u mužov sa môže prejaviť aj vo forme zvýšenej úzkosti v rôznych situáciách, ktoré často nestojí ani za zlomok starostí. Muž je extrémne neistý, pokiaľ ide o budúcnosť, pochybuje, že bude schopný ovplyvniť priebeh udalostí, a prežíva úzkosť.

5. NECHCE SA STÝKAŤ S INÝMI ĽUĎMI

Muži s nízkym sebavedomím sú často dosť introvertní, je pre nich ťažké udržiavať priateľské a rodinné väzby a nadväzovať nové známosti. Je to určitý druh obrany – keď s nikým nekomunikujete, nemusíte sa porovnávať s inými ľuďmi a rozčuľovať sa, že ste horší.

6. JE ĽAHKÉ VZDAŤ SA SVOJICH CIEĽOV

Nízke sebavedomie formuje postoj „aj tak to nevyjde“. Pri prvej prekážke je človek pripravený zmeniť pôvodný plán, určiť si iné priority, „prestaviť sa“. Často sa jednoducho bojí postaviť na vlastné nohy a dosiahnuť svoje ciele.

7. NECHCÚ ROBIŤ ROZHODNUTIA

A niet divu: ak sa o ničom nerozhodnete, nemôžete urobiť chybu. A napokon, práve chýb sa neistý človek najviac bojí. Takže vo všetkých kritických situáciách muž rád zloží zodpovednosť.