“Som matka a cítim sa osamelá.” Už ste niekedy mali toto pocit? Ak áno, nemusíte panikáriť alebo myslieť si, že čoskoro upadnete do depresie. Tento pocit je pomerne bežný, najmä v prvých rokoch života našich detí.

Dobré vieme, že máme pomoc nášho partnera, rodiny a že starostlivosť a pozornosť pre naše deti je úlohou každého, ale výchova detí v týchto raných fázach života spočíva takmer výhradne na nás. Sú to časy, keď sa objavuje veľa myšlienok, pochybností a hlavne pocit osamelosti. V “Matke dnes” vám chceme ponúknuť niekoľko stratégií prekonania tohto pocitu.

Dôvody, prečo sa cítim osamelá

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa môžete cítiť osamelí, a tieto príčiny nemusia mať rovnaký pôvod. Je dôležité vysvetliť od začiatku, že hovoríme nielen o popôrodných depresiách, ktoré niekedy môžu viesť k depresii. Hovoríme výlučne o pocite “osamelosti”, ktorý môže matka zažívať v akomkoľvek okamihu.

Príklady dôvodov môžu byť nasledovné:

  • Prestali ste pracovať, vaše postupy sa zmenili a trávite veľa času sami doma, starajúc sa o svoje deti. Ste šťastní, milujete svoje deti, ale “cítite, že niečo vám chýba”.
  • Máte pomoc a podporu od svojho partnera, ale necítite sa úplne pochopení alebo podporení, sú aspekty výchovy dieťaťa, pri ktorých sa cítite osamelí.
  • Možno ste aj mladá mama. Možno vaši priatelia pokračujú v svojom živote ako doteraz, svoje chvíle zábavy, učenia, tej slobody, ktorá vás kedysi charakterizovala, už nemáte. Rozumiete tomu, že aj keď máte nové povinnosti (ktoré sa vám páčia a prijímajú sa), iní ľudia sa zdajú vám zostávať pozadu.
  • Niekedy sa môže stať, že z nejakých dôvodov sa stretávate s materstvom sami. Bez ohľadu na to, či dobrovoľne alebo nie, tento fakt niekedy znesie nepríjemnú prázdnotu.

Všetky tieto aspekty majú jednu vec spoločnú: sme dobre, sme spokojní so svojimi deťmi, niet choroby ani existenčnej krízy. Jedine, čo sa deje, je to, že sa cítime osamelí a tento pocit nás niekedy trochu skľučuje.

Čo robiť v prípade pocitu samoty pri výchovaní detí?

Vyhnite sa rutine Je vyhnúť sa rutine pri narodení detí? To sa zdá takmer nemožné, pretože, ako už vieme, najmä počas prvých mesiacov života dieťaťa sú potrebné veľmi konkrétne postupy a zvyky, aby sa zabezpečil správny vývoj dieťaťa.

Laktácia, spánok… A táto situácia sa zvyčajne veľmi nemení, pretože aj keď deti sú aktívnejšie, keď rastú, matky sú často nútené dodržiavať zvyky svojich detí. Preto keď sa dostávame do takých prísnych harmonogramov, ktoré musíme dokonca kombinovať s našou prácou, nakoniec sa dostávame do dní, ktoré sú rovnaké ako jeden druhému.

Ak sa cítite sami a zodpovední za výchovu detí, môžete zvážiť nasledujúce tipy:

  • Snažte sa zapojiť do výchovy aj vašich partnerov alebo iných členov rodiny, ak je to možné.
  • Myslite na to, že každý deň by mal byť jedinečný a špeciálny. Preto by ste mali každý deň robiť niečo nové, aby ste našli stimuly a malé potešenia.
  • Choďte s dieťaťom na prechádzku, nechajte slnko svietiť na vás, zájdite s kočíkom do reštaurácie, stretávajte sa s priateľmi a rodinou.
  • Ak je to možné, môžete sa zaregistrovať na kurz spolu so svojím dieťaťom, kde si obaja môžete užiť nových skúseností. Existujú kurzy plávania pre bábätká, joga a relaxačné cvičenia, raná stimulácia… Táto aktivita je určite veľmi užitočná.

Hovorte s niekým o tom, ako sa cítite. Ak sa cítite osamelí, hovorte o tom so svojím partnerom.

Pravdepodobne existuje základný problém, ktorý treba riešiť:

  • Možno prevzatím na seba veľa povinností vidíte, že váš partner nie je na rovnakej úrovni. Nemožno to vnímať ako negatívum, matky často kontrolujú mnoho aspektov rodičovstva v tých prvých rokoch a rodičia zostávajú na druhom mieste kvôli neistote.
  • Naviazte s partnerom primeraný dialóg. Nečakajte, kým pochopí, čo sa deje s vami: musíte nadviazať adekvátnu afektívnu komunikáciu, kde je všetko vystavené. Ak budete mlčať o tom, čo cítite, nahromadí sa vám frustrácia a smútok a postupne vás bezmocnosť môže priviesť k depresii.

Ste matka a žena, ktoré musia pokračovať vo svojom osobnostnom raste.

Ste matkou, vašou prioritou sú vaše deti a to je pre vás jasné. Teraz nezabúdajte, že musíte starať sa aj o svoj osobný rast, kde pokračujete v starostlivosti o svoje sebavedomie, dosahujete sny a budujete projekty.

  • Niektoré matky si myslia, že s narodením svojho dieťaťa sa ich profesionálny život skončil alebo, aspoň, veľa z tých dverí, o ktorých snívali, sa už zatvára.
  • Nemusíte padať do týchto extrémov. Viete, že milujete svojho syna a urobíte pre neho všetko, ale to nevylučuje osobné a profesionálne rast.
  • Možno dôvod, prečo sa cítite osamelá, spočíva v tom, že máte pocit, že vaše život sa nejako zastavil. Nespadajte do tejto chyby a pamätajte na to. Ak nie ste šťastná a necítite sa dobre vo svojej koži, je pre vás veľmi ťažké dávať šťastie okoliu.

Ste matkou, z vašich slabých strán ste urobili svoje silné stránky a málo čo vás môže zastaviť. Dôvodom sú a budú vaše deti, pre ktoré treba pokračovať v progresii, aby boli šťastní s tým, kým ste a aby ich robili šťastnými.

  • Pocit osamelosti je niečo, čo je bežné u ľudí, to nie je vaše výhradné právo.
  • Uvedomte si, že všetky matky pocítili toto pocity: pocit osamelosti, zodpovednosti za rodičovstvo. A ešte viac, všetci, matky alebo nie, muži, ženy, deti a starší ľudia, každý deň bojujeme s touto senzáciou.
  • Osamelosť, ktorá nás občas obklopí, je len upozornenie na to, že v našom živote je niečo, čo musíme zvládnuť.
  • Niekedy stačí urobiť malú zmenu: prejsť sa, zmeniť svoj denný režim, porozprávať sa s inými matkami a zdieľať tento zážitok. Zistíte, že to je niečo normálne, podstata ľudstva.

Avšak ke sa cítite osamelí, môžete si vziať svoje deti a urobiť niečo nové pre vás aj pre nich: pustite si hudbu, vyjdite na terasu opaľovať sa, vypiť zmrzlinu… Slnko vychádza každý deň a vždy nám dáva dôvod usmiať sa.

ZDROJ