Kategórie: Sebapoznanie

Šesť krokov k novému životu

Mnohí z nás prechádzajú touto fázou: život nás už nebaví a chceme niečo nové. Je možné vyrovnať sa s týmito pocitmi samostatne, bez pomoci terapeuta? A ako môžete začať svoju cestu k zmene?

Práca terapeuta sa často podobá doučovaniu: spoločne si len zopakujeme učivo, ktoré by „študent“ mohol zvládnuť sám. Nie všetci ľudia sú však pripravení na taký stupeň samostatnosti, aký od nás vyžaduje škola zvaná „život“, a v tomto prípade môže pomôcť psychológ. Ak patríte k tým odvážnym, ktorí chcú na veci prísť sami, môže byť pre vás užitočné mať schému, ako sa posunúť k zmene.

1. ZHODNOŤTE SVOJE PREDCHÁDZAJÚCE SKÚSENOSTI

Ak sa chcete zmeniť, znamená to, že nie ste spokojní so súčasným stavom. To, čo máme teraz, je výsledkom zvyčajnej interakcie so svetom okolo nás. Nie je možné radikálne zmeniť seba a svet, ale je celkom reálne urobiť hmatateľný krok.

V tejto situácii môžu pomôcť zoznamy. Napríklad: „Môj vzťah so šéfom sa nikam neposúva. Sú také, lebo… Ja som zo svojej strany ovplyvnil, že vzťah dopadol takýmto spôsobom tým, že som urobil to a to… Aby som zmenil stupeň vzťahu, musím sa pokúsiť o iné správanie ako v minulosti, napríklad…“.

Opačnou stratégiou by bola zmena zamestnania v nádeji, že iný šéf vytvorí iný proces magického

Po čase sa však osoba, ktorá túto stratégiu používa, opäť ocitne v neuspokojivej situácii. A pravdepodobne opäť odmietne analyzovať a hľadať veci, ktoré by mohol vo svojom správaní zmeniť.

2. NÁJSŤ ZDROJ V PRÍTOMNOSTI

Čo vám pomôže pri realizácii toho, čo ste si naplánovali? O čo sa oprieť, kde načerpať silu? Zoradili sme si, čo z minulej skúsenosti bolo zlé. Ale určite sa našlo aj niečo, z čoho sme mali radosť.

Niektorí ľudia sa radi posúvajú k víťazstvu tak, že sa od samého dna svojho života odrazili, ale väčšine z nás je takýto skok nepríjemný.

„To, čo mám teraz, mi stačí“ – to je pozícia, na ktorej je najlepšie stavať, aby sme sa posunuli vpred. Všetci sa potrebujeme vyvíjať, ale to neznamená, že by sme mali znehodnocovať svoje súčasné skúsenosti. Ak v nej nájdeme oporu a zdroje, bude pre nás oveľa jednoduchšie odhodlať sa k zmene.

3. PREMÝŠĽAJTE O STRATÉGII

Existujú dva póly: istá vec a zaručená vec. Čo si vybrať – pomalý pohyb k cieľu alebo riskantné správanie, pri ktorom dôverujeme náhode, spoliehame sa na šťastie a nepočúvame rady úzkostlivého okolia? Neexistuje žiadna správna alebo nesprávna stratégia.

Každý človek má tendenciu prikloniť sa k jednému z týchto dvoch pólov a veľmi to závisí od situácie

Tí, ktorí uviazli v jednom alebo druhom póle, však môžu mať záujem vyskúšať opačný postup: spontánne konanie, pri ktorom človek akoby myslel len na seba, alebo naopak opatrný pohyb, pri ktorom mikroskopické kroky vedú k vytúženému pomaly, ale isto a nenechávajú priestor na riziko.

4. NÁJSŤ RÁZCESTIE

Keď sa rozhodneme pre zmenu, opúšťame územie pochopiteľného a smerujeme k novému a neznámemu. A tam nás určite čaká niečo, čo nás prekvapí. Nie je možné sedieť na dvoch stoličkách, keď sme spustili plán na zmenu života. Nemôžete zostať v rovnakom kontexte, v akom ste teraz. Je to inšpirujúce? Alebo je to desivé?

Práve kvôli strachu zo straty existujúceho a zrozumiteľného (výmenou za neznáme) sa mnohí ľudia odmietajú posunúť smerom k novému.

Ale tak to v živote chodí: k zmene dôjde tak či tak. Keď uvidíme rázcestie a urobíme rozhodnutie, staneme sa aktérmi. Tým, že sa podriaďujeme behu udalostí a včas sa nerozhodneme pre zmenu, stávame sa nástrojom konania iných ľudí.

5. BUĎTE PRIPRAVENÍ NA PREKÁŽKY

Smerovanie k cieľu bez prekážok možno vidieť len v sociálnych sieťach iných ľudí. Skutočný život – to je prekonávanie pásu

prekážok, je to rad prekážok a protivenstiev. Tí, ktorí sa vzdajú pri prvej skúške (najmä odvolávajúc sa na systém znamení, vyslovujúc čarovnú vetu „tak, no osud“), neprechádzajú skúškou – skúškou svojej ochoty pracovať na zlepšení života.

6. PAMÄTAJTE NA HLAVNÝ CIEĽ

Zmeny môžu byť celkom malé, ale je dôležité mať na pamäti, že za nimi stojí väčší cieľ. Ak ste sa napríklad dnes rozhodli, že váš syn bude odteraz každé ráno a každý večer venčiť psa (ako to sľúbil pred pol rokom), za týmto rozhodnutím sa skrýva viac než každodenné venčenie.

Viete, že formujete zodpovednosť svojho dieťaťa a učíte ho dôležité veci. A v budúcnosti to ovplyvní všetky oblasti jeho života.
Na ceste k zmene človeka môže pomôcť psychológ a špeciálna literatúra alebo kurzy. Zvolená cesta však nie je až taká dôležitá. Hlavným rozhodnutím je rozhodnutie nebyť viac obeťou okolností, rozhodnutie vziať osud do vlastných rúk.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

2 charakteristiky ľudí, ktorí porušujú hranice iných ľudí

Mnohí ľudia majú pravidelne problémy s ochranou svojich hraníc: sme zvyknutí komunikovať pokojne a snažíme…

2 dni ago

5 najčastejších vecí, ktoré spôsobujú problémy ľuďom s veľmi vysokým IQ

Superinteligenti často zlyhávajú vo veciach, ktoré sú pre ľudí s priemernou inteligenciou ľahké. Otestujeme to?…

3 dni ago

Päť znakov silnej ženy

Žena v domácnosti alebo kariéristka - na tom nezáleží. Sila ženy nespočíva v úlohe, ktorú…

4 dni ago

Ako prestať odkladať veci: 3 jednoduché techniky

Máte pripraviť veľkú správu a chodíte po dome a premýšľate, kde ešte umyť, upratať a…

5 dní ago

Ako sa dozviem, kto som?

Dnes máme viac možností žiť svoj život podľa svojich túžob. Môžeme sa ľahšie vzdať presvedčení,…

6 dní ago

Ako sa vyrovnať s depresiou: osobné skúsenosti a odporúčania pre vás a vašich blízkych

Niekto dodnes neverí v existenciu depresie, niekto sa jej bojí alebo ju považuje za jeden…

7 dní ago