Kategórie: Rodina a výchova

PSYCHOGÉNNE BOLESTI U DETÍ

Zdroj

Psychogénna bolesť, známa aj ako psychalgia, je forma somatoformnej poruchy. Medzi ich príznaky patrí bolesť brucha, hlavy alebo kožné vyrážky. Psychogénne bolesti sú podobné psychosomatickým bolestiam, ktoré sa objavujú v dôsledku emočných porúch. Ako upozorňujú pediatri, podstatou somatických bolestí u najmenších detí je ich psychika. Práve ona je zodpovedná za somatické poruchy bez zjavného dôvodu.

Somatoformné poruchy

Psychogénna bolesť je formou somatoformnej poruchy, ktorá je charakterizovaná pocitom dlhotrvajúcej a akútnej bolesti pri absencii objektívneho lekárskeho potvrdenia. Príčinou psychogénnej bolesti sú emocionálne a psychosociálne problémy. Nevysvetliteľné somatické bolesti sú diagnostikované ako poruchy a majú veľa spoločného s psychosomatickými poruchami. Symptómy psychogénnej bolesti u detí zahŕňajú:

  • bolesť brucha,
  • bolesť hlavy,
  • žihľavka alebo kožná vyrážka
  • zvýšenie krvného tlaku.

Ak sa dieťa sťažuje na podobné príznaky a rodičia spozorujú aj iné rušivé príznaky, často navštívia lekára. Potom sa po dôkladnom vyšetrení ukáže, že ich príčinou je psychika dieťaťa. Nie sú somatické, ale vyplývajú z emocionálnych problémov batoľaťa. Ich príčiny môžu byť:

  • ťažkosti pri zvládaní emócií a zážitkov,
  • ťažká situácia doma alebo v škôlke,
  • emocionálne problémy s rovesníkmi, súrodencami alebo rodičmi.

Diagnóza psychogénnej bolesti si vyžaduje liečbu.

Pretrvávajúce psychogénne bolesti

Tieto bolesti sa často objavujú, keď chce dieťa upútať pozornosť, cíti sa osamelé a opustené. Riešením môže byť posilnenie väzieb dieťaťa s rodičmi. Keď vaše dieťa pociťuje psychogénnu bolesť a plače, stojí za to ho objať, pohladiť a ukázať mu podporu. Vďaka tomu batoľa prežíva menej úzkosti a cíti sa bezpečnejšie. Ak začne dieťa v náručí rodičov plakať ešte intenzívnejšie, musíte mu to dovoliť, pretože to paradoxne upokojí jeho emócie. Ak dieťa pociťuje psychogénne bolesti, vysvetlite mu, prečo má bolesti, čo spôsobuje jeho stav a aké kroky podniknete, aby ste mu pomohli. Keď sa objavia záchvaty bolesti, snažte sa udržať vaše dieťa rozptýlené od opakujúcich sa nepríjemností a súvisiacich ochorení. Môžete mu rozprávať zaujímavý príbeh, pozrieť si spoločné fotografie alebo mu prečítať rozprávku. Navyše, keď sa objavia psychosomatické bolesti, môžete bábätku zaspievať uspávanku alebo mu ponúknuť hranie v ktorom sa bude môcť uvoľniť.

Psychogénne bolesti negatívne ovplyvňujú emócie detí. Niektorí z nich sú letargickí, stiahnutí a majú zlú náladu. Iní sa môžu prehnane hnevať. Všetky tieto príznaky negatívnych emócií zhoršujú bolesť dieťaťa.

Nika

Share
Published by
Nika

Recent Posts

3 skutočné dôvody, prečo ste ešte nedosiahli svoje ciele

Snívať o lepšom živote a plánovať je skvelé. Na hrebeni nadšenia sme pripravení váľať hory,…

3 hodiny ago

Extrémna úprimnosť: prečo niektorí ľudia menia svoj život na televízny seriál

Takmer každý z nás sa už stretol s niekým, kto je ochotný hovoriť o svojom…

1 deň ago

5 cvičení na súcit so sebou samým

Každý, kto sa zaujíma o sebarozvoj, vie, aké dôležité je naučiť sa podporovať sám seba,…

2 dni ago

“Žiješ len cez víkend?” 4 príznaky emocionálneho vyhorenia

Víkendy sú našou príležitosťou oddýchnuť si od práce. Keď sme však vyčerpaní, často zabúdame, čo…

3 dni ago

15 návykov, ktoré vám pomôžu stať sa šťastnejšími

Kto z nás si nechce užívať život a cítiť sa šťastný? Aby sme to dokázali,…

4 dni ago

15 vecí, s ktorými sa stretávame oveľa častejšie, ako si myslíme

Používatelia fóra Reddit sa rozhodli povedať, s akými javmi v živote sa stretávajú oveľa častejšie,…

5 dní ago