Kategórie: Sebapoznanie

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY

Zdroj

Poruchy príjmu potravy sú veľmi vážnym problémom. Ide o duševné poruchy, ktoré ovplyvňujú celý život človeka. Ovplyvňujú jeho fyzickú, ale aj duševnú a sociálnu sféru. Neliečené poruchy príjmu potravy môžu v mnohých prípadoch viesť až k extrémnej deštrukcii organizmu.

PORUCHA PRÍJMU POTRAVY – ČO TO JE

Hoci sú poruchy príjmu potravy v dnešnom svete čoraz bežnejšie, veľa ľudí o nich stále nemá dostatočné vedomosti. Tieto poruchy sú často považované za problém žien, najmä tínedžerov. Nikto si nevyberá, že chce trpieť poruchou príjmu potravy. Tieto veci sa jednoducho môžu stať a vtedy postihnutá osoba potrebuje pomoc.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – PRÍČINY

Bohužiaľ, neexistuje žiadny konkrétny dôvod, prečo títo jedinci trpia poruchou príjmu potravy. Všetko je veľmi individuálne. Vedci hľadajú podstatu problému v biologických a genetických faktoroch, ako aj sociálnych a emocionálnych faktoroch.

Nerovnováha chemických látok v mozgu môže viesť k poruchám príjmu potravy a na vine môžu byť biologické faktory. Žiaľ, veľmi často je to práve životná situácia a neschopnosť vysporiadať sa s vlastnými problémami, kvôli ktorým sa u daného človeka rozvinú poruchy príjmu potravy. Môžu súvisieť s nízkou sebaúctou, neustálym stresom a tlakom zo strany spoločnosti a môžu byť výsledkom neschopnosti narábať so svojimi emóciami zdravým a konštruktívnym spôsobom. Ťažké vzťahy s inými ľuďmi a neistota sa môžu prejaviť aj v poruchách príjmu potravy.

Vždy je veľmi dôležité snažiť sa nájsť príčinu duševných porúch. Môže ísť o extrémny perfekcionizmus, neustály stres alebo odmietanie zo strany rovesníkov a nízke sebavedomie – riešenie týchto problémov vám umožní vysporiadať sa s poruchami príjmu potravy.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – PRÍZNAKY

Poruchy príjmu potravy sú veľmi rôznorodou skupinou porúch, preto neexistujú jednotné príznaky. Môžu to byť návaly hladu alebo trápenie tela náročným cvičením a konzumáciou najmenšieho množstva kalórií denne.

Chorých ľudí často sprevádza pocit hanby a nepochopenia zo strany spoločnosti. Môžu teda skrývať svoj stav a snažiť sa predstierať, že je všetko v poriadku – preto je pozorovanie také dôležité.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – TYPY

Poruchy príjmu potravy predstavujú veľmi širokú skupinu porúch. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, môže postihnúť každého – nielen tínedžerov a ženy. S akými typmi porúch príjmu potravy sa môžete stretnúť?

Anorexia je prvá vec, na ktorú treba myslieť v súvislosti s poruchami príjmu potravy. Nazýva sa aj mentálna anorexia a postihuje desaťkrát viac ženy ako mužov. Najviac sú ohrození tínedžeri vo veku štrnásť až osemnásť rokov. Rozsah problému v prípade mužov však netreba podceňovať – odhaduje sa, že ich toto ochorenie postihuje čoraz viac.

Anorexia je ochorenie, pri ktorom chorý človek drasticky obmedzuje prijímané kalórie a snaží sa udržať svoju telesnú hmotnosť na čo najnižšej úrovni. Zároveň nevenuje pozornosť zdravotným otázkam – pre chorého je najdôležitejšie jednoducho za každú cenu schudnúť.

Bulímiou najčastejšie trpia ženy, hoci ochorenie sa vyskytuje aj u mužov. Štatisticky najvyšší výskyt nastáva o niečo neskôr ako v prípade anorexie, a to je medzi osemnástym a dvadsiatym štvrtým rokom života.

Život chorého človeka sa točí okolo jedenia. S kilami sa však snaží bojovať a priberaniu predchádzať. V tomto prípade existujú dva typy bulímie. Prvý je laxatívny typ a druhý je neprečisťujúci typ. V prvom prípade pacient po záchvate prejedania vyvoláva zvracanie, užíva diuretiká a laxatíva, aby sa z tela zbavil skonzumovanej potravy. V druhom prípade si však záchvaty prejedania sa pacient „kompenzuje“ hladovaním a drastickým znížením počtu skonzumovaných kalórií.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – KOMPLIKÁCIE

Poruchy príjmu potravy postihujú celé telo a môžu byť dokonca smrteľné. Jedenie vecí, ktoré nie sú na tento účel určené, môže viesť aj k otravám, mechanickému poškodeniu tráviaceho systému až k smrti.

Ďalšie komplikácie zahŕňajú:

  • Anémia
  • Strata vlasov
  • Tenké, lámavé a poškodené vlasy
  • Diabetes 2. typu
  • Pokles telesnej teploty
  • Pálenie záhy
  • Dehydratácia
  • Zlyhanie obličiek
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoký tlak
  • Bolesť hrdla
  • Problémy s trávením
  • Zubný kaz

Toto je len malá časť zo širokého spektra problémov a komplikácií. To všetko je veľmi nebezpečné a výrazne znižuje kvalitu života. Akúkoľvek poruchu príjmu potravy preto netreba brať na ľahkú váhu.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – LIEČBA

Stáva sa, že chorí ľudia sa nechcú liečiť. Môžu skrývať svoj problém z hanby a strachu alebo, ako v prípade anorexie, mať pocit, že všetko majú pod kontrolou – na dosiahnutie svojho cieľa potrebujú len trochu schudnúť. Nevidia negatívne dopady chudnutia alebo jeho účinky podceňujú, pretože v ich mysli vládne len jedna myšlienka – chcú schudnúť za každú cenu.

V prípade porúch príjmu potravy je potrebné konať dvoma spôsobmi. Potreba terapie pochopiť podstatu problému a vyriešiť ho. Potrebná je však aj medikamentózna liečba – často sú ľudia s poruchami príjmu potravy už vo veľmi zlom fyzickom stave – ich telo je vyčerpané a treba sa zamerať na jeho uvedenie do rovnováhy a posilnenie, aby ste si zachránili život.

Stáva sa tiež, že ľudia s poruchami príjmu potravy sú hospitalizovaní, často na uzavretých oddeleniach. Je to pre ich dobro – ľudia s anorexiou a inými problémami si nemusia byť vedomí svojich mier a napriek tomu sa aktívne snažia schudnúť preto by ste ich mali držať na uzde.

Pozornosť by sa však nemala sústrediť len na ozdravenie tela. Uvedomenie si svojej choroby je prvým a veľmi dôležitým krokom k uzdraveniu.

Počas terapie pacient rieši svoje stravovacie problémy a osvojuje si zdravé spôsoby kontroly hmotnosti. Terapia mení aj obraz človeka v jeho vlastnej hlave – musí sa opäť prijať a zbaviť sa strachu. Terapia tiež pomáha bojovať proti nízkej sebaúcte. To všetko sú kľúčové problémy, ktoré pomôžu predchádzať relapsom.

 

 

 

Nika

Share
Published by
Nika

Recent Posts

Ako zistiť, čo vás robí šťastnými: 4 jednoduché kroky

Zdá sa, že v dospelosti nie je veľa priestoru pre radosť. Ale je to naozaj…

2 dni ago

Prečo v zámožných rodinách vznikajú ľudia so sklonom k alkoholizmu

Je pochopiteľné, prečo deti z problémových rodín získavajú v dospelosti zlé sklony. Ale opačné príklady…

2 dni ago

7 možných dôvodov, prečo často plačete

Ale čo ak plačete obzvlášť často? Je to normálne a čo môže byť dôvodom? Tu…

4 dni ago

5 znakov, že sa príliš staráte o svojho partnera

Túžba pomáhať partnerovi, preberať jeho problémy a chrániť ho pred skúsenosťami nie vždy hovorí o…

5 dní ago

Ak chcete domáce zviera: 8 otázok, ktoré si musíte položiť

Ak uvažujete o kúpe alebo adopcii zvieraťa z útulku, neunáhlite sa. Najprv sa oplatí zistiť,…

6 dní ago

4 pravidlá sebazáchovy pre empatikov

Život nie je ľahký pre tých, ktorí nechávajú emócie iných ľudí prechádzať cez seba. Najmä…

6 dní ago