Nie je tajomstvom, že o fungovaní mozgu toho stále veľa nevieme. Ale čo ak sa na to skúsime pozrieť z pohľadu… kvantovej fyziky – vedy, ktorá sa zdá byť vzdialená psychológii a neurológii? Je veľmi pravdepodobné, že naše vedomie a emócie fungujú podľa jej zákonov.

Mnohí z nás vedia alebo aspoň počuli niečo o kvantovej fyzike (a tiež o mechanike, previazanosti a výpočtoch). Skúsme ju aplikovať na našu myseľ a hovoriť o kvantových emóciách. Čo ak by nás teória kvantových emócií mohla zachrániť pred depresiou a priviesť k šťastiu?

ČO JE KVANTOVÁ FYZIKA

„Dovoľte mi uviesť príklad, aby ste si vedeli predstaviť, o čom hovoríme. Vezmite si elementárnu časticu, ktorá môže byť v rovnakom čase na rôznych miestach,“ navrhuje Alan Chodos, profesor fyziky na Texaskej univerzite. – Ak sa chystáme vykonať meranie, aby sme zistili, kde presne sa častica nachádza, zo všetkých pravdepodobných polôh si v danom časovom okamihu vyberieme len jednu. Všetky ostatné prestanú existovať.“

Tento príklad demonštruje dva hlavné princípy kvantovej fyziky: objekt môže byť v rovnakom čase na rôznych miestach, ale v okamihu, keď sa ho snažíme fixovať, zaberá len jedno z nich.

Ďalším príkladom, všeobecne známym aj mimo vedeckej komunity, je Schrödingerova mačka, ktorá môže byť súčasne živá aj mŕtva – v závislosti od postupnosti udalostí, ktoré nastali alebo nenastali. Kým sa nepozrieme do škatule, nebudeme vedieť, čo sa s mačkou stalo a prečo. Ak však škatuľu otvoríme, táto alternatíva navždy odpadne.

Namiesto toho, aby sme teraz aplikovali zákony kvantovej fyziky na časticu alebo mačku, urobme experiment a aplikujme túto teóriu na naše vedomie.

SPOJENIE MEDZI KVANTOVOU FYZIKOU A VEDOMÍM

Kvantová teória hovorí, že superpozície (superponované na seba) sú schopné byť na viacerých miestach súčasne. Podobne môžeme mať superpozičné pocity: môžeme prežívať šťastie, radosť, smútok, hnev, strach, odpor, frustráciu, nádej a množstvo ďalších možných emócií.

Ak si však vyberieme jednu emóciu a sústredíme sa na ňu, všetky ostatné zmiznú. Ak sa zameriame na smútok, zmizne šťastie, a ak si vyberieme šťastie, smútok ustúpi do pozadia, pretože nie je možné prežívať obe emócie naraz. Možno to stojí za pokus.

KVANTOVÝ SKOK KU ŠŤASTIU

Fyzik Chris Gilbert sa podelil o príklad zo svojho života: „Keď mi pred necelým rokom zomrela mama, bol som dosť zničený. Na šťastie vo mne nezostalo miesto. Dovolil som si prežívať smútok len tým, že som za ňou smútil. Plakal som nielen preto, že som stratil mamu, ktorú som veľmi miloval, ale aj preto, že som sa už necítil v bezpečí, stratil som svoj domov z detstva, kam som sa mohol vrátiť.

Aj keď mala moja mama 96 rokov a v poslednom čase bola vážne chorá a zoslabnutá, vždy som ju považovala za najbližšiu osobu, ktorá ma ochráni, ak prídu problémy, za majiteľku hniezda, v ktorom som kedysi vyrastala. Ale toto bezpečné miesto bolo preč. Mamu som musel pochovať a jej dom predať.

Začiatkom tohto roka som sa rozhodla zbaviť sa smútku, utrieť slzy a sústrediť sa na šťastie. Vytvorila som si nové hniezdo s manželom a to nás ešte viac zblížilo. Rozhodla som sa pozerať na všetko v živote s radosťou a láskou.“

Na príklade vidíte, ako sa môžete vedome rozhodnúť nasmerovať neuróny a ich synapsie na šťastie a lásku. Potom zmizne smútok, hnev, strach, rovnako ako sa častica zastaví na jednej pozícii, ak chceme merať jej výkon.

Chris Gilbert nie je prvý, kto sa pokúša porovnať zákony kvantovej fyziky so zákonmi ľudského mozgu.

TEÓRIA KVANTOVEJ FYZIKY AKO ZDROJ INŠPIRÁCIE

Napríklad Deepak Chopra v knihe Kvantová liečba opisuje vysoké úrovne vedomia a energie, ktoré môžu pomôcť telu (a nielen jemu) uzdraviť sa. Bruza a Wong, ktorí písali o kvantovej kognícii, tvrdili, že kým nerobíme žiadne rozhodnutia, máme nekonečné množstvo možností, ale tieto možnosti zmiznú, len čo si vyberieme jednu cestu.

Možno je teória kvantovej fyziky tak dokonale kompatibilná so zákonmi fungovania nášho mozgu, pretože určuje, ako myslíme, cítime a správame sa?

Je možné, že náš mozog a vedomie žijú podľa zákonov kvantovej fyziky?

Neurovedci a neurobiológovia spolu s fyzikmi práve teraz otvárajú novú oblasť výskumu fungovania mozgu, ktorý dosť možno funguje ako kvantový mechanizmus.

Kvantový mozog, vedomie, pamäť a uvedomenie sú opísané v Stanfordskej encyklopédii filozofie, ktorá vysvetľuje, ako funguje kvantová fyzika vo vzťahu k neurónom a synapsám. A sir Roger Penrose sa v knihe The King’s New Mind zaoberá činnosťou mozgu ako kvantovým procesom a vyslovuje hypotézu, že kvantová mechanika zohráva obrovskú úlohu pri pochopení toho, čo je ľudské vedomie.

Bez ohľadu na to, či sa kvantová fyzika skutočne dá použiť na vysvetlenie nášho myslenia, pocitov a správania, môžeme sa rozhodovať a vyberať si šťastie alebo smútok, lásku alebo nenávisť, radosť alebo depresiu. „Osobne si vyberám šťastie, radosť a lásku,“ tvrdí Chris Gilbert. – Robíte to aj vy?“