Kategórie: Sebapoznanie

Fázy alkoholizmu: Príznaky rôznych fáz závislosti

Alkoholizmus má 4 fázy: predalkoholická, varovná, kritická a chronická. S každou ďalšou fázou sa príznaky alkoholizmu zvyšujú a zhoršujú. Ako však zdôrazňujú psychoterapeuti, liečbu je možné začať v ktorejkoľvek fáze vývoja závislosti a vždy je možné, aby sa pacient vrátil k úplnej triezvosti. Ako rozpoznáme rôzne fázy alkoholizmu?

Predalkoholická fáza

Príznaky charakteristické pre túto fázu sa výrazne nelíšia od správania ľudí, ktorí príležitostne pijú alkohol. Rozhodujúci je prístup človeka k alkoholu a alkoholizmu celkovo.

Potenciálny alkoholik, na rozdiel od ľudí, u ktorých je menej pravdepodobné, že ochorením trpia, považuje pitie za obzvlášť príjemné a relaxačné pre neho. Preto začne s alkoholom zaobchádzať ako s akýmsi prostriedkom na zlepšenie nálady – siahne po ňom vždy, keď má zlú náladu, má depresiu alebo ho niečo rozruší.

V tejto fáze nepije sám, ale podvedome pre to hľadá príležitosti – často chodí na večierky a spoločenské stretnutia, kde má možnosť si vypiť.

Varovná fáza

Fáza varovania začína objavením sa prvého „palimpsestu“ alebo medzery v pamäti. Tento okamih sa bežne označuje ako „prelomenie filmu“ – človek zostáva pri vedomí (nestráca vedomie), a napriek tomu si nepamätá, čo sa mu stalo po opití.

Pre túto fázu je charakteristické opakovanie palimpsestov aj po vypití relatívne malého množstva alkoholu. Okrem toho možno u osoby ohrozenej alkoholizmom pozorovať niekoľko charakteristických prejavov správania:

  • zrýchlenie tempa pitia
  • veľká zmena správania po pití – človek, ktorý bol doteraz ticho, zrazu veľa rozpráva, je odvážnejší, stráca zábrany;
  • pitie potajomky
  • bez príležitosti, na samote.

Pre túto fázu je typický aj prejav ľútosti. Potenciálny alkoholik si začne uvedomovať, že pije príliš veľa, ale v tejto fáze si ešte neuvedomuje, že má problém s alkoholom.

Kritická fáza

Kritická fáza alkoholizmu začína vtedy, keď alkoholik stratí kontrolu nad pitím. Celý život závislého človeka sa začína krútiť okolo alkoholu – jeho hlavnou činnosťou je plánovanie, kedy si vypije, nákup alkoholu alebo zbieranie finančných prostriedkov na tento účel.

Alkoholik zanedbáva svoju rodinu, prácu, stráca záujmy, prestáva sa starať o svoj vzhľad a okolie, pričom však vôbec netuší, že sa jedná o alkoholizmus. Jeho sexepíl klesá. Zároveň si stále nedokáže pripustiť, že má problém s alkoholom – neustále si nachádza nové výhovorky a agresívne reaguje na kritiku. Pre túto fázu je charakteristický aj prudký pokles sebaúcty, pocit prázdnoty a bezmocnosti.

Chronická fáza

Je to najpokročilejšie štádium alkoholizmu, v ktorom sa alkoholik zbavuje všetkých výčitiek a zábran. Pije takmer stále a už ráno užije svoju prvú dávku alkoholu. Je neustále opitý, jeho alkoholová tolerancia prudko klesá – na úplné opitie stačí iba pár pohárov.

Neustále vysoká hladina etanolu v krvi má veľmi negatívny vplyv na jeho zdravie: dochádza k zníženiu intelektuálnych funkcií, spomaleniu psychomotoriky, poruche sexuálneho apetítu, zmenám v charaktere, ochoreniu pečene a nervového systému.

Každý pokus o vymanenie sa z alkoholovej aktivity končí závažným abstinenčným syndrómom – trasenie rúk , bolesti hlavy, celková slabosť, zvracanie, poruchy spánku alebo úzkosť. Môže sa vyvinúť chronická alkoholová psychóza.

Zdroj

 

Nika

Share
Published by
Nika

Recent Posts

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

12 hodín ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

1 deň ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

2 dni ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

4 dni ago

Všetko pre seba, nič pre iných: prečo je sebectvo vlastne užitočné

Koľkokrát v živote sme už počuli vetu: "To je ale sebec!" A znie to výrazne…

5 dní ago

Kríza 47 rokov: prečo je tento vek taký kritický

Počas života prechádzame rôznymi vekovými krízami. Nedávny výskum vysvetlil, prečo sa práve tri roky pred…

5 dní ago