Moderní ľudia často žijú nad svoje možnosti. Okolo nás je toľko lákadiel: nové modely áut, rôzne vychytávky, módne oblečenie… Preto je na kreditnej karte vždy mínus. Ekonóm našiel desať dôvodov, prečo míňame príliš veľa.

Existuje mnoho dôvodov nadmerných výdavkov. Svoj rozpočet však môžete dostať pod kontrolu, ak si uvedomíte, že šťastný človek nie je ten, kto si môže kúpiť, čo chce, ale ten, kto míňa menej, ako zarába, a má istotu do budúcnosti. Tu sa dozviete, čo stojí za naším utrácaním a ako sa s ním vyrovnať.

1. NEOCHOTA ROZHODOVAŤ SA

Keď je množstvo peňazí obmedzené, napríklad je to plat, ktorý dostávame raz mesačne, a kúpime si jednu vec, inú si už nemôžeme dovoliť.

Musíme počítať, porovnávať, vyberať si

Kúpiť si nové auto? Či je kúpa výhodná, môžete posúdiť, ak si predstavíte, na čo iné môžete túto sumu minúť alebo čoho sa budete musieť vzdať: napríklad opravy alebo niekoľko výletov. Za životom na úver sa skrýva túžba získať všetko naraz, nie vyberať a plánovať.

2. PREKLIATIE MENTÁLNEHO ÚČTOVNÍCTVA

Mentálne účtovníctvo je, keď v duchu rozdeľujeme peniaze na rôzne účty: výdavky na jedlo, oblečenie, nájom, školské potreby. Naše výdavky sú obmedzené zostatkami na týchto účtoch a my míňame peniaze na jednotlivých účtoch bez toho, aby sme premýšľali o finančnom obraze ako celku.

3. “ZVLÁŠTNE PRÍLEŽITOSTI.” V RÁMCI TZV

Máme tendenciu míňať na sviatky bez toho, aby sme zvážili, aké sú veľké, a nakoniec prekročíme rozpočet. Nezapracovanie takýchto výdavkov do rozpočtu má za následok mínus na kreditnej karte. Výdavky na darčeky a zábavu by mali byť rozhodne zahrnuté do rozpočtu stanovením limitu.

4. BEZPEČNOSŤ

Snaha uspokojiť okamžité túžby a užívať si tu a teraz narúša naše dlhodobé ciele a vedie k nadmernému míňaniu. Moje budúce ja sníva o bývaní vo vlastnom dome, ale moje súčasné ja trvá na dovolenke v trópoch.

5. “ŤAŽKÉ” PENIAZE A “ĽAHKÉ” KREDIT

Platenie kreditnou kartou je jednoduchšie ako platenie bankovkami. Psychologická sila bankovej karty spočíva v tom, že oddeľuje potešenie, ktoré nám nákupy prinášajú, od ľútosti, ktorú pociťujeme, keď sa lúčime s peniazmi. Ak chcete dostať svoje výdavky pod kontrolu, prestaňte používať kartu.

6. EFEKT “VEĎ O NIČ NEJDE”

Malý nákup na úver sa zdá byť bezvýznamný. Napríklad 3 000 vynaložených na jedlo v reštaurácii sa zdá ako malá suma, ak máte na kreditnej karte 100 000. Ak by ste však platili “skutočnými” peniazmi, možno by ste sa radšej navečerali doma alebo v lacnej kaviarni.

7. NEDOSTATOK PEVNEJ VÔLE

Sila vôle vám pomáha kontrolovať impulzívne správanie a odolávať nutkaniam a impulzom. Je potrebné ju “zapnúť” pred odchodom do obchodu a najlepším spôsobom, ako to urobiť, je naplánovať si nákupy. U nakupujúcich, ktorí nakupujú z okna, je väčšia pravdepodobnosť, že urobia neplánované výdavky. Tí, ktorí idú do obchodu so zoznamom, majú menšiu pravdepodobnosť neplánovaných nákupov.

8. NAKUPOVANIE AKO TERAPIA

Keď sme smutní, máme tendenciu utrácať. Pri nakupovaní sa ocitáme v inom, lepšom svete medzi krásnymi vecami. Kúpime si kúsok lepšieho života a naša nálada sa zlepší.

9. ŠOPOGOLIZMUS

Približne 6 % ľudí je kompulzívnych nákupcov: kupujú veci, ktoré nepotrebujú a nemôžu si ich dovoliť. Prvým krokom k tomu, aby sme sa zbavili shopaholizmu, je pochopiť, ako a prečo sa nakupovanie stalo problémom. Odborníci odporúčajú viesť si nákupný denník, aby ste mohli sledovať “spúšťače”.

10. SEBAOSPRAVEDLNENIA

Máme tendenciu ospravedlňovať rozhodnutia, ktoré robíme, pred sebou samými aj pred ostatnými. Človek, ktorý si kúpil drahú vec, sa často cíti vinný a ospravedlňuje sa: “Kúpil som to výhodne, vo výpredaji…!”