Kategórie: Vzťahy a s*x

Čo muži skutočne cítia po podvádzaní: závery psychológov

Zistime, čo motivuje mužov k podvádzaniu svojich manželiek – a ako sa cítia.

Všeobecne sa predpokladá, že manžel začne podvádzať, pretože už svoju ženu nemiluje, je unavený z nekonečných hádok a vo všeobecnosti sa cíti v manželstve nechcený a odmietaný. A po nevere nenachádza šťastie, pretože ho trápia pocity viny, hanby a výčitky svedomia.

Výsledky novej štúdie, ktorú uskutočnili psychológovia z USA a Kanady, však spochybňujú vernosť týchto zaužívaných predstáv – v skutočnosti sú neverní manželia celkom spokojní so svojím životom a k podvádzaniu ich netlačia zlé vzťahy s manželkou a hľadanie sexuálnej rozmanitosti.

Výskumníci uskutočnili prieskum medzi používateľmi populárnej webovej stránky a aplikácie určenej pre ľudí v stabilných vzťahoch, ktorí si hľadajú stretnutia bokom. Na otázky psychológov odpovedali stovky prevažne mužských používateľov s priemerným vekom 51 rokov. Účastníkov sa okrem iného pýtali na stav ich súčasných vzťahov, ich názory na sex a lásku, motívy podvádzania a pocity, ktoré po ňom prežívajú.

Ukázalo sa, že vo väčšine prípadov neverní manželia podľa nich svoje manželky veľmi milujú: majú nádherný vzťah, ale úroveň sexuálneho uspokojenia v tomto vzťahu často zostáva veľmi želateľná.

A práve tento motív bol na prvom mieste medzi dôvodmi, ktoré tlačia mužov k nevere.

Medzi ďalšie motívy, okrem sexuálnej nespokojnosti, patrí túžba po slobode a nezávislosti, túžba po sexuálnej rozmanitosti a všeobecne ľahký postoj k manželskej vernosti. Také dôvody ako “už nemilujem”, “hnevám sa na manželku” alebo “zanedbáva ma” sa nedostali ani do prvej desiatky.

Pokiaľ ide o pocity, ktoré neverní manželia prežívajú v súvislosti s cudzoložstvom, o vine a výčitkách svedomia nemôže byť ani reči. Muži hovoria, že pociťujú plné emocionálne a sexuálne uspokojenie, dostali to, čo chceli, a nič neľutujú. Zároveň podľa účastníkov vo väčšine prípadov ich nevera nemá negatívny vplyv na vzťahy v rodine.

Výskumníci však upozorňujú, že netreba zabúdať, že do prieskumu sa zapojili tí, ktorí svoju neveru plánujú celkom vedome a racionálne, a nie tí, u ktorých sa to stalo spontánne a náhle. Emócie, ktoré ľudia prežívajú v druhom prípade, môžu byť radikálne odlišné.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

21 hodín ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

2 dni ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

3 dni ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

4 dni ago

Všetko pre seba, nič pre iných: prečo je sebectvo vlastne užitočné

Koľkokrát v živote sme už počuli vetu: "To je ale sebec!" A znie to výrazne…

5 dní ago

Kríza 47 rokov: prečo je tento vek taký kritický

Počas života prechádzame rôznymi vekovými krízami. Nedávny výskum vysvetlil, prečo sa práve tri roky pred…

6 dní ago