Kategórie: Rodina a výchova

Bude váš muž dobrým otcom? Odpovedzte na 6 otázok a zistite to

Pri výbere životného partnera sa ženy zamýšľajú nad tým, či chcú od tohto muža deti. Bude ich milovať a starať sa o ne, alebo sa ich bude snažiť potlačiť svojou autoritou, ignorovať ich, zvyšovať hlas? Kontrolný zoznam pre tie, ktoré majú pochybnosti.

1. MÁ S OTCOM DÔVERNÝ VZŤAH?

Vzťah muža k svojim deťom veľmi závisí od toho, ako sa k nemu samotnému správali v rodine, či ho otec vnímal ako súpera o maminu pozornosť alebo ako priateľa.

Samozrejme, ťažké detstvo s „remeňom na zadku“ nemusí nevyhnutne viesť k rovnakému správaniu muža vo vlastnej rodine, ale je to červená vlajka. Ideálne je, keď váš vyvolený často spomína na čas strávený s otcom, rozpráva, čo spolu robili, a sníva o tom, že on a jeho syn alebo dcéra budú mať rovnaké priateľstvo.

2. KOMUNIKUJE SRDEČNE SO SVOJIMI SESTRAMI/BRATMI?

Ak je váš muž najstarší v rodine, možno ho v detstve „otravovali“ požiadavkami, aby sa staral o mladších. Ale ak to pre neho nebolo v napätí, ak s radosťou vníma ich šibalstvá a vylomeniny, rozpráva, ako ich chránil pred tyranmi, potom s najväčšou pravdepodobnosťou bude rovnako úctivo pristupovať aj k svojim deťom.

3. JE POKOJNÝ, KEĎ IDE O ŽARTÍKY CUDZÍCH DETÍ?

Kedy inokedy sa zabávať a vyvádzať, ak nie v detstve? Ale často rodičia nedovolia ani deťom byť deťmi: v roku tie „musia“ úhľadne jesť, v troch – pochopiť, keď sa od nich žiada, aby ticho sedeli, a v piatich – žiť prísne podľa pravidiel. A ak sa váš muž mrví a krčí, keď pri susednom stole v reštaurácii zaznie detský smiech o niečo hlasnejšie ako zvyčajne, s najväčšou pravdepodobnosťou bol v detstve nútený potlačiť emócie a ísť po čiare. To môže ovplyvniť jeho postoj k výchove detí.

Ak dokáže chytiť loptu, náhodne hodenú jeho smerom, a veselo ju hodiť späť, potom máte zrelého človeka, ktorý rozumie psychológii detí a ich potrebám.

4. JE POKOJNÝ, POKIAĽ IDE O JEHO NEÚSPECHY A ÚSPECHY INÝCH ĽUDÍ?

Je ťažké, keď človek „všetko dlhuje“ a podľa neho niekto niečo dosiahol len preto, že mu niekto pomohol, a on sám nič nedostane, lebo „šéf je hlupák“.

Ide o infantilné správanie, pri ktorom je človek sotva pripravený prevziať zodpovednosť za niekoho iného (ak nie je pripravený prevziať zodpovednosť ani za seba). V podstate budete mať ďalšieho „syna“ – len vo vyššom veku.

5. VIE SI ZAROBIŤ A NAPLÁNOVAŤ ROZPOČET?

Deti sú veľmi nákladné potešenie. Za predpokladu, že žena v určitom momente najčastejšie „vypadne“ z tvorby rodinného rozpočtu, financií a prístupu k nim muž – veľmi dôležitý bod.

Budúci otec by mal vedieť nielen zarábať, ale aj rozumne zaobchádzať s peniazmi, nešetriť na kvalitnom kočíku a postieľke, ale ani nevyfúknuť celú prémiu na nové točenie, keď je čas kúpiť stoličku alebo autosedačku.

Najlepšou možnosťou bude zlatá stredná cesta: ani utrácači, ani lakomci ako otec nebudú stabilní.

6. REŠPEKTUJE VÁS A VY REŠPEKTUJETE JEHO?

Zdalo by sa, že odpoveď je jasná: keďže ste spolu, potom je všetko dobré. Ale, žiaľ, vášeň a dokonca ani láska neznamená vždy úctu. A keď žár citov trochu opadne, môže sa stať, že za nimi nie sú žiadne hlbšie city. A žiť s človekom, ktorého si nevážite, je veľmi ťažké.

Deti ako malé ukazovatele nenápadne cítia falošnosť vzťahu. Takže môžete zistiť, že muž bez úcty je veľmi toxický otec.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

23 hodín ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

2 dni ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

3 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

4 dni ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

4 dni ago

6 pascí, ktoré nám bránia žiť šťastne

Stereotypy sú skvelou mentálnou pomôckou. Môžete sa vyhnúť plytvaniu drahocennou energiou na drobné každodenné rozhodnutia…

6 dní ago