Každý piaty jedinec na Zemi sa vyznačuje zvýšenou psychickou zraniteľnosťou, čo platí nielen pre ľudí, ale aj pre vyššie stavovce. Supersenzitívni ľudia sú napriek takým vlastnostiam, ako je pozorovanie, živá predstavivosť a hlboká analýza diania, obzvlášť náchylní na depresiu. O tom, ako samostatne diagnostikovať jej vznik a včas prijať opatrenia, sa porozprávame so psychoterapeutom.

AKO POSÚDIŤ SVOJ STAV?

Prvá vec, ktorú urobíme pri podozrení na nejakú abnormalitu, je čerpanie informácií z dostupných zdrojov, televízie, kníh, článkov na internete. V tomto prípade je dôležité si uvedomiť, že dôverovať možno len publikáciám s uvedením autorstva a tým, ktoré sú zverejnené na vedeckých portáloch.

Krátke zábavné testy, ktorých je v informačnom priestore veľa, sa nevyrovnajú plnohodnotnej psychodiagnostike.

Človek s depresívnou poruchou dlho nepochopí, prečo všetko vidí v negatívnom svetle. Rovnako človek, ktorý je rozrušený, apatický alebo stratil sebadôveru, nemusí nutne trpieť depresiou.

Odporúčame vám obrátiť sa na autodiagnostiku, ktorá vám pomôže predpokladať, či trpíte duševnou poruchou alebo nie, a ak áno, aká je vážna.

Podľa klasifikátora MKCH-10 vo verzii z roku 2022, ktorý revidovala WHO, existujú tri možné stupne závažnosti depresie:

  • Mierna depresívna epizóda;
  • Stredne ťažká depresívna epizóda;
  • Ťažká depresívna epizóda.

Mierny stupeň

Mierny stupeň depresie je charakterizovaný: apatiou, únavou, ľahostajnosťou. Spomeňte si, kedy ste sa naposledy neokázalo tešili z jednoduchých vecí, prejavovali záujem alebo nadšenie z niečoho? Obvyklé činnosti sa počas depresie dávajú s veľkými ťažkosťami a nechuťou, častejšie sme unavení a hľadáme akúkoľvek príležitosť na oddych a sme len pasívni.

Stále zvládame prácu alebo štúdium, domáce práce, ale cítime, že je to čoraz ťažšie. Kolegovia a príbuzní si nemusia uvedomovať zmeny, ktoré sa v nás odohrávajú, pretože na prvý pohľad je všetko ako zvyčajne: vtipkujeme, usmievame sa, zaujímame sa o ich záležitosti a pohodu.

Stredná úroveň

Ak depresia prešla do ďalšej, strednej úrovne, začínajú problémy iného charakteru. Skryť bolestivý stav sa stáva nemožným, pre ostatných sú zmeny zjavné – smútok, skľúčenosť, apatia, všetko je napísané na tvári. V noci prestávate spať a ráno sa cítite zlomení, nezostáva vám energia na produktívnu prácu alebo štúdium. Ľahostajnosť a vnútorná prázdnota sú také deprimujúce, že niekedy ani nevychádzate z domu. Zdá sa, že život so svojimi starosťami a malými radosťami sa míňa účinkom. Poplašný zvonček sa stáva núteným prepustením z práce alebo prerušením štúdia vo vzdelávacej inštitúcii.

Ťažký stupeň

Pri ťažkej duševnej poruche trávite väčšinu času v posteli a snažíte sa otupiť bolesť srdca spánkom. Najčastejšie je to neúspešné, pretože spíte veľmi málo. Nezostáva vám energia ani na základné veci, ako je osobná hygiena, jedlo a nemáte chuť do jedla. Prežívate zvýšený pocit viny, objavujú sa myšlienky na samovraždu, ale kvôli celkovej slabosti ju nebude možné zorganizovať. Je dobré, ak sú vo vašej blízkosti ľudia, ktorí sa o vás môžu postarať. Tento stav si však už vyžaduje ústavnú liečbu.

ČO ROBIŤ, AK MÁTE PODOZRENIE NA DEPRESIU?

Pri akomkoľvek stupni depresie je najlepšie navštíviť psychoterapeuta, aby ste stav nezhoršili a rýchlejšie sa zotavili. Prácu na sebe však nikto nezrušil, aby ste porazili chronickú únavu, zvládli depresívny stav, musíte konať.

Snažte sa nepodľahnúť spánku

Keď máte zlú náladu, neschovávajte sa pod perinu v márnej snahe zaspať. Pod maskou únavy sa často skrýva smútok a túžba – a spánok ich nedokáže prekonať. V takýchto situáciách potrebujeme pozitívne zážitky, pri ktorých obetujeme vlastné pohodlie v prospech vyšších cieľov.

Zapojte sa do stanovovania cieľov

Stanovovanie cieľov zvyšuje produkciu dopamínu, hormónu šťastia. Skúste si stanoviť jednoduché ciele, napríklad vstať z postele a skontrolovať si poštovú schránku. Zájdite do obchodu so zmiešaným tovarom neďaleko vášho domova a kúpte si obľúbenú zmrzlinu. Už to bude stačiť na získanie pozitívnych emócií a na hormonálnej úrovni budete mať väčšiu radosť, pretože všetko urobíte sami. Aj keď ešte nemáte nápad, čo by ste chceli robiť, zrealizujte niečo zo svojho zoznamu dlho plánovaných alebo obľúbených vecí. V procese práce, na každom kroku postupu k vytúženému cieľu, budete prežívať radosť, a tak sa budete nabíjať energiou.

Položte si správne otázky

Pomôžu vám vyrovnať sa s pochmúrnymi myšlienkami, zabránia skľučujúcim záverom a ovplyvnia tak vaše vlastné pocity. Keď sa sami seba pýtate: „Čo je so mnou zlé?“ alebo „Prečo nie som úspešný, prečo ma neuznávajú?“, príliš sa sústreďujete na svoje nedostatky. Ak sa naopak snažíte pochopiť: „Vďaka čomu som obstál a neprišiel som ani o malý, ale stály príjem?“. – posilňujete svoje sebavedomie.