Zdá sa, že väčšina z nás sa pod vplyvom emócií správa viac-menej rovnako: plače, keď prežíva stratu, raduje sa, keď dostáva darčeky. Ak sme si však takí podobní, prečo nefungujú univerzálne schémy typu “ako poraziť stres v 10 krokoch”?

Odpoveď na túto otázku našiel Richard Davidson, americký psychológ a neurológ. Zistil, že ľudia prežívajú stres a zotavujú sa z neho rôznym spôsobom, pretože patria k rôznym emocionálnym typom. Ako môžete určiť svoj typ a uplatniť tento poznatok?

EMÓCIE A STRES

Stres je stálym spoločníkom moderného človeka. Obyvatelia veľkomiest sú obzvlášť zraniteľní: hodiny v hromadnej doprave alebo dopravných zápchach, nekonečný zhon a zhon, multitasking, ktorý sa od nás vyžaduje v práci, a v dôsledku toho neustále nervové napätie a negatívne emócie.

Stres nás robí prudkými, podráždenými, agresívnymi, vedie k tomu, že chytáme infekcie, častejšie dostávame chrípku. Zhoršujú sa chronické ochorenia a problémy so srdcom.

Dostávame sa do začarovaného kruhu: negatívne emócie vyvolávajú stres a stres ovplyvňuje celkové emocionálne pozadie.

Ak chcete stresu predchádzať alebo sa vyrovnať s jeho následkami, musíte nájsť spôsob, ktorý vyhovuje vášmu emocionálnemu typu, a včas konať.

ASPEKTY EMOCIONÁLNYCH TYPOV

Emocionálny typ je jedinečnou kombináciou našich skúseností a reakcií na rôzne faktory. Sú to naše jedinečné vlastnosti vyplývajúce z fyziológie mozgu. Ľudia s rôznymi emocionálnymi typmi sa správajú odlišne. Niektorí sa po neúspechu v práci rýchlo zotavia a idú ďalej, zatiaľ čo iní upadajú do zúfalstva a cítia sa ako neúspešní. Niektorí sú zvyknutí vypočuť a utešiť blízkych, iní si radšej udržiavajú odstup.

Emocionálne typy sa teda rozlišujú podľa nasledujúcich charakteristík.

1. Odolnosť voči vonkajším vplyvom

Ste schopní rýchlo hodiť neúspechy za hlavu, alebo dlho strácate nervy? Ste vytrvalí, alebo sa okamžite vzdávate?

2. Predpovedanie budúcnosti

Pozeráte sa na život optimisticky, pokračujete v tom, čo ste začali, aj keď veci nejdú podľa plánu?

3. Sociálna intuícia

Dokážete čítať intonáciu a reč tela druhých, vycítiť ich náladu a vnútorné rozpoloženie?

4. Sebapoznanie

Ako dobre poznáte a cítite sami seba, uvedomujete si svoje pocity a emócie a rozpoznávate správy tela?

5. Situačná citlivosť

Ste schopní zachytiť nuansy správania v rôznych skupinách, vycítiť celkovú náladu a posúdiť vhodnosť určitých poznámok?

6. Pozornosť

Je pre vás ľahké alebo ťažké sústrediť sa na nejakú úlohu?

PRÍKLADY

Olga

Počas poradenského sedenia sa Olga sťažovala na konflikt s kolegom. Je vo firme nová, ale urobila si dobré meno a stala sa vedúcou odborníčkou. Jej kolegyňa pracuje už dlho, cíti sa slobodná a sabotuje jej povinnosti.

Môže napríklad odísť uprostred pracovného dňa, aby si niečo vybavila, a nechať Oľgu, aby sa venovala naliehavým úlohám.

Po tom, ako Olga vyplnila Dotazník emocionálneho typu, sa ukázalo, že má vysoké skóre (9) na škálach kontextualizácie a situačnej citlivosti. Olga sa veľmi obáva konfliktu. Skóre odolnosti (6) zároveň poukazuje na nedostatočnú schopnosť zotaviť sa z neúspechov. Každý konflikt si berie príliš k srdcu a z tohto dôvodu sa u nej objavuje nepríjemný pocit a neistota ohľadom správnosti jej správania. Okrem toho je úroveň Olginej pozornosti 6 bodov, čo znamená, že je pre ňu pomerne ťažké sústrediť sa na prípad.

Je veľmi dôležité, aby sa Oľga naučila presadzovať svoje hranice, zvýšila si sebadôveru, hneď vyjadrila svoje želania a nesúhlas a nestiahla sa do vnútorných starostí. Meditačné sedenia jej pomôžu trénovať pozornosť a koncentráciu.

Lena

Lena prišla do poradne s ďalším problémom: nefungoval jej osobný život. Na obzore sa síce objavili muži, ale “tí nesprávni” a nie na dlho.

V priebehu rozhovoru sa ukázalo, že v detstve nedostala otcovu lásku a podvedome hľadala jeho náhradu vo všetkých mužoch.

Výsledky testu Dotazníka emocionálneho typu ukázali, že Lena má maximálne skóre predikcie 10. To je dobré: dievča je pozitívne naladené a je schopné napredovať. Index stability – 4 – ukazuje, že neúspechy s mužmi jej kazia náladu, ale nie na dlho. Niekedy sa Lena chce vzdať a ustúpiť, ale tento stav rýchlo pominie a dievča sa opäť pokúsi založiť osobný život.

Prečo si Lena za roky pokusov nikdy nenašla svojho muža? Každý z nich nezodpovedal “ideálnemu obrazu”, nespĺňal vysoké nároky. To je vplyv škály sebapoznania (6 bodov): je ťažké nájsť si partnera, ak si dobre nerozumiete, ak necítite svoje skutočné potreby. Práve na tom by mala Lena popracovať.

PREČO POZNAŤ SVOJ EMOCIONÁLNY TYP

Kombinácia ukazovateľov na jednotlivých stupniciach dáva váš individuálny emocionálny typ, jedinečný ako odtlačok prsta.

Je dôležité pochopiť: neexistuje ideálny alebo dokonca “normálny” emocionálny typ, ale napriek tomu sa oplatí lepšie sa spoznať a zohľadniť svoje vlastné charakteristiky.

Takto pochopíte, aké sú vaše silné stránky a oblasti rozvoja, čo potrebujete sprísniť a posilniť, čomu treba venovať pozornosť, a hlavne, ako sa na základe týchto údajov čo najrýchlejšie zotaviť zo stresu.

Ilse Sand “Kompas emócií: Ako porozumieť svojim pocitom”

V práci ste v kŕči, ste unavení, prídete domov a je tam neporiadok – opäť sa pohádate s rodinou a večer je zničený. Váš najlepší priateľ dostal povýšenie a pri každej príležitosti o tom ako naschvál radostne rozpráva – ste naštvaný, snažíte sa s ním stretávať menej často. Znie vám to povedome? Prečo v takýchto chvíľach dávame voľný priechod závisti a hnevu, hanbíme sa za vlastné pocity a niekedy sme ochotní obetovať vzťahy?

Ilse Sandová, dánska psychologička a psychoterapeutka, považuje za veľmi dôležité vedieť pochopiť vlastné pocity a vedieť o nich úprimne povedať druhým. Svojím charakteristickým stručným spôsobom podáva základné ľudské emócie. V tejto knihe sa naučíte, ako si utriediť spleť vlastných pocitov a naučiť sa slobodne vyjadrovať svoje emócie.