Čo v skutočnosti znamená šťastie? A ako ho získať späť po sérii neúspechov?

Šťastie je určitý pozitívny výsledok, splnenie tých túžob, ktoré sú dôležité pre to, aby človek pociťoval radosť, mal povznesenú náladu, aby sa takpovediac udržal na vlne inšpirácie.

Keď nedosiahneme svoje ciele, máme tendenciu rozčuľovať sa, robiť si starosti, porovnávať sa s inými a prežívať stav neistoty, nedostatočnosti. To všetko prispieva k stresu, úzkosti, niekedy prechádzajúcej do depresie.

Často si stanovujeme ciele, aby sme sebe aj ostatným dokázali, že niečo dokážeme. Je jedno, v akej oblasti: vzťahy, kariéra, jas života alebo uspokojenie základných potrieb. Nie vždy sa to však podarí. A ak nám chýbajú schopnosti sebaregulácie, je veľmi ťažké zvládnuť svoj psycho-emocionálny stav po neúspechoch.

Je dôležité uvedomiť si, že každý človek je jedinečný. Narodili sme sa v rôznych rodinách a vyrastali sme v rôznych prostrediach. Niektorí ľudia sa na neúspechy pozerajú ako na problémy, iní ako na príležitosti. V konečnom dôsledku je každý neúspech skúsenosťou, súčasťou životnej cesty. A z každej skúsenosti môžeme vyťažiť pozitívne aspekty. Ako to urobiť?

1. ODPOVEDZTE SI NA 2 OTÁZKY

Aby ste sa na neúspech mohli pozerať pozitívne, položte si dve otázky:

  • Za čo môžem byť tejto situácii/osobe vďačný?
  • Čo som sa naučil(a)?

Odporúčam tiež, aby ste v momente, keď vidíte absenciu želaného výsledku, spomalili, vrátili sa do pozície dospelého, analyzovali aktuálnu situáciu, vyvodili závery, upravili a/alebo úplne zmenili svoju stratégiu.

Ak to chcete urobiť, zdanlivo v nepríjemnej situácii si postupne položte tri otázky:

  • Čo som urobil zle?
  • Čo som neurobil, čo som mal urobiť?
  • Aké vedomosti (zručnosti, schopnosti, kompetencie) mi chýbali, kvôli čomu som to všetko dopustil?

Zodpovedaním týchto otázok preberáme zodpovednosť za svoje konanie alebo nekonanie a učíme sa, ako sa posunúť ďalej. To je prvý krok k tomu, aby sme sa vyhli stresu a upadnutiu do pozície obete, ktorá obviňuje všetky okolnosti a ľudí.

2. DOVOĽTE SI MÝLIŤ SA

Narodili sme sa bez návodu na život a skúsenosti získavame z minúty na minútu prostredníctvom pokusov a omylov.

A ako zvládame svoje emócie, pretože v takýchto chvíľach sa niekedy hneváme na celý svet?

3. POUŽÍVAJTE JEDNODUCHÉ, ALE ÚČINNÉ METÓDY

  • Dýchanie: hlboký nádych a výdych pomôže spomaliť hladinu stresu.
  • Voda: počas stresu telo stráca vodu a náš mozog tvorí 75 % vody. Nedostatok vody môže viesť k zníženiu energie a spomaleniu procesov. V týchto situáciách vám pitie vody po malých dúškoch môže pomôcť upokojiť sa.
  • Akcia: Položte si ruky na solar plexus a nahlas si povedzte: „Hnev (strach, nenávisť, agresia, úzkosť a akýkoľvek iný deštruktívny pocit, ktorý ste v danom momente vysledovali), vidím ťa. Cítim ťa, dovoľujem ti byť. Ďakujem ti, už ťa nepotrebujem. Vymením ťa za vďačnosť.“ Nádych, výdych. Pozorujte stav, ako sa nevyhnutne začne meniť.

Čo sa v tomto okamihu stane? Vkladáme svoje pocity do slov, nahrádzame jeden stav iným na úrovni slov, stávame sa menej zraniteľnými. Týmto spôsobom sa v danom okamihu vraciame k jasnosti a uvedomovaniu si seba samých.

Neúspechy sú neodmysliteľnou súčasťou života a len naše vnímanie a rozhodnutia určujú, ako budeme reagovať a konať ďalej.

Existuje mnoho postupov, ktoré pomáhajú očistiť myseľ od negatívnych myšlienok, zastaviť vnútorný dialóg a obnoviť vnútornú rovnováhu. Tu sú dva veľmi jednoduché spôsoby, ako to urobiť.

1. Sprcha

Očista: sprcha nás symbolicky očisťuje od negatívnych emócií a myšlienok, akoby zmyla ťarchu neúspechu.

Fyzické uvoľnenie: teplá voda uvoľňuje svalové napätie a upokojuje nervový systém, ktorý často sprevádza stres a neúspech.

Presun pozornosti: voda nás odpútava od nutkavých myšlienok na neúspech a presúva našu pozornosť na príjemné pocity.

2. Prechádzka v lese

Terapia prírodou: Prechádzka v lese očisťuje myseľ a telo, pomáha odpútať pozornosť od problémov a napĺňa čerstvou energiou. Prechádzka v lese umožňuje sústrediť sa na pozitívne myšlienky a pocity, čo pomáha budovať sebadôveru a nastaviť myseľ na úspech.

Čerstvý vzduch: Lesný vzduch je bohatý na fytoncídy (biologicky aktívne látky produkované rastlinami, ktoré ničia alebo brzdia rast a vývoj baktérií), ktoré čistia dýchacie cesty a zlepšujú zdravie.

Vizuálna stimulácia: zelené stromy, zvuky vtákov a šumenie listov pôsobia blahodarne na psychiku a pomáhajú odbúravať stres.

JE DÔLEŽITÉ MAŤ NA PAMÄTI

Všetky uvedené odporúčania budú účinnejšie fungovať v kombinácii. Neočakávajte okamžité výsledky. Pamätajte si: rozvoj novej zručnosti, ako je napríklad sebaregulácia, si vyžaduje veľa času a úsilia.

Ak sa vám zdá ťažké zvládnuť svoje emócie vlastnými silami, neváhajte vyhľadať pomoc odborníka s príslušnou kvalifikáciou, vedomosťami a praktickými skúsenosťami, ktorý vám pomôže naučiť sa sebaregulácii a nájsť rovnováhu.