Žena v domácnosti alebo kariéristka – na tom nezáleží. Sila ženy nespočíva v úlohe, ktorú si zvolila, ale v tom, ako žije svoj život: o koho sa stará a čomu venuje svoj čas. Sú vo vašom okolí silné ženy? Alebo sa možno za jednu z nich môžete označiť vy? Poďme to zistiť.

Každá žena má na túto otázku vlastnú odpoveď. Niektoré vidia silu v tom, že sú rovnako dobré alebo dokonca lepšie ako mužskí kolegovia. Niekto si vyberie „domáci“ život, pretože má pocit, že nekonečná súťaž mu berie silu. Každý prístup má právo na existenciu – hlavné je, aby zodpovedal vnútorným hodnotám.

V tom však čiastočne spočíva problém. Žena, ktorá si namiesto kariéry vyberie domov, sa zdá „slabá“ tým, ktorí sa rozhodli opačne. A naopak, žena, ktorá robí kariéru, môže v očiach tých, ktorí nezdieľajú jej hodnoty, pôsobiť bezcitne a mužne.

Bez ohľadu na rozhodnutia, ktoré žena urobí, existujú znaky, podľa ktorých možno rozpoznať silnú ženu v kuchyni, na rodičovskej konferencii alebo na porade riaditeľov.

1. SILNÚ ŽENU NEZAUJÍMA, ČO SI OSTATNÍ MYSLIA O JEJ ŽIVOTNOM ŠTÝLE

Nevenuje pozornosť tým, ktorí sú negatívni: prechádza komentáre o nesprávnosti svojho života a pokračuje smerom k svojmu cieľu, pretože presne vie, čo chce. Chápe, že nepríjemná vec, ktorú niekto povie, charakterizuje toho, kto ju povedal, a nie toho, komu je adresovaná.

2. SILNÁ ŽENA CHÁPE A ROZPOZNÁVA SVOJE POTREBY

Je schopná viesť dialóg sama so sebou: analyzuje svoje pocity a túžby, učí sa oddeľovať dôležité od druhoradého a prijímať rozhodnutia na základe vnútorných potrieb, nie vonkajších okolností. Takáto žena sa dokáže poučiť z nepríjemnej situácie namiesto toho, aby týždne nariekala nad nespravodlivosťou života. Chápe, že každá udalosť sa môže stať cennou skúsenosťou.

3. SILNÁ ŽENA SA STARÁ O SEBA A O DRUHÝCH

Nejde len o fyzickú pohodu, zdravý spánok, správnu výživu a šport – rovnako dôležitá je aj starostlivosť o duševný stav. Silná žena pomáha druhým, a to má pozitívny vplyv na jej psychický stav. Dávajúc silu ľuďom okolo seba, získava novú.

Starostlivosť o seba nie je sebectvo. Egoisti sa boja, že prídu o to, čo majú, a nechcú sa s ostatnými deliť ani o materiálne, ani o duchovné hodnoty. Chcú len brať a neuvedomujú si, že ich to oslabuje. Nesebeckým delením sa o pozornosť, fyzickú pomoc alebo len o čokoládovú tyčinku dostávame na oplátku viac a stávame sa ešte silnejšími.

4. SILNÁ ŽENA POZNÁ SVOJE HRANICE

Hovorí „áno“ príležitostiam, ktoré môžu poslúžiť jej duchovnému a telesnému rozvoju, a hovorí „nie“ veciam, ktoré by ju mohli zničiť. Skôr ako s niečím súhlasí, vždy sa sama seba opýta, či to naozaj chce robiť a či má na to energiu a čas. Keď ju niekto pozve na kávu, spýta sa sama seba: „Chcem sa teraz s týmto človekom stretávať? Alebo chcem svoj čas venovať niečomu inému?“ Odpovede na tieto otázky jej zlepšujú život a pomáhajú jej udržať si energiu na to, čo je dôležité.

5. SILNÁ ŽENA ŽIJE PLNOHODNOTNÝ ŽIVOT

Nájde si čas na prácu, stretnutia s priateľmi, koníčky a zábavu. Neodkladá dovolenku – odíde niekam na víkend, aby načerpala sily a bola sama so sebou. Netrpí potrebou chodiť do práce, miluje ju a povinnosti si plní s radosťou, snaží sa všetko robiť čo najlepšie.

Silnými ženami sa nerodíme: každá niekedy začínala ako malá a každá z nás to dokáže. Nie je potrebné globálne meniť svoj život, najmä ak nemáte pocit, že teraz na to máte dosť síl. Môžete začať malými krokmi. Napríklad robte každý deň niečo, čo vám zdvihne náladu. Pomôže vám to vybudovať si silu a v určitom okamihu budete cítiť, že ste schopní urobiť viac.