Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej krajiny. Prejsť na školu. Niekedy si uvedomíme, že je čas zmeniť svoj život, ale nedokážeme sa rozhodnúť, pretože zmena je riziko. Psychoterapeutka sa domnieva, že na to, aby ste pochopili, či ste pripravení začať nový život, si musíte odpovedať na osem otázok.

Životná zmena nie je nikdy jednoduchá, cesta k obnovenému ja je ťažká a tŕnistá. Niekedy je však jednoducho nevyhnutná. Najdôležitejšie je pochopiť, či ste na zmenu pripravení. Ak to chcete urobiť, úprimne si odpovedzte na tieto otázky.

1. STE PRIPRAVENÍ PRIZNAŤ SI SVOJU ZRANITEĽNOSŤ?

„Stále sa zaplietam s lúzrami“, „moji priatelia ma stále zrádzajú“, „v práci neuznávajú moje zásluhy“… Rozpoznať opakujúce sa životné scenáre znamená vidieť možnosť zmeny. Nie je to však také jednoduché, pretože musíte prijať myšlienku, že podliehate pôsobeniu nejakej sily, proti ktorej nemôžete nič urobiť. Potrebujete pomoc, aby ste sa s ňou vyrovnali. Ste však pripravení priznať si svoju bezmocnosť?

2. MÔŽETE PREVZIAŤ NEJAKÚ ZODPOVEDNOSŤ?

Zvaľovať vinu za svoju situáciu na svojich blízkych alebo spoločnosť je jednoduchšie ako priznať si zodpovednosť. Aby ste sa však zmenili, musíte sa opäť stať pánom svojho života, a nie obeťou. Nie je možné zmeniť druhých a je zbytočné dúfať, že oni zmenia nás. Ste pripravení prestať sa sťažovať a prenášať zodpovednosť na druhých?

3. STE PRIPRAVENÍ UROBIŤ KROK DO NEZNÁMA?

Aj keď sme absolútne nespokojní s prácou alebo vzťahom, je pre nás jednoduchšie nič nemeniť, ako riskovať. Veď by to mohlo byť ešte horšie! Tým, že sa vydáme na cestu zmeny, odvážime sa prekonať strach z neznámeho, urobiť krok do prázdna, vzdať sa zabehnutého kruhu komunikácie a zaužívaných rituálov. Možno budeme musieť trpieť ešte viac, aby bolo lepšie. Ste pripravení prekročiť hranice známeho?

4. STE SCHOPNÍ PRERUŠIŤ NIEKTORÉ VÄZBY?

Aby ste sa stali novou verziou seba samého, niekedy sa musíte prestať prispôsobovať očakávaniam svojich rodičov a blízkych. Možno sa budeme musieť vzdať obrazu, ktorý máme o sebe a o druhých. Pritom pravdepodobne stratíte priateľov alebo budete mať menej kontaktov s niekým blízkym. Predstavte si, že by ste sa museli presťahovať do inej krajiny kvôli vysnívanej práci a nemohli by ste sa každý víkend stretávať so svojím najlepším priateľom. Ste pripravení na takúto zmenu?

5. STE PRIPRAVENÍ PREHODNOTIŤ SVOJE HODNOTY?

Každá osobná zmena prináša duchovné zmeny a nový pohľad na svet. Vaše pocity, city, hodnoty a predstavy o vzťahoch budú musieť byť prehodnotené. To si vyžaduje angažovanosť, silu, energiu a ochotu poddať sa. Napríklad ste vždy verili, že najdôležitejšia je pre vás rodina. Máte ju, ale napriek tomu ste nešťastní. Dokážete obetovať rodinu pre svoju kariéru? Ste ochotní spochybniť to, čím ste si boli vždy istí?

6. UVEDOMUJETE SI, ŽE NIE VŠETKO SA DÁ ZMENIŤ?

Práca na sebe nám umožňuje objaviť skryté zdroje, ale zároveň ukazuje naše limity. Stávame sa mocnejšími, ale nie všemocnými. Predstavte si maliara, ktorý roky používal na svojich obrazoch len tri farby a zrazu zistí, že ich má k dispozícii oveľa viac. Jeho paleta sa rozšírila, jeho šance namaľovať vysnívaný obraz sa zvýšili, ale jeho talent a inšpirácia majú stále svoje hranice. A možno ho aj s jeho novým arzenálom čaká sklamanie. Ste pripravení rozpoznať svoje limity?

7. STE PRIPRAVENÍ VZIAŤ VECI DO VLASTNÝCH RÚK?

Vnútorná zmena je možná len vtedy, keď sa do nej skutočne vložíme. Musíme prestať ísť s prúdom. Musíte znovu získať svoj hlas a odvahu. A to znamená, že sa budete musieť úprimne porozprávať napríklad s autoritatívnym šéfom alebo s rodičmi. Ste pripravení vzdať sa svojej pasívnej úlohy?

8. STE PRIPRAVENÍ ÍSŤ AŽ DO KONCA?

Sú chvíle, keď vás získaná sloboda nabáda zastaviť sa a vrátiť sa do svojej komfortnej zóny. Priebežné úspechy sa môžu zdať ako dostatočná odmena za vaše úsilie. Môžete mať pocit, že ste dosiahli svoj cieľ, dokázali ste všetko sebe aj ostatným, a preto sa môžete vrátiť späť. Povedzme, že ste sa rozhodli ukončiť vzťah a odsťahovali ste sa od partnera. Stojí za to sa k nemu vrátiť, ak vás o to prosí a sľubuje, že sa zmení? Všetky rozhodnutia by ste mali robiť vedome a premyslene. Ste pripravení vydržať tak dlho, ako to bude potrebné, a nesnažiť sa utiecť sami pred sebou?