Nemáte chuť nič robiť. Cítite sa prázdni. Máte za čo ďakovať osudu, ale necítite sa vďační. Naša autorka, ktorá sa raz ocitla v takejto situácii, nám prezradí, čo jej pomohlo vrátiť sa späť do života.

OSOBNÉ SKÚSENOSTI

Ľudia okolo mňa sú zvyknutí, že tvrdo pracujem, nikdy sa nesťažujem a ochotne sa pustím do akejkoľvek úlohy. Často sa ma pýtajú, čo mi pomáha neunavovať sa životom a tešiť sa z každého dňa. Preto som sa rozhodol podeliť sa o svoj príbeh. Dúfam, že vám pomôže znovu zapáliť vnútornú iskru.

Ako deti sme všetci plní nádeje a pozitivizmu, milujeme život, nech je akýkoľvek. Žiarime zvnútra. Na svojej ceste však stretávame rôznych ľudí, ktorí nás milujú a nenávidia. Bombardujú nás radami. Učia nás, ako žiť.

Postupne strácame vieru vo vlastnú hodnotu a oheň v nás vyhasína – teraz je čas ho opäť privolať.

Ako dieťa som vyžaroval optimizmus. Možno až príliš. Moje detstvo bolo strašidelné. Boli sme prisťahovalci, moji rodičia takmer nehovorili po anglicky, takže sme nemali príliš veľa príležitostí uspieť v živote. Žili sme v dome, ale bez strechy nad hlavou, pretože nebolo dosť peňazí na nájomné, kým sme sa snažili ten dom zrekonštruovať. Jednej noci silno pršalo a ja som sa zobudil v mokrej posteli. Na podlahe bola voda sotva po kolená. Mama má ešte stále živý kuchynský stôl so stopou po „vode“ na nohách.

Rodičia dom predali hneď po dokončení rekonštrukcie. Presťahovali sme sa na iné „stavenisko“, kde sme žili ďalších deväť mesiacov. V snahe nájsť lepší život sme sa sťahovali takmer každý rok. Neustále sme sa potácali na okraji finančnej priepasti. Ale to nebol náš hlavný problém.

Moji rodičia sa cítili podvedení: chceli byť šťastní, ale peniaze si mohli zarobiť len tým, že robili veci, ktoré nemali radi. Inými slovami, robením práce, ktorá nemala nič spoločné s tým, kto ste a v čom ste dobrí. Taký druh práce, kde vám platia za to, že robíte niečo, čo by mohol robiť každý, kto je ochotný vydržať čokoľvek.

Aj keď sa mojim rodičom podarilo dosiahnuť relatívny finančný blahobyt, necítili sa šťastní. A ja som netušil, že je možné zarábať peniaze bez toho, aby som sa trápil alebo prekonával. Bol som presvedčený, že je nemožné veľa zarábať a zároveň byť šťastným človekom.

Aj keď som bol prijatý na vysokú školu a odsťahoval som sa od rodičov, nevidel som inú cestu.

Predo mnou sa črtali lákavé vyhliadky. Boli tam fantastické pracovné tituly, o ktorých moja rodina nikdy nepočula ani nesnívala. Investičné bankovníctvo, manažérske poradenstvo, podielové fondy. Ale moje srdce túžilo po niečom inom. Ťahalo ma to k umeniu, hudbe, filozofii. Ale rodičia mi hovorili: „Nebuď hlúpy, zarábaj peniaze!“

Po získaní vzdelania som dostal svoju prvú prácu na Wall Street. Potom som sa zamestnal ako analytik v jednom z najväčších hedžových fondov na svete. A plameň vo mne zhasol. Niekoľko rokov po sebe som každý večer plakal. Bol som v pomykove a pociťoval som úplnú beznádej. Nakoniec som dal v práci výpoveď. Nevedel som, čo budem robiť a z čoho budem žiť. Potrebovala som však opäť nájsť zmysel svojho života. To mi pomohlo.

TIPY

1. Začnite v malom

Po prepustení z práce boli dni, keď som mal problém vstať z postele. To je v poriadku. Pochváľte sa aj za to. Podarilo sa vám urobiť aj päťminútový strečing? To je skvelé. Môžete byť na seba hrdí.

Stratili ste dôveru vo svoje schopnosti robiť to, čo chcete. To je v poriadku. Stalo sa to mnohým ľuďom

Vyberte si činnosť, ktorej výsledok závisí od vás, stanovte si termín a urobte ju. Túto úlohu opakujte, kým nebudete mať pocit, že ste pripravení na náročnejšie úlohy.

Ľudia hovoria: „Predstierajte, že je to činnosť, ktorá vás baví, až kým tomu sami neuveríte.“ Toto pravidlo však nefunguje. Vždy budete vedieť, že to predstierate. To zničí vašu dôveru vo vlastné schopnosti. Váš vnútorný oheň zhasne. Prestaňte teda predstierať a začnite konať.

2. Prestaňte súhlasiť

Mnohí ľudia sa uspokoja s prácou, ktorú nenávidia, kupujú si oblečenie, ktoré ostatní nazývajú módnym, a zmierujú sa s priemerným zaobchádzaním. Nakoniec život prestane byť radostný.

Keď sa trápime vecami, ktoré nám vnucujú druhí, prestávame žiť svoj život

Stanovte si vlastné priority. Rozhodnite sa, čo je pre vás momentálne najdôležitejšie. Nech sú to len tri veci, ktoré sú pre vás najcennejšie. Na čo ste ochotní vynaložiť svoju energiu, čas a peniaze.

Toto sú jediné tri prioritné veci, ktorým musíte povedať áno. Nesústreďte sa na zarábanie peňazí. Myslite na to, čo môžete dať svojim deťom, rodičom, rodine a priateľom. Budujte silné medziľudské vzťahy. Inak vám hrozí, že podobne ako ja upadnete do depresie.

3. Využívajte všetky svoje talenty

Gary Vaynerchuk rozumie vínu, videu aj podnikaniu. Spustil Wine Library TV, webové vysielanie venované vínu. Steve Jobs rozumel dizajnu a technológiám. Vytvoril spoločnosť Apple.

Väčšina z nás vníma svoje schopnosti vertikálne. Vyberieme si jeden talent a snažíme sa s ním niekde vyniknúť. Namiesto toho sa môžete na svoje schopnosti pozerať horizontálne a vytvoriť jedinečnú kombináciu zručností, schopností a ašpirácií.

Premýšľajte o tom, kde by sa takáto kombinácia mohla hodiť?

Zvyčajne sa snažíme zapadnúť do existujúceho obchodného modelu, prispôsobiť sa požiadavkám zamestnávateľov. Hovoríme si: „Som ochotný urobiť čokoľvek pre finančný úspech.“ V takomto prípade sa snažíme dosiahnuť úspech. Nebolo by lepšie zamyslieť sa nad tým, čo vás robí jedinečnými a ako vám to pomôže uspieť? Vytvorte si akčný plán. Uvedomíte si, aký skvelý pocit je byť sám sebou.

4. Nedúfajte vo finančný zázrak

Keď sa rozhodneme zmeniť svoj život, dúfame v pomoc zhora. Výhra v lotérii, dedičstvo, finančný zázrak. Prestaňte. Nezbláznite sa. Schopnosť vytvoriť niečo dôležité napriek zjavným ťažkostiam je jednou z najlepších vlastností človeka.

Túto povahovú črtu si musíte osvojiť – nemôžete sa spoliehať na to, že vás niekto alebo niečo príde zachrániť.

Všetko triezvo zhodnoťte a naplánujte si rozpočet. Aj keď je to ťažké, nudné a smutné z množstva peňazí na vašom účte. Bez peňažných výpočtov nemôžete prejsť k činom. Prestaňte teda snívať.

5. Zbavte sa toxického prostredia

Keď som sa rozhodol odísť zo zamestnania, moji rodičia mi držali palce. Všetci ma od toho odhovárali. Bolo to naozaj ťažké. Vo vašom okolí sa určite nájdu ľudia, ktorí neveria vo vaše silné stránky, znižujú vaše sebavedomie a vnucujú vám svoj názor. Musíte obmedziť komunikáciu s nimi. Aj keby sa z takýchto toxických postáv vykľuli najbližší. Ak im dovolíte vstúpiť do svojho života, stratíte veľa energie.

Nepodliehajte provokáciám, držte sa svojho stanoviska. Nepochybujte

Potom nikto nebude môcť zlomiť vašu vieru v seba samého. Obklopte sa tými, ktorí budú podporovať vaše ciele a túžby. Takto si uvedomíte, že mnohé vaše pochybnosti boli len ozvenou toho, čo ste o sebe počuli.