Kategórie: Sebapoznanie

3 lekcie, ktoré zmenili môj život

Prečo sa cítime nešťastní, aj keď sa zdá, že nám v živote všetko klape? Možno nám naše podvedomie signalizuje, že to “dobré” nie je skutočné?

OSOBNÉ SKÚSENOSTI

Spisovateľ Henry Thoreau raz povedal: “Mnoho ľudí žije v tichom zúfalstve.” V istom okamihu môjho života sa mi tento výrok presne hodil, aj keď navonok všetko vyzeralo normálne.

Mal som manželku, ktorá ma nežne milovala, dvoch silných rastúcich synov, úžasné náboženské spoločenstvo a stabilnú, dobre platenú prácu. Ale vo vnútri som umieral. A potreboval som zistiť prečo.

Strávil som veľa času čítaním a skúmaním svojho problému

Hltal som svojpomocné knihy a navštevoval konferencie, ktoré ma inšpirovali a pomohli mi zarobiť si ďalší príjem. Ale napriek tomu som stále trpela depresiou.

Nakoniec som si uvedomil dôvod, prečo ja a mnohí ďalší ľudia žijeme tak, že sa len tak vezieme po prúde. Navyše som prišiel na to, ako sa z tohto pochmúrneho stavu dostať a stať sa šťastným.

LEKCIE

Prečo je väčšina z nás väčšinu času nešťastná? Pretože život je oveľa jednoduchší, než si myslíme, ale odmietame tomu uveriť. Chcem sa podeliť o lekcie, ktoré som sa naučila na svojej ceste za sebapoznaním. Podelím sa o to, ako zmenili život. Ak budete počúvať a konať, zmení sa aj váš život.

1. Emócie ma neurčujú

Ako mladý otec prežívam množstvo emócií. Radosť a pokoj môžu byť okamžite nahradené hnevom a zúfalstvom. Ak popustím uzdu svojej ostražitosti, tieto negatívne emócie môžu ublížiť mojim blízkym.

Pravdou však je, že emócie ma neurčujú. Som racionálny človek, ktorý sa dokáže od emócií odpútať, pozorovať ich a nenechať sa nimi ovládať.

Vďaka modlitbe a meditácii som sa naučil, že emócie možno prežívať bez toho, aby sme na ne reagovali

Ak chcete žiť šťastný život, musíte urobiť hranicu medzi sebou a emóciami, ktoré cítite. Keď vás zasiahnu negatívne emócie, priznajte si ich prítomnosť a nechajte ich ustúpiť. Zvyčajne to trvá menej ako 90 sekúnd. Zhlboka dýchajte a spomeňte si na tri veci vo svojom živote, za ktoré ste vďační. Tento zvyk zmení váš život.

2. Vždy existuje východisko

Pred rokmi som pracoval na pozícii, ktorá zahŕňala veľmi rýchle tempo práce a príliš veľa zodpovednosti pre jedného človeka. Šéf mal sklon k mikromanagementu a všetkých privádzal do šialenstva.

Čoskoro sa vysoká úroveň stresu začala podpisovať na mojom zdraví. Aj plat bol dosť vysoký, ale bola som mladá a neskúsená. Cítil som sa ako v pasci. Nakoniec mi došla trpezlivosť.

Len aby som odtiaľ ušiel, prijal som inú pozíciu s nižším platom a bez kariérnych vyhliadok.

Čo je však najdôležitejšie, zmenil som smer. O rok neskôr sa na obzore objavila nová práca, ktorá mi zabezpečila raketový vzostup v mojom odbore. Bolo to úžasné.

Všetko sa zmenilo z jedného dôvodu – uvedomil som si, že mám východisko. Aj vy ju máte. Ak vás v živote niečo brzdí, nechajte to ísť. Život je príliš krátky na to, aby ste ho premárnili na mizerné živobytie. Vystúpte z pasce a kráčajte v ústrety životu, ktorý chcete. Riskujte a urobte skok hneď teraz.

3. Moje myšlienky ma buď zničia, alebo privedú k víťazstvu

Pravdepodobne ste už mnohokrát počuli toto príslovie: “Človek je tým, na čo myslí.” Prakticky všetky knihy “Pomôž si sám”, ktoré som čítal, sa na to zameriavali. Nie vždy v tomto presnom znení, ale tak či onak bola táto myšlienka prítomná.

Nad týmto výrokom som rozmýšľal stokrát. Pre mňa to však boli len slová, len ďalšie módne slovo medzi mnohými inými. Jedného dňa sa však niečo zmenilo. Nedokážem poukázať na konkrétny okamih, ale zrazu som bol preniknutý touto pravdou, akoby mi na ňu niekto posvietil. Uvedomil som si: všetko, čo som vpustil do svojej mysle prostredníctvom kníh, audionahrávok, iných ľudí a dokonca aj vlastných myšlienok, ma môže zničiť alebo posilniť.

Dramaticky som zmenil svoj život. Prestal som pozerať káblovú televíziu, čítať noviny, písať o politike a hádať sa o nej s inými ľuďmi na sociálnych sieťach.

Začal som ešte aktívnejšie čítať knihy, počúvať podcasty a spájať sa s ľuďmi orientovanými na rozvoj

Svet okolo mňa zostal rovnaký, ale môj vlastný svet sa zmenil. Písanie sa pre mňa stalo prioritou. Moje články sa teraz uverejňujú na webových stránkach, ktoré čítajú milióny ľudí. Môj cieľ sa vykryštalizoval – pomáhať ostatným vytvárať úžasné vzťahy a nájsť vlastnú cestu k slobode. Začala som mať kontrolu nad tým, čo sa mi preháňa hlavou, a to ovplyvnilo všetky oblasti môjho života.

To isté platí aj pre vás. Ovládajte informácie, ktoré vstupujú do vašej mysle, spriateľte sa s vedomím a môžete dosiahnuť to, čo sa vám kedysi zdalo nemožné.

ZÁVER

Váš život patrí len vám. Nedovoľte, aby ho niekto ovládal – ani vaše emócie, ani životné okolnosti, ani svet okolo vás. Keď si túto pravdu uvedomíte a prijmete, život bude plný radosti. Šťastie príde, keď si uvedomíte svoj potenciál.

 

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

2 techniky, ktoré pomôžu páru dohodnúť sa na dovolenke

On chce ísť na ryby a ona chce ísť k mame. Ako nájsť spoločnú reč…

13 hodín ago

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

2 dni ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

2 dni ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

3 dni ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

5 dní ago

Všetko pre seba, nič pre iných: prečo je sebectvo vlastne užitočné

Koľkokrát v živote sme už počuli vetu: "To je ale sebec!" A znie to výrazne…

6 dní ago