Žijeme v strese a zvykli sme si ho považovať za mimoriadne škodlivý. Čiastočne je to pravda. Je však možné premeniť stres na užitočný zdroj? Psychológ sa domnieva, že stres nie je zlá vec, a hovorí nám o jeho skrytom potenciáli.

Dlhodobý stres je škodlivý. Je príčinou zdravotných problémov, vyhorenia, nespokojnosti so životom, depresie, agresivity, konfliktov s partnermi a mnohých ďalších. Je však možné sa pred ním chrániť? Možnosť „vyhnúť sa stresu“ mnohým ľuďom vôbec nevyhovuje. Psychologička, filozofka a životná koučka Judith Tutin navrhuje, aby sme sa naučili využívať stres pre svoje dobro.

AKO SA SPRÁVAŤ K STRESU

„Väčšina ľudí sa snaží stresu zbaviť alebo sa problémom vyhnúť,“ píše Judith Tutinová. Preto na stres zvyčajne reagujeme popieraním „Som v poriadku!“, hnevom „Prečo práve ja!“ alebo depresiou „Nezvládnem to!“.

Stres však napodiv v skutočnosti zvyšuje uvedomenie, zrýchľuje myslenie, zvyšuje výkonnosť a mnohým ľuďom dáva dôvod povedať: „V krízovej situácii sa cítim skvele.“ Takže je možné, aby vám to prospelo.

Klienti trpiaci úzkosťou hovoria odborníkovi, že im úzkosť pomáha predvídať problémy a pripravovať možné riešenia

„Štúdie ukázali, že dospelí, ktorí mali ťažké detstvo, sú veľmi silní a odolní voči ťažkostiam a často si oveľa viac vážia dary, ktoré im život dáva,“ hovorí životný kouč.

Dlhé roky nás učili, že stres je zlý a zdravý životný štýl predpokladá život bez stresu. Tak to však vôbec nie je, píše psychologička. Nová štúdia potvrdzuje, že postoj „stres je dobrý“ je prospešnejší.

AKO SA VYROVNAŤ SO STRESOM

1. Pochopte svoj stres

Pochopenie toho, ako presne prežívame stres, je prvým krokom k správnemu zvládnutiu tohto stavu. Psychológ navrhuje položiť si tri otázky:

  • Ako vyzerá vaša reakcia na stres? Možno je to nevoľnosť, bolesť žalúdka, silná bolesť hlavy alebo nutkanie ísť do postele a prikryť sa dekou, schovať sa pred všetkými a všetkým?
  • Ignorujete ho alebo nie? Všímajte si príznaky zakaždým a uznajte, že vás niečo trápi.
  • Čo presne vás trápi? Čo tvorí stresovú reakciu?

Teraz sa môžete pohnúť ďalej.

2. Využite svoj stres

Keď sme pochopili, čo sa s nami deje a prečo, a naučili sme sa počúvať svoj stav, musíme sa rozhodnúť, čo robiť. Je čas považovať stres za niečo dobré a správať sa podľa toho. „Využite ho namiesto toho, aby ste čakali, že zmizne, alebo sa tvárili, že neexistuje,“ pripomína Judith Tutinová.

Navrhuje zamyslieť sa nad ním:

  • Ako využiť túto situáciu?
  • Čo na to potrebujeme?
  • Je niečo, čo sa musíme naučiť, alebo niekto, koho pomoc práve teraz potrebujeme?

Možno ste si vzali na seba príliš veľa tým, že ste sa vzdali svojej životnej rovnováhy. Možno ste boli takí zaneprázdnení starostlivosťou o druhých, že ste zabudli na seba. Alebo je čas hľadať si novú prácu. A problémy vo vzťahu s partnerom môžete využiť na to, aby ste tento vzťah zlepšili – v každom prípade stres ukazuje, kam ďalej.

3. Prijmite pravdu: všetko, čo nás nezabije, nás posilňuje

Všetci prežívame stres rôznymi spôsobmi. Niektorí cvičia jogu, behajú, meditujú. Niektorí pijú, zabávajú sa alebo spia celý deň. Tieto pozitívne a negatívne stratégie nám pomáhajú… vyhnúť sa stresu, ignorovať správy, ktoré vysiela, hovorí psychologička.

Stres je pritom dôležitý signál, ktorý musíme brať do úvahy – privítajme ho a snažme sa pochopiť, čo nám hovorí.

“Poďakujte mu za príležitosť, ktorú predstavuje. Privítajte zmenu, pretože je potrebná na to, aby bol život lepší. Obráťte sa k svojej vnútornej sile,“ píše psychologička. – Potom vám stres pomôže uspieť v práci a vo vzťahoch, stať sa silnejšími a sebavedomejšími.”