Snívame o mnohých veciach. Kúpiť si dom, napísať knihu, zahrať si vo filme. A naďalej žijeme tak, ako sme žili – chodíme do nudnej práce tou istou trasou, stretávame sa s tými istými ľuďmi. Čo je príčinou našej pasivity? Strach, ktorý nám bráni urobiť krok k úspechu.

ŽIVOT A TÚŽBY

Ak by ste mali v niekoľkých vetách opísať svoj vysnívaný život, čo by to bolo? Pravdepodobne by to bola zaujímavá práca, ktorá by vám prinášala dobrý príjem a pomohla vám objaviť vaše talenty. Niekoľkokrát do roka by ste cestovali do nezvyčajných krajín: liezli by ste po horách v Nepále alebo kŕmili žirafy na farme v Keni. Starali by ste sa o svoje zdravie, športovali, stretávali sa s priateľmi a trávili veľa času s rodinou.

Ale z nejakého dôvodu sny zostávajú len snami

A realita je od nich rovnako vzdialená ako vy od Kene: nudná práca s nevyhovujúcim rozvrhom, nudná rutina, neustále zdravotné problémy, nedostatok peňazí a od koníčkov – len večerné sledovanie telenoviel.

Prečo teda nežijete život, o ktorom snívate? Dôvodom nie je to, že údajne nemáte talent, ani to, že vám chýba motivácia. Hlavnou prekážkou, ktorá vám bráni využiť svoj potenciál, je strach.

4 STRACHY, KTORÉ VÁS BRZDIA

1. Strach zo zlyhania

Ide o takzvaný syndróm “vynikajúceho dievčaťa”. Ako vás rodičia učili v detstve – “buď sa ti bude dariť, alebo nič”. A teraz ste už vyrástli, ale stále sa bojíte urobiť krok smerom k svojim snom, pretože vás paralyzuje strach z chyby, rovnako ako v škole. Ešte sa nič nestalo a vy ste si už vo farbách predstavili svoj neúspech a začali ste panikáriť kvôli možným ťažkostiam.

Ako sa prestať báť

  • Dajte si povolenie robiť chyby. Učte sa z neúspechov a zlepšujte sa. To je najlepší spôsob, ako sa čokoľvek naučiť.
  • Premyslite si záložné možnosti – tie záložné plány B a C – pre prípad, že sa niečo nepodarí. Ak budete vedieť, že existuje záchranná sieť, budete konať odvážnejšie.
  • Otestujte svoje nápady. Rozhodli ste sa kúpiť si sadu drahých fixiek, aby ste sa naučili kresliť? Choďte najprv na workshop a zistite, či je to pre vás. Chcete si založiť podnik? Nenalievajte všetky peniaze do jedného projektu – zorganizujte skúšobnú cieľovú skupinu a vypočítajte približný zisk.

2. Strach z úspechu

Niekedy sa do niečoho hodnotného nepustíte nie preto, že sa bojíte neúspechu, ale preto, že sa bojíte úspechu. Jednoducho neviete, čo urobíte, ak uspejete. Začnete zarábať pol milióna mesačne a čo teraz? Musíte si nájsť nových priateľov? Začať finančne pomáhať svojej rodine? Presťahovať sa z rodného mesta do metropoly?

Ako sa prestať báť

Čo najčastejšie praktizujte techniku “Pohľad za horizont” – pozerajte sa na svoju budúcnosť širšie. Nechajte si snívať veľké sny: “Čo sa stane, keď dosiahnem tento cieľ? A ten ďalší? Čo si kúpim pre seba? V ktorých krajinách budem dovolenkovať?” Začnite sa mentálne pripravovať na úspech a ten k vám príde oveľa rýchlejšie.

3. Strach zo zmeny

Podvedome sa bránite akejkoľvek zmene, aj keď si to sami neuvedomujete. A je jedno, o akú zmenu ide – k lepšiemu alebo horšiemu, či prídete o prácu, alebo začnete zarábať desaťkrát viac ako teraz. Pri negatívnych zmenách je všetko jasné: nikto nechce čeliť chorobám, hádkam alebo nedostatku peňazí. Čo je však zlé na tom, keď snívate o lepšom živote?

Keď sa vydáte na cestu úspešnej budúcnosti, znamená to, že budete musieť zmeniť svoje zvyky, začať plniť nové povinnosti, spĺňať nové požiadavky, nadviazať vzťahy s novými ľuďmi. To všetko vyvoláva strach z neznámeho – jeden z najstarších strachov a jeden z najsilnejších.

Ukazuje sa teda, že mnohí ľudia si nevyberajú jasné zmeny, ale práve stabilitu: chodiť 10 rokov do tej istej práce, pretože je to pokojnejšie, tolerovať manžela, s ktorým sú spolu od vysokej školy, robiť to, na čo sú zvyknutí, a všetko nové odmietnuť.

Ako sa prestať báť

Úplne zničiť tento strach sa nepodarí. To je v moci snáď len evolúcie. Možno o niekoľko generácií ľudia prestanú mať taký panický strach zo zmien a neznámeho, ktorý sa s nimi spája. Môžete však tento strach zmierniť.

Opatrne zmeňte spôsob, akým žijete svoj život

Choďte do práce po novej ceste, porozprávajte sa s predavačkou namiesto toho, aby ste si mlčky vzali kefír a chlieb, kúpte si nové šaty – bez dôvodu, len tak pre radosť.

Uvidíte, že zmeny nie sú vždy zlé: nová cesta vás môže prekvapiť malebným výhľadom, predavačka sa ukáže ako najmilšia pani a stane sa vašou dobrou priateľkou a kolegom sa vaše nové šaty budú páčiť. Len to skúste! Koniec koncov, život bez zmien nie je možný. A stabilita je len ilúzia.

4. Strach z verejnej mienky

Čo si o mne pomyslia moji priatelia? Ako to vysvetlím rodičom? Čo ak si o mne budú šepkať kolegovia? Tieto otázky sa vám vynárajú v mysli, keď sa rozhodnete urobiť niečo nové. Človek je taký organizovaný – záleží mu na tom, čo si myslia ostatní. Všetko sa to začalo v primitívnych časoch, keď sa nedalo prežiť osamote. Ak vás členovia spoločenstva neprijali, znamenalo to istú smrť.

Tento strach nás prenasleduje dodnes. Preto sa tak bojíme výsmechu, odsúdenia, zatracovania a často radšej nič nerobíme a nevyčnievame medzi ostatnými, aby sme nepociťovali túto prvotnú úzkosť.

Ako sa prestať báť

Zamerajte sa na svoje hodnoty. Ak si ujasníte, čo je pre vás skutočne dôležité, prestanete sa usilovať o súhlas druhých. Počúvajte sami seba a choďte svojou vlastnou cestou bez toho, aby ste sa pozerali na verejnú mienku. Vytvorte si imunitu voči negativite, kritike a odmietnutiu. Vyskúšajte “techniku 10 odmietnutí” – vyjdite na ulicu a ponúknite cudzím ľuďom niečo, čo určite odmietnu: napríklad, aby vám kúpili kyticu kvetov. Neprestávajte, kým nebudete mať zbierku 10 “nie”.

Šikmé pohľady, nepochopenie a odmietnutie vás zocelia.

A na konci skúšky už nebudete tak ostro reagovať na odmietnutia v reakcii na žiadosti a budete mať pocit, že sa dokážete ľahšie stotožniť s tým, čo si myslia ľudia okolo vás. Na ceste za ambicióznymi cieľmi a snami budete musieť čeliť celému oceánu kritiky a negativizmu – je dobré začať sa na to pripravovať už teraz.

Skutočný rast a víťazstvá sú nemožné, ak vás ovláda strach. Nedovoľte, aby vám stál v ceste – použite tieto techniky, aby ste sa realizovali a premenili svoj život na majstrovské dielo.