Kategórie: Sebapoznanie

Strach z neistoty: prečo sa objavuje a ako sa ho zbaviť

Neznáme nás desí. Snažíme sa chrániť, vyhnúť sa ťažkostiam, zmierniť úder. Ale nech sa to zdá akokoľvek zvláštne, práve otvorenosť voči zmenám nám napokon pomáha rásť a uspieť, zatiaľ čo strach brzdí rozvoj a spomaľuje nás na ceste k cieľu. Hovorí nám o tom psychoterapeut.

Väčšina ľudí neznáša neistotu. Vyvoláva úzkosť a strach. Budem povýšený? Dostanem sa na vysokú školu? Získam ocenenie? Čo ukáže vyšetrenie magnetickou rezonanciou? Zaujíma nás, kadiaľ vedie cesta, čo sa skrýva v tieňoch na schodisku obrastenom machom, kto sa skrýva za maskou.

PREČO JE NEISTOTA TAKÁ DESIVÁ

Nemožnosť vedieť, čo nás čaká, je desivá. Prečo? Pretože náš mozog považuje neznáme za nebezpečné. Ak nevie, čo je za rohom, nemôže nás ochrániť. Keď je budúcnosť v nedohľadne, mozog začne pochybovať a núti nás konať, aby sme sa zachránili. Stratíme oporu, sebadôveru a jediné, čo hľadáme, je byť v bezpečí.

Život v neistote môže byť mučivý. Aby sa mozog zbavil stresu, potrebuje vedieť, kam akcia povedie. Štúdie dokázali, že bolesť znášame ľahšie ako neistotu, pretože bolesť je neistá. Neistota, či sa nám v práci darí, je pre naše zdravie horšia ako výpoveď. Britskí vedci zistili, že účastníci štúdie, ktorí s istotou vedeli, že dostanú bolestivý elektrický šok, sa cítili pokojnejšie ako tí, ktorým bolo povedané, že majú 50-percentnú šancu, že dostanú elektrický šok.

Náš mozog neustále kontroluje a aktualizuje naše vnímanie sveta a rozhoduje, čo je bezpečné a čo nie

Je neustále v pohotovosti, rozpoznáva, spracováva, znepokojuje sa. Mozog nad nami bdie, keď ideme po diaľnici, keď hľadáme svoje auto na tmavom parkovisku, spolupracuje s nami, aby sme úlohy dokončili včas.

Nikdy sa nezastaví. Mozog je aktívny, aj keď spíme, pracuje 24 hodín denne, 7 dní v týždni a spustí alarm, ak si všimne niečo nezvyčajné alebo nepochopiteľné. Keď nedokáže rozpoznať cudzinca, zviera alebo situáciu, zapne pud sebazáchovy a vyvolá strach. Výsledkom je, že sa bojíme lietať, nastúpiť do výťahu alebo vôbec vyjsť z domu.

AKO STRACH Z NEISTOTY NIČÍ ŽIVOT

Podobne ako príliš starostlivý rodič, ktorý chráni neposlušné trojročné dieťa, alebo zábudlivý tínedžer, ktorý surfuje po sociálnych sieťach, je mozog vždy pripravený spustiť poplach. Ale rovnako ako príliš starostlivý rodič, ktorý dieťa príliš chráni a bráni mu v rozvoji, aj náš superstarostlivý mozog – a je jedno, ako dobre mienený – nám bráni v raste. Keď žijeme príliš dlho v napätí a čakáme, že sa stane niečo zlé, prestávame jasne myslieť, ochorieme a premárnime svoj potenciál.

Mozog neznáša neistotu a vymýšľa vysvetlenia, jedno šialenejšie ako druhé. Priateľ neodpovedal na správu, kolega sa na nás pozrel zvrchu, neboli sme na zozname hostí? Predpokladáme to najhoršie a robíme závery. Mozog urobí čokoľvek, aby sa vyhol neistote. A keď všetko vyklopíme pôvodcovi úzkosti, bude na nás prekvapene pozerať a myslieť si, že máme niečo s hlavou.

A v skutočnosti máme. Vzdali sme sa logiky v prospech nepodložených predpokladov – a to všetko v mene istoty. Bez toho, aby sme si niečo overili, nás náš detektor neistoty omylom prinútil myslieť si zlé veci.

Zatiaľ čo snaha o istotu nás udržiava v bezpečí, „kokón“, ktorý mozog vytvára, sa môže stať väzením, ktoré nám bráni v raste a realizácii našich snov

V snahe minimalizovať škody nás mozog oklame, že sme v bezpečí, ale v skutočnosti nám bráni vidieť život taký, aký je. Len si myslíme, že adekvátne hodnotíme udalosti a svoje vlastné činy. Je to však klamstvo. V skutočnosti sa mozog snaží vyhnúť novým skúsenostiam a bráni nám v učení a raste.

Len ak prijmeme potrebu zmeny, ak prijmeme, že život je nepredvídateľný, môžeme objaviť schopnosť učiť sa a objavovať mnohé možnosti namiesto toho, aby sme sa zaoberali tým, čo už poznáme.

VÝHODY NEISTOTY

Neurovedci zistili, že neistota môže byť pre mozog prospešná, pretože sa učí rýchlejšie, keď nevie, čo ho v budúcnosti čaká. Za už známych okolností nemusí nič robiť, len sa riadi naučeným vzorom.

Ale keď sa situácia zmení, musí fungovať

Podľa profesora Yaleovej univerzity Diyola Leeho, „keď sa stretnete s predtým neznámym predmetom alebo situáciou, ktorá je pre vás nová, váš mozog sa učí rýchlejšie“. Čo znamená, že je dôležité a prospešné vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, aby ste rozvíjali svoje schopnosti myslenia, pestovali si mentálnu flexibilitu a nakoniec dosiahli úspech.

AKO SA VYROVNAŤ SO STRACHOM Z NEISTOTY

1. Predstavte si najhoršie možné scenáre

Ale zároveň – pripomeňte si, že neznáme môže priniesť nečakané dary a je pravdepodobné, že všetko nakoniec dobre dopadne. Takto môžete zvýšiť svoju „vnímavosť voči neistote“, prestať očakávať to najhoršie a konečne sa na situáciu pozrieť objektívne a posúdiť pozitívne a negatívne dôsledky konania a udalostí.

2. Otvorenosť voči zmenám

Je zrejmé, že v živote nemôžeme zmeniť všetko. Nemôžeme napríklad zrušiť smrť. A predsa je svet stále nepredvídateľný, bez ohľadu na to, ako zúfalo sa tvárime, že nie je. A bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, nie vždy ide všetko podľa plánu. V snahe mať vždy ustlané, podľahneme strachu a pokračujeme v neplodnej vojne so sebou samými, hádame sa so životom namiesto toho, aby sme ho žili.

Jediný spôsob, ako prekonať neistotu života, je prijať ju s radosťou

Na ceste k nášmu cieľu nás čaká veľa zaujímavých a neprebádaných vecí. Možno, že keď sa pozrieme za roh, nájdeme v sebe veľa nečakaných a krásnych vecí, ktoré sme nečakali, a vďaka tomu sa budeme môcť stať silnejšími a víťaznejšími.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

“Ja to mám lepšie!”: prečo sa niektorí ľudia tak radi chvália?

Chváliť sa, demonštrovať šťastie, ukazovať ideálny život - to sa už dávno stalo niečím bežným…

21 hodín ago

Prečo sú poruchy spánku škodlivé pre mozog

Hodinové zmeny alebo zmeny v dennom režime môžu mať výrazný vplyv na emocionálny stav človeka.…

2 dni ago

9 dôsledkov rodičovstva, ktoré nevyhnutne ovplyvňujú ženskú psychiku

Keď má dievča zohrávať úlohu jediného dospelého v rodine, nie je voči tomu imúnne. Parentifikácia…

3 dni ago

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

4 dni ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

5 dní ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

6 dní ago