Kategórie: Sebapoznanie

“Šťastie v maličkostiach: ako sa naučiť byť šťastný, ak je celý váš život plný stresu

Globálne, desivé udalosti a problémy nás vyraďujú zo zabehnutých koľají a podkopávajú naše emocionálne a fyzické zdravie. Je vhodný čas pripomenúť si jednoduché maličkosti, ktoré nás stále obklopujú v každodennom živote. Ak sa naučíme všímať si ich a tešiť sa z nich, môžeme pomôcť nielen sebe, ale aj svojim blízkym prežiť stresové obdobia a udržať si emocionálnu rovnováhu.

Každý nový deň nám prináša problémy. Takto plynú týždne, mesiace a roky. Obavy a stresujúce udalosti môžu mať rôznu intenzitu a vplyv na život, ale často rastú a pohlcujú nás, čo spôsobuje, že sa sústredíme len na negatívne veci.

Bežná stratégia na zvládanie vážnych problémov je založená na dvoch všeobecne známych pravdách: „dávaj veci do perspektívy“ a „nevšímaj si maličkosti“. Psychológ a rodinný poradca Kurt Smith spochybňuje druhé tvrdenie a pripomína nám, že aj maličkosti môžu byť dôležité. Musíte si vyhradiť čas, aby ste si ich všimli a ocenili. Je to dôležité pre duševné zdravie a radosť zo života vo všeobecnosti.

ČO SA STANE, KEĎ IGNORUJEME MALIČKOSTI

Sústredenie sa na malé udalosti a zážitky sa môže zdať zbytočné vo svete zameranom na veľké ciele a globálne problémy. Ale práve vážna úzkosť, ktorú nám spôsobujú veľké výzvy, nás často premáha a paralyzuje. Sústrediť sa na niečo dôležité je dobrá vec, hovorí Kurt Smith, ale krátkozrakosť na tejto ceste sa môže stať pascou a spôsobiť úzkosť, depresiu a nekontrolovateľný hnev.

Mnohí žijeme v neustálej úzkosti, obávame sa, čo bude ďalej, čo treba urobiť a za kým alebo čím v tomto behu zaostávame. Môže sa nám tak zdať, že svet sa zrúti, len čo sa prestaneme točiť ako veverička v kolese, prestaneme riešiť ďalší projekt alebo sa prestaneme sústrediť.

Samozrejme, na mentálnej úrovni si uvedomujeme, že sa to nestane

Je však ťažké vyrovnať sa s neustálym vnútorným svrbením usilovať sa o nové úspechy namiesto toho, aby sme sa zastavili a všímali si maličkosti, ktoré nám prinášajú radosť. To vedie aj k negatívnym fyzickým dôsledkom. Vysoký krvný tlak, zlyhanie srdca, mŕtvica a ďalšie zdravotné problémy môžu súvisieť s neustálym stresom. Dokonca aj taký, ktorý si sami vytvárame.

Netýka sa to len nás. Neschopnosť uviesť veľké ciele do rovnováhy s malými radosťami spôsobuje, že od seba odháňame blízkych ľudí. Väčšina našich šťastných spomienok sa spája s maličkosťami, s peknými okamihmi každodenného života. Ich ignorovaním prestávame budovať zmysluplné vzťahy s rodinou a priateľmi. A to následne vedie k vážnemu napätiu vo vzťahoch s tými, ktorí sú nám drahí a potrební. Obzvlášť škodlivé je to pre komunikáciu s deťmi.

AKO MALIČKOSTI OVPLYVŇUJÚ DUŠEVNÉ ZDRAVIE

Tým, že sa sústredíme na to, aby sme veci urobili, sa príliš sústredíme na „veľké veci“, a to môže byť dezorientujúce. Stále sa pozerať do diaľky, na konečný cieľ, znamená neustále mať pocit, že sme ho ešte nedosiahli, konať nesprávnym spôsobom alebo sa nepohybovať dostatočne rýchlo. A to často znamená neustály pocit zlyhania.

Venovať pozornosť malým radostiam nám pomáha pozerať sa na život inak. Tým, že budeme pozornejší k tomu, čo sa deje v danom okamihu, a budeme si to vážiť práve teraz, môžeme sa „uzemniť“ a cítiť sa prepojení so svetom a sami so sebou. Môžeme dať do poriadku svoje obavy a úzkosti a zastaviť hromadenie hnevu, pocitov bezcennosti a nespokojnosti z neúspechu.

Najdôležitejšie je, že výsledky budú okamžité a bez námahy

Úsmev neznámeho človeka, príjemná vôňa, chuť, milé slovo a milióny ďalších drobností sú stále udalosťami dňa, ktoré sme si zvykli prehliadať. Výskum ukazuje, že ak im začnete cielene venovať pozornosť, váš mozog zvýši produkciu serotonínu. Výsledkom je, že úzkosť, obavy, hnev, a dokonca aj depresia sa začnú zmenšovať alebo pominú. A čím častejšie sa to deje, tým hmatateľnejšie môžu byť výsledky.

V konečnom dôsledku, ak sa naučíme nájsť si čas na maličkosti, môže to urobiť život plnším a príjemnejším, čo nám pomôže cítiť sa lepšie v súlade s okolitým svetom a blízkymi. A má to potenciál mať obrovský vplyv na naše duševné zdravie. “Tým, že z času na čas odvrátite zrak od ‚veľkého obrazu‘, nestratíte svoj cieľ zo zreteľa a svet sa vám nezrúti. V skutočnosti vám to môže pomôcť posunúť sa k väčšiemu,“ hovorí psychologička.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

“Ja to mám lepšie!”: prečo sa niektorí ľudia tak radi chvália?

Chváliť sa, demonštrovať šťastie, ukazovať ideálny život - to sa už dávno stalo niečím bežným…

14 hodín ago

Prečo sú poruchy spánku škodlivé pre mozog

Hodinové zmeny alebo zmeny v dennom režime môžu mať výrazný vplyv na emocionálny stav človeka.…

2 dni ago

9 dôsledkov rodičovstva, ktoré nevyhnutne ovplyvňujú ženskú psychiku

Keď má dievča zohrávať úlohu jediného dospelého v rodine, nie je voči tomu imúnne. Parentifikácia…

2 dni ago

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

3 dni ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

5 dní ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

5 dní ago