Kategórie: Sebapoznanie

REČ TELA ŽENY: ČO ZNAMENAJÚ KONKRÉTNE GESTÁ ŽENY?

Zdroj

Reč tela ženy môže poskytnúť pozorovateľovi veľa cenných informácií o jej pocitoch, myšlienkach a názoroch voči partnerovi, aj keď nie sú vyjadrené priamo. Vedomie jednotlivých gest hrá tiež dôležitú úlohu v umení zvádzania a flirtovania. Umožňuje vám čítať zámery a signály alebo dokonca predvídať konkrétne správanie. Výskum ukazuje, že neverbálna reč žien je bohatšia a transparentnejšia ako u mužov.

Tézu, že ženy povzbudzujú mužov k flirtovaniu, potvrdili v 80. rokoch 20. storočia vedci: sociálny psychológ Timothy Perper a antropológ David Givens. Áno, je to kontroverzná teória. Ale späť k skutočnosti: vedci strávili 9 000 hodín pozorovaním správania vzťahov v amerických baroch. Výsledky sa ukázali byť jednoznačné: páni sa rozhodnú nadviazať kontakt až vtedy, keď si budú vďaka neverbálnej komunikácii istí, že nebudú odmietnutí. Výsledkom je, že často sa vyskytujúce sťažnosti mužov, že sú vždy tí, ktorí podniknú prvý krok, nie sú úplne správne.

Reč tela ženy – o čo ide?

Neverbálna komunikácia je priamym odrazom myšlienok a emócií. Je to efekt vzájomného pôsobenia vonkajších podnetov, vnútorných zážitkov a myšlienok. V najvšeobecnejšom zmysle reč tela ženy a muža ukazuje, či sa človek cíti pohodlne alebo bezpečne, či vyjadruje záujem o životné prostredie alebo má k nemu negatívny postoj.

Signály a reakcie reči tela prebiehajú na nevedomej úrovni, takže je v zásade nemožné ich úplne skryť. Reč tela muža má podobné vlastnosti. Stáva sa však, že nervozita alebo nedostatok sebavedomia narušia tento proces a urobia správu nejednoznačnou. Úplná kontrola výrazov tváre alebo mikrogestov však nie je možná.

Reč tela ženy zaujímajúcej sa o muža

Profesorka Monica Moore, psychologička na univerzite v Saint Louis, počítala s tým, že žena vyslala za hodinu až 35 signálov a vyzvala ju na flirtovanie. Priemerný muž musí zároveň prečítať najmenej 12 z nich, aby pochopil, čo žena vysiela.

Aké sú najbežnejšie gestá žien, ktoré naznačujú flirtovanie a záujem o muža? Najdôležitejšie z nich sú:

  1. Vzpriamená silueta smerom k mužovi. Presnejšie ide o rovný trup a krk, ruky stiahnuté dozadu, otvorený hrudník.
  2. Oči otvorené a obočie mierne zdvihnuté. Toto gesto sa často považuje za výraz údivu, ale ak trvá zlomok sekundy, naznačuje to nevedomú reakciu na stretnutie s niekým, kto sa zdá byť zaujímavý.
  3. Úprimný úsmev. Aj keď je ťažké ho definovať, ľudský mozog dokáže rozlíšiť úprimný úsmev od núteného. Je to preto, že vaše svaly tváre sa uvoľnia prirodzenou reakciou.
  4. Odhaľujúce vnútro zápästia. Je to gesto podobné odhaleniu krku. Jeho účelom je preukázať bezbrannosť a vôľu stretnúť sa bližšie.
  5. Hra s vlasmi. Je to pomerne častý a často vedome používaný trik.

Očný kontakt je tiež jeden z prejavov dôvery v inú osobu, ale výskumy ukazujú, že viac ako sekundový pohľad na partnera je prejavom väčšieho záujmu o osobu ako o predmet, o ktorom hovorí. Stojí za to venovať pozornosť držaniu tela: prekríženie nôh má zamerať pozornosť muža na oblasť, ktorá ho zaujíma. Ak žena nechá topánku skĺznuť z nohy, má na mysli gesto, ktoré sa niekedy označuje ako „striptérska papuča“. Toto je jeden zo spôsobov, ako odhaliť pôvodne zakrytú časť tela.

Nika

Share
Published by
Nika

Recent Posts

Extrémna úprimnosť: prečo niektorí ľudia menia svoj život na televízny seriál

Takmer každý z nás sa už stretol s niekým, kto je ochotný hovoriť o svojom…

1 deň ago

5 cvičení na súcit so sebou samým

Každý, kto sa zaujíma o sebarozvoj, vie, aké dôležité je naučiť sa podporovať sám seba,…

2 dni ago

“Žiješ len cez víkend?” 4 príznaky emocionálneho vyhorenia

Víkendy sú našou príležitosťou oddýchnuť si od práce. Keď sme však vyčerpaní, často zabúdame, čo…

3 dni ago

15 návykov, ktoré vám pomôžu stať sa šťastnejšími

Kto z nás si nechce užívať život a cítiť sa šťastný? Aby sme to dokázali,…

4 dni ago

15 vecí, s ktorými sa stretávame oveľa častejšie, ako si myslíme

Používatelia fóra Reddit sa rozhodli povedať, s akými javmi v živote sa stretávajú oveľa častejšie,…

5 dní ago

13 dôvodov, prečo byť slobodný

Ak ste ešte nenašli svoju druhú polovičku, nie je to dôvod, aby ste sa chytili…

6 dní ago