Kategórie: Sebapoznanie

Prečo sú poruchy spánku škodlivé pre mozog

Hodinové zmeny alebo zmeny v dennom režime môžu mať výrazný vplyv na emocionálny stav človeka. Tento vplyv môže byť pozitívny aj negatívny v závislosti od toho, ako takéto zmeny ovplyvňujú biologické rytmy, úroveň stresu a celkovú pohodu. Nižšie sú uvedené hlavné aspekty tohto vplyvu

Nedostatok spánku

Prečo nedostatok spánku vyčerpáva silu vôle? Po prvé, nedostatočný spánok zhoršuje využívanie hlavného zdroja energie, glukózy, v tele a mozgu. Keď ste unavení, pre bunky je ťažké vstrebávať glukózu z krvi. V dôsledku toho nie sú dostatočne vyživované a vy ste vyčerpaní. Vaše telo a mozog zúfalo potrebujú energiu a vy máte chuť na sladkosti alebo kofeín. Ale aj keď doplníte energiu sladkosťami a kávou, vaše telo a mozog nedostanú potrebnú energiu, pretože ju nedokážu racionálne využiť. To je zlá správa pre sebaovládanie, ktoré je pre mozog jednou z energeticky najnáročnejších úloh.

Táto energetická kríza najviac postihuje prefrontálnu kôru, časť mozgu, ktorá je vždy hladná po energii. Výskumníci v oblasti spánku dokonca dali tomuto stavu roztomilý názov – mierna prefrontálna dysfunkcia. Ak nemáte dostatok spánku, máte všetky predpoklady na to, aby ste sa zobudili v stave podobnom dočasnému poškodeniu mozgu. Štúdie ukázali, že účinky nedostatku spánku na mozog sa rovnajú stavu ľahkej intoxikácie, keď sa len málokto z nás dokáže úspešne ovládať

Cirkadiánne rytmy

Cirkadiánne rytmy sú vnútorné biologické hodiny, ktoré regulujú spánok a bdenie. Trvajú približne 24 hodín a sú synchronizované so zmenami dňa a noci. Ak sú tieto rytmy narušené, napríklad prácou na nočnú smenu, častým lietaním medzi časovými pásmami alebo nepravidelným spánkom, môže to viesť k poruchám spánku. Nedostatočný alebo nekvalitný spánok priamo ovplyvňuje emocionálny stav a zvyšuje riziko vzniku depresie, úzkosti a iných duševných porúch.

Sezónne zmeny

Sezónne zmeny majú tiež významný vplyv na emocionálnu pohodu. V zime, keď sa skracuje čas denného svetla, mnohí ľudia pociťujú pokles nálady, čo môže viesť k sezónnej afektívnej poruche (SAD). Slnečné svetlo totiž stimuluje tvorbu serotonínu, neurotransmitera zodpovedného za pocit šťastia a pohody. Nedostatok svetla môže znížiť hladinu serotonínu, čo vedie k zhoršeniu nálady a energie.

Hormóny spánku

Melatonín je hormón, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii spánku. Produkuje ho epifýza v mozgu, hlavne v noci, a pomáha regulovať cyklus spánok-bdenie. Narušenie cirkadiánnych rytmov alebo nedostatočné nočné svetlo môžu znížiť produkciu melatonínu, čo sťažuje zaspávanie a udržanie kvalitného spánku. To zasa môže viesť k zvýšenej únave, podráždenosti a zhoršeniu kognitívnych funkcií, čo negatívne ovplyvňuje emocionálnu pohodu.

Pracovný rozvrh a stres

Hodinové zmeny v pracovnom rozvrhu môžu tiež ovplyvniť úroveň stresu a emocionálnu pohodu. Napríklad ľudia, ktorí pracujú na nočné zmeny alebo na zmeny, často čelia chronickému nedostatku spánku, čo vedie k únave a stresu. Neustály stres môže prispieť k rozvoju depresie a iných duševných porúch. Okrem toho narušenie rozvrhu môže sťažovať udržiavanie sociálnych kontaktov a účasť na spoločenských aktivitách, čo tiež negatívne ovplyvňuje emocionálny stav.

Metódy korekcie

Existuje niekoľko spôsobov, ktoré môžu pomôcť znížiť negatívny vplyv hodinových zmien na emocionálny stav. Jedným z nich je dodržiavanie pravidelného spánkového režimu, a to aj počas víkendov. To pomáha stabilizovať cirkadiánne rytmy. Nápomocná môže byť aj svetelná terapia v zime, ktorá pomáha kompenzovať nedostatok slnečného svetla, a zvládanie stresu prostredníctvom fyzickej aktivity, meditácie alebo iných relaxačných techník. Vyvážená strava a dostatok pohybu môžu tiež pomôcť udržať zdravé hladiny hormónov vrátane melatonínu a serotonínu, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu emocionálnej pohody.

Hodinové zmeny teda môžu mať významný vplyv na emocionálny stav človeka prostredníctvom vplyvu na cirkadiánne rytmy, hladinu stresu a ďalšie faktory

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

9 dôsledkov rodičovstva, ktoré nevyhnutne ovplyvňujú ženskú psychiku

Keď má dievča zohrávať úlohu jediného dospelého v rodine, nie je voči tomu imúnne. Parentifikácia…

22 hodín ago

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

2 dni ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

3 dni ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

4 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

5 dní ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

5 dní ago