Kategórie: Sebapoznanie

Osem znakov, že ste empatik

O výhodách a spôsoboch, ako rozvíjať empatiu nečítal (a nenapísal) desiatky článkov, zdá sa, len lenivý a ďaleko od psychológie. Ale čo ak už ste empatik? Otestujte sa a zároveň sa dozviete o úskaliach schopnosti, ktorú mnohí ľudia nazývajú darom.

Obdivujeme empatikov, ich schopnosť súcitiť a ochotu pomôcť, keď ich stretneme na obrazovke alebo na stránkach knihy, ale nevidíme odvrátenú stranu tejto osobnostnej črty. Ak túto schopnosť neviete ovládať (a to väčšina ľudí nevie), veci nevyzerajú tak ružovo.

Empatikovia sú prirodzene citliví na emócie druhých. Nielenže im rozumejú, ale doslova cítia to isté, hovorí spisovateľka Aimee Cartierová. Inými slovami, empatik je chodiaci prijímač, naladený na emocionálne informácie. Keď niečo zachytí, začne to sám vysielať, aj keď nechce. Neempatický človek si pri stretnutí s niekým, kto sa cíti zle, povie: „Musel mať naozaj ťažký deň.“ Ak sa mu to nepodarí, tak si povie, že sa cíti zle. Empatický človek si pomyslí: „Z nejakého dôvodu sa cítim zle.

Z tohto dôvodu empati zvyčajne nedokážu pochopiť, prečo majú zlú náladu.

Emócia, ktorú prežívajú, nie je ich vlastná: prijímateľ sa naladil na vlnu niekoho iného. Čím je silnejšia, tým viac ovplyvňuje jeho duševný stav, môže dokonca zablokovať jeho pocity.

Mnohí ľudia o takejto schopnosti sami netušia. Ak sa vám zdá, že zhromažďujete emócie iných ľudí a potom ich prežívate ako svoje vlastné, je ťažké uvedomiť si, že emócie prišli zvonka. Empati cítia najmenšie zmeny v emocionálnom prostredí, všímajú si veci, ktorým by bežný človek nevenoval pozornosť, a reagujú svojou podstatou.

Nasledujúce znaky vám pomôžu pochopiť, či máte túto schopnosť:

  1. Okamžite prečítate emocionálny stav človeka, aj keď ste s ním nehovorili a nič o ňom neviete. Ak sa niekto smeje alebo plače, pociťujete túžbu urobiť to isté.
  2. Vždy pochopíte, že niekto klame, a tiež – prečo to robí.
  3. Inuitívne vycítite, od koho sa musíte držať ďalej a komu, naopak, môžete dôverovať.
  4. Ľahko sa necháte zmiasť, pretože postoje iných ľudí vnímate ako svoje vlastné. Je pre vás ťažké rozlíšiť medzi mnohými názormi ten, ktorý bol pôvodne váš.
  5. V dave sa cítite fyzicky vyčerpaní.
  6. Charakterizujú vás silné výkyvy nálad, ktoré závisia od toho, ako sa cítia ostatní. To sa týka nielen emócií, ale aj nálady celej spoločnosti. Keď sa stane niečo globálne: krach na menovom trhu, rozsiahla katastrofa, cítite to doslova na vlastnej koži.
  7. Niekedy máte dar „liečiteľa“. Ste ako prirodzený protijed – v ťažkých emocionálnych situáciách intuitívne chápete, čo treba povedať alebo urobiť, aby ste situáciu rozptýlili, upokojili alebo zmiernili fyzickú bolesť.
  8. Vo väčšine prípadov úprimne chcete pomôcť a pomáhate. Dalo by sa povedať, že je to váš cieľ.

Empatia môže byť výzvou: často trvá roky, kým sa ju naučíte ovládať. Keď si však túto schopnosť osvojíte, objavíte „bonusy“, ktorými príroda empatikov štedro obdarila. Ide o obrovský potenciál, ktorý môže zmeniť svet k lepšiemu.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

2 charakteristiky ľudí, ktorí porušujú hranice iných ľudí

Mnohí ľudia majú pravidelne problémy s ochranou svojich hraníc: sme zvyknutí komunikovať pokojne a snažíme…

2 dni ago

5 najčastejších vecí, ktoré spôsobujú problémy ľuďom s veľmi vysokým IQ

Superinteligenti často zlyhávajú vo veciach, ktoré sú pre ľudí s priemernou inteligenciou ľahké. Otestujeme to?…

3 dni ago

Päť znakov silnej ženy

Žena v domácnosti alebo kariéristka - na tom nezáleží. Sila ženy nespočíva v úlohe, ktorú…

4 dni ago

Ako prestať odkladať veci: 3 jednoduché techniky

Máte pripraviť veľkú správu a chodíte po dome a premýšľate, kde ešte umyť, upratať a…

5 dní ago

Ako sa dozviem, kto som?

Dnes máme viac možností žiť svoj život podľa svojich túžob. Môžeme sa ľahšie vzdať presvedčení,…

6 dní ago

Ako sa vyrovnať s depresiou: osobné skúsenosti a odporúčania pre vás a vašich blízkych

Niekto dodnes neverí v existenciu depresie, niekto sa jej bojí alebo ju považuje za jeden…

7 dní ago