Kategórie: Vzťahy a s*x

Nevera: Je dôvodom na ukončenie vzťahu?

Počet návrhov na rozvod sa v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 znížil o 10,6 percenta, z 11,6-tisíca na takmer 10,4-tisíca. U mnohých párov sa svadobná idylka nekončí ako v rozprávke: „Žili šťastne, až kým nepomreli,“ ale nastupuje tvrdá realita. Neraz nádejné manželstvo končí rozvodom. Medzi jedným z najčastejších dôvodov na rozvod či rozchod partnerov patrí nevera. Dá sa kríza spôsobená neverou jedného z partnerov vôbec prekonať? Alebo je dôvodom na definitívne ukončenie vzťahu?

Podľa portálu Psychology Today po prepuknutí nevery len polovica párov zvolí radikálne riešenie ukončiť vzťah. Môže to súvisieť s tým, že v niektorých prípadoch je nevera už len akýmsi “symptómom” nefunkčného vzťahu, nie je ho príčinou. Na druhej strane existujú rôzne typy nevery. Jednorázový krok vedľa má na vzťah iný dopad než dlhodobé ťahanie na viacero strán v podobe nemanželského zväzku.

Pozrite sa na neveru zo širšieho hľadiska

Predavačka Lujza prišla na neveru svojho muža tým najklasickejším spôsobom. Bolela ju hlava, a tak z práce prišla nečakane oveľa skôr. Muža načapala v posteli so susedkou. „Po prvom šoku mi odľahlo. Dlhšie som tušila, že sa voľačo deje. Muž sa mi vyhýbal, schovával si telefón, už mesiace sme sa nemilovali. Keď som mu naznačovala, že by sme si na seba mohli nájsť niekoľko chvíľ, útočil, že som nymfomanka. Odľahlo mi, že som mala správneho „tušáka.“ Paradoxne vďaka nevere manžela som dokázala ukončiť nefunkčný vzťah. Od rozvodu ubehli tri roky. Cítim sa oveľa spokojnejšie. Expartner ostal bývať so susedkou. Po roku ho vyhodila z bytu. Asi zbadala, že prať mužovi ponožky a spĺňať jeho náročné požiadavky nie je žiadna sláva,” dodáva mladá žena.

Urobte z citróna limonádu

Nevera môže vzťah poriadne zasiahnuť. Sú páry, ktoré ju zobrali ako príležitosť pre rast. „V našom vzťahu som bola ja tou “nevernicou.” Partnera som podvádzala. Prišiel na to tak, že išiel niečo hľadať na mojom počítači a ja som zabudla, že mám rozpísaný mail pre milenca. Oľutovala som to. Rozhodla som sa nezobrať deťom otca, postupne som sa ešte raz zamilovala do svojho partnera. Stojí nás to oboch veľa úsilia, no mám pocit, že sme si bližší, otvorenejší. Viac komunikujeme, nevnímame sa ako samozrejmosť a to stojí za to,” delí sa Kamila, mamina 11-ročných dvojčiat.

Nevera môže byť príležitosťou zapracovať na vzťahu (Zdroj: gpointstudio/feepik.com)

Dajte si čas

Nesnažte sa riešiť neveru s horúcou hlavou, i keď emocionálny kokteil dokáže zamávať aj s flegmatikom. Miesto nadávok a kričania radšej odíďte. Doprajte si samotu. Ak máte možnosť niekde na pár hodín či dokonca dní odísť, využite to. Usporiadajte si myšlienky, vypíšte všetko na papier. Potom sa porozprávajte s partnerom či partnerkou. Uvidíte, či je vôbec v silách vás oboch vzťah zachraňovať.

Vyhľadajte podporu

Obráťte sa na človeka, ktorému dôverujete. Môže to byť mama, kamarátka, susedka. Na začiatku môžete poprosiť o podporu, nie o hľadanie riešenia. Ukážte, že sa potrebujete vyrozprávať, pretože vám to pomôže upratať si v sebe. Ostatné ukáže čas.

Bonus na záver:

Mnoho žien, ktoré sa ocitnú v roli “tej druhej” dúfajú, že si partner vyberie ich a konečne sa rozvedie. Podľa viacerých štúdií je šanca na takýto scenár mizivý. Len veľmi málo stabilných párov vzniklo v dôsledku nevery. Pokiaľ ste sa ocitli v tejto situácii, zvážte všetky pre a proti. Ide predovšetkým o vaše šťastie. 

Páčil sa vám článok? Podeľte sa s ním s ostatnými!

Michaela

Share
Published by
Michaela
Tags: nevera

Recent Posts

4 pravidlá sebazáchovy pre empatikov

Život nie je ľahký pre tých, ktorí nechávajú emócie iných ľudí prechádzať cez seba. Najmä…

4 hodiny ago

3 skutočné dôvody, prečo ste ešte nedosiahli svoje ciele

Snívať o lepšom živote a plánovať je skvelé. Na hrebeni nadšenia sme pripravení váľať hory,…

1 deň ago

Extrémna úprimnosť: prečo niektorí ľudia menia svoj život na televízny seriál

Takmer každý z nás sa už stretol s niekým, kto je ochotný hovoriť o svojom…

3 dni ago

5 cvičení na súcit so sebou samým

Každý, kto sa zaujíma o sebarozvoj, vie, aké dôležité je naučiť sa podporovať sám seba,…

3 dni ago

“Žiješ len cez víkend?” 4 príznaky emocionálneho vyhorenia

Víkendy sú našou príležitosťou oddýchnuť si od práce. Keď sme však vyčerpaní, často zabúdame, čo…

4 dni ago

15 návykov, ktoré vám pomôžu stať sa šťastnejšími

Kto z nás si nechce užívať život a cítiť sa šťastný? Aby sme to dokázali,…

5 dní ago