Kategórie: Sebapoznanie

Kritik, dieťa alebo dospelý: ako pochopiť, kto skutočne ovláda vaše sebavedomie

Pravdepodobne ste si všimli, že váš vnútorný hlas je trochu nevypočítateľný: nadáva vám a znehodnocuje všetky vaše úspechy, potom sa zrazu rozhodne sťažovať na život a žiadať pokoj. Vysvetlenie tejto polarity je jednoduché – podosobnosť, ktorá sa v určitom okamihu postaví na čelo vášho sebahodnotenia. Čo vám pomôže rozpoznať ich? A koho by ste mali zavolať na pomoc? Toto je úryvok z knihy „Knižný seriál o sebaúcte“ od psychologičky Anny Babichovej.

Stáva sa vám, že sa v noci prehadzujete z boku na bok a nemôžete zaspať? A vnútorný hlas vo vás mrmle: “Prešiel ďalší deň a nič užitočné sa neudialo. Takto plynie život.” Utečiete od neho na druhú stranu a tam začne niečí plačúci hlas nariekať, že sa mu nič nechce, nič neurobí, nemá silu a vôbec, nech ho všetci nechajú na pokoji.

Vnútorný hlas vždy prilieva olej do ohňa sebapoškodzovania, pripomína všetky vaše zlyhania a nedostatky. Vždy nestačí, všetky bežné úlohy kategorizuje ako „nič dôležité“, „nedôležité“, „nepočíta sa to“. A nakoniec vyriekne verdikt, proti ktorému sa nemožno odvolať: „Miláčik, degeneruješ.“

V skutočnosti nedegenerujete a nič s vami nie je v poriadku. Sebahodnotenie nie je jednoliaty konštrukt: v rôznych oblastiach života sa hodnotíme rôzne. A aj naša osobnosť sa skladá z častí alebo podosobností, ktoré sú zodpovedné za sebahodnotenie. Poďme ich lepšie spoznať.

ĽUDSKÉ PODOSOBNOSTI

Vnútorný kritik

Každý človek má svojho kritika. U niektorých ľudí nie je zlý, ale skôr sklamaný, a u iných – strašná príšera, ktorá drží celú osobnosť v strachu. Táto časť je často „odpísaná“ od vašich rodičov v čase, keď s vami neboli spokojní.

Rečový vzorec: “Máš byť taký, akého ťa očakávam, a nie si. Nerobíš dobrú prácu. Sadni si, dvojka!”

Emócie: hnev, mrzutosť, frustrácia, sklamanie.

Trpiace dieťa

Pamätáte sa na skučivý hlas v odpovedi na naliehanie Kritika: „Nechcem, nebudem, nechajte ma na pokoji“? To bola časť trpiaceho dieťaťa, ktorá kapríkovala. Trpiace Dieťa je pre Kritika dokonalým terčom, pretože dieťa nemá na čo reagovať. Môže sa buď rozplakať, alebo so sklonenou hlavou súhlasiť: „Ak sa na mňa hnevajú, znamená to, že som zlý.“ A to je všetko, čo Kritik chce. Dokonalá dvojica.

Rečový vzorec: „Nemôžem.“

Emócie: strach, odpor, smútok, bezmocnosť.

Vnútorný dospelý

Toto je najdôležitejšia časť pre sebaúctu. Dospelý je schopný vidieť skutočnú situáciu a aktivovať dostupné zdroje na jej zvládnutie. Pocit „dokážem, som schopný(á), dôverujem si“ je živou vodou pre uvedomenie si vlastnej hodnoty. Toto je jediná časť, ktorá dokáže skutočne utíšiť Kritika a zbaviť ho moci a autority.

Rečový vzorec: „Ja môžem.“

Emócie a stav: sebadôvera, sústredenie, dôvera.

Aj dospelá časť môže podporiť a upokojiť Trpiace dieťa.

Potom jeho rečová formula znie: „Nie je s tebou nič zlé. Zvládneš to. Som tu pre teba. Mám ťa rád, nech sa deje čokoľvek.”

Emócie: láska, empatia, prijatie, neha.

NÁJSŤ SVOJHO SPRIEVODCU

Hlasy, ktoré v nás poskakujú, sú hlasmi častí našej osobnosti. Aby sme zvládli svoje sebavedomie, musíme poznať každý z nich na prvý pohľad a vedieť s nimi vyjednávať. Aby ste to dokázali, musíte sa najprv naučiť všímať si a oddeľovať podosobnosti: „Aha, teraz sa aktivizoval Kritik a teraz Dieťa.“ Potom ich lepšie spoznajte, pochopte, kedy a v akých situáciách sa objavujú, čo potrebujú, čo im chýba. Môžete prepínať medzi podosobnosťami. Môžete si vybrať, z ktorej časti chcete v danom okamihu konať, a vedome ju aktivovať.

Keď upriamite svoju pozornosť do svojho vnútra a začnete so záujmom sledovať, ako sa darí vašim častiam, budete ich schopní rozpoznať. Zo začiatku to môže byť ťažké, pretože ste im predtým nevenovali pozornosť. S trochou cviku to však zvládnete.

CVIČENIE NA ROZPOZNÁVANIE PODOSOBNOSTÍ

Aby ste sa naučili rozpoznávať Vnútorného kritika a Trpiace dieťa, venujte pozornosť svojim emóciám. Sú signalizačným systémom psychiky. Ak pociťujete hnev na seba, hanbu, sklamanie, vinu, je to znamenie, že sa aktivoval Kritik, ktorý teraz začne zasahovať vašu sebaúctu. Ak cítite bezmocnosť, strach, zúfalstvo, znamená to, že na čele je Trpiace dieťa.

Tieto časti osobnosti zo seba nemusíte vyháňať, nie je to možné. Zavolajte si na pomoc Vnútorného Dospelého – pomôže vám prežiť hnev Kritika a utrpenie Dieťaťa a potom prevziať kontrolu nad situáciou.

Počas troch dní si veďte pozorovací hárok svojich podosobností. V poznámkach telefónu alebo v zápisníku si vytvorte tabuľku s tromi stĺpcami: „Kritik“, „Dieťa“ a „Dospelý“. Do príslušného stĺpca napíšte „+“ zakaždým, keď si všimnete prejav jednej z týchto častí. Zapíšte si, čo Kritik hovorí, ak vám nadáva, vyhráža sa vám, vyčíta vám. Musíte poznať jeho slovník a dôvody hnevu, aby ste sa ho naučili rýchlejšie odhaliť.

Naším cieľom teda nie je, aby nás ovládali naše časti, ale aby tento orchester viedol Vnútorný dospelý: aby utíšil hlas Vnútorného kritika a podporil trpiace dieťa. A potom bude vo vnútri pokoj a Dospelý začne riešiť aktuálne životné úlohy.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

“Ja to mám lepšie!”: prečo sa niektorí ľudia tak radi chvália?

Chváliť sa, demonštrovať šťastie, ukazovať ideálny život - to sa už dávno stalo niečím bežným…

13 hodín ago

Prečo sú poruchy spánku škodlivé pre mozog

Hodinové zmeny alebo zmeny v dennom režime môžu mať výrazný vplyv na emocionálny stav človeka.…

1 deň ago

9 dôsledkov rodičovstva, ktoré nevyhnutne ovplyvňujú ženskú psychiku

Keď má dievča zohrávať úlohu jediného dospelého v rodine, nie je voči tomu imúnne. Parentifikácia…

2 dni ago

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

3 dni ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

5 dní ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

5 dní ago