Kategórie: Sebapoznanie

Dve najčastejšie nočné mory: čo skutočne znamenajú?

Čo si myslíte, že sa vám vaše podvedomie snaží povedať?

Asi každý pozná nasledujúcu situáciu: uprostred noci sa zobudíte v studenom pote a s búšiacim srdcom, pretože ste mali nočnú moru. Pocity boli také živé a plastické, že sa nedá uveriť, že to bol len sen. Utekali ste pred nejakým prenasledovateľom bez tváre, padali ste z veľkej výšky alebo ste boli uväznení v miestnosti bez okien a dverí… Všetky tieto ťažké sny môžu mať negatívny vplyv na našu náladu ešte dlho po prebudení.

Zatiaľ čo niektoré sny sú spôsobom, ako sa mozog vyrovnáva s dennými zážitkami, sú aj také, najmä nočné mory, ktoré odrážajú pokusy našej mysle spracovať znepokojujúce problémy a emocionálne konflikty.

Tu sú skryté významy, ktoré sa podľa vedeckého výskumu môžu skrývať za dvoma najčastejšími zápletkami nočných môr.

1. SNY O PRENASLEDOVANÍ (PURSUIT DREAMS)

V takomto sne utekáme pred nejakým prenasledujúcim nebezpečenstvom – neznámou osobou, desivým zvieraťom alebo nejakou nehmotnou, ale neuveriteľne desivou silou. Pocit nebezpečenstva pokrýva hlavou a zároveň, bez ohľadu na to, ako rýchlo bežíme, prenasledovateľ je čoraz bližšie. Podľa autorov štúdie, ktorá bola nedávno uverejnená v časopise Frontiers In Psychology, sa takéto nočné mory spájajú so zlými, napätými vzťahmi s niekým v reálnom živote.

Podľa takzvanej „teórie simulácie ohrozenia“ majú sny kľúčovú evolučnú funkciu – simulujú ohrozujúce udalosti, s ktorými sa môžeme stretnúť v realite, aby sme si mohli v bezpečnom prostredí precvičiť, nacvičiť, ako by sme situáciu riešili v každodennom živote.

Na základe tejto teórie nás sny o prenasledovaní pripravujú na konfrontáciu s násilníkom a s ňou spojený ďalší emocionálny zmätok. V snoch prežívame úzkosť a stres a nacvičujeme si reakciu na potenciálny konflikt.

Korene snov o prenasledovaní siahajú do dávnych čias a na hlbšej úrovni sa týkajú prežitia – naši vzdialení predkovia boli neustále ohrozovaní predátormi a nepriateľmi.

2. SNY O UŠKRTENÍ

Zobudíte sa, pretože sa vám veľmi ťažko dýcha, pretože vám nejaká neviditeľná sila tlačí na hrudník alebo hrdlo. Alebo ste uväznení v pasci – v nejakom malom, uzavretom priestore, v ktorom rýchlo dochádza vzduch. Alebo ste držaní pod vodou a nemôžete sa dostať na hladinu.

Autori ďalšej štúdie, publikovanej v časopise Frontiers in Psychology, dospeli k záveru, že takéto sny odrážajú silný psychický stres v reálnom živote, ako aj všeobecne súvisia s poruchami spánku. Z fyziologického hľadiska sa teda sny o dusení často snívajú ľuďom, ktorí trpia obštrukčnou spánkovou apnoe alebo problémami s dýchacím systémom vo všeobecnosti. Tieto poruchy sa v snoch prejavujú desivým pocitom dusenia alebo udusenia.

Z psychologického hľadiska sú nočné mory o dusení charakteristické pre ľudí, ktorí sa počas dňa nachádzajú v stave intenzívneho strachu a zvýšenej úzkosti, najmä ak tento stav nejako súvisí s dýchaním. Extrémnym prejavom takejto nočnej mory je spánková paralýza, keď sa v spánku nemôžete pohnúť a zároveň sa vám zdá, že v miestnosti, vedľa vás alebo priamo na vašej hrudi je nejaká zlá nadpozemská bytosť, kvôli ktorej nemôžete dýchať.

Ak dokážete pochopiť základný význam svojich nočných môr, môže vám to pomôcť uvedomiť si emocionálny, fyzický a fyziologický stav, v ktorom sa nachádzate. Nočné mory sú dôležitou pripomienkou toho, aké zložité sú vnútorné vzťahy medzi naším telom a mysľou.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Osem situácií, v ktorých sa zrádzame

Často sa staviate na vedľajšiu koľaj, staráte sa o záujmy iných ľudí alebo sa vyhýbate…

18 hodín ago

Ste cynický? Stačia tri otázky, aby ste zistili správnu odpoveď

Jednoduchý kontrolný zoznam od psychológa: tri tvrdenia, ktorých súhlas alebo nesúhlas odhalí vašu skutočnú povahu.…

2 dni ago

Rozprávanie sa so sebou: Je to normálne?

Pravdepodobne ste sa už mnohokrát rozprávali sami so sebou - v duchu alebo dokonca nahlas.…

3 dni ago

7 jedál, ktoré sme v detstve nemilovali, ale v dospelosti sme ich ocenili

Od lásky k nenávisti je jeden krok - alebo niekoľko rokov. 1. PEČEŇ Mnohé deti…

5 dní ago

Ako sa dostať z otupenosti: 10 tipov japonského neurológa

Ako si zhromaždiť myšlienky, keď máte pred sebou veľa úloh a v hlave hmlu? Aká…

6 dní ago

Čo je serotonín a či vás môže urobiť šťastnými: vysvetlenie klinického psychológa

Serotonín sa zvyčajne nazýva hormónom šťastia, ale v tomto názve sú dve chyby. Po prvé,…

1 týždeň ago