Kategórie: Vzťahy a s*x

Dievča sa priatelí s chlapcom: mali by sa ich partneri obávať?

Na jednej strane je priateľstvo bezpohlavný pojem. Na druhej strane existuje fyziológia a príťažlivosť medzi mužom a ženou. Môže takáto úzka komunikácia viesť k podvádzaniu alebo „výmene partnerov“? A existujú rozdiely v tom, ako sa muži a ženy priatelia s opačným pohlavím.

„To je Svetka, to je jej priateľ“, ‚to je Kirill – sme kamaráti od škôlky‘… Mnohí z nás zažili chvíle, keď spoznávali najlepších priateľov svojich blízkych. A aké ťažké je zaobísť sa bez výstrelu žiarlivosti, keď sa ukáže, že práve tento „najlepší priateľ“ – za určitých okolností – by mohol byť v pozícii vašej obľúbenej osoby. Teda na tej vašej.

Takejto súťaži odolá len málokto. Niekto sa otvorene bráni komunikácii, niekto sa tvári, že ju akceptuje, ale robí všetko pre to, aby komunikáciu medzi priateľmi minimalizoval. Sú však obavy oprávnené?

Sexuologička a psychologička Lydia Koshkina v prvom rade upokojuje mužov: ženy, najmä tie, ktoré boli v detstve zbavené otcovskej starostlivosti, si častejšie vyberajú za priateľov opačné pohlavie a môžu sa s niekým skutočne priateliť bez toho, aby cítili príťažlivosť alebo plánovali osobný život. Je to skôr podvedomá potreba pocitu ochrany.

„Ak sa vaša priateľka kamaráti s chlapcom, ktorého pozná od detstva, študovala s ním, žila s ním v susedstve, pravdepodobne sa niet čoho obávať,“ vysvetľuje odborník. – Ak by tam bola nejaká iskra, vznikla by skôr ako vy. A keď si jej priateľ žije svoj vlastný život a občas spolu komunikujú, nie je sa čoho obávať.

Situácia sa môže stať napätejšou, ak sa chlapec – priateľ objavil relatívne nedávno, keď už dievča bolo vo vzťahu.

Ukáže sa, že milovaný muž neuzatvára jej potreby v starostlivosti a ochrane. Tu je však už dôvod na to, aby sa zamyslel a analyzoval, čo sa deje zle.

Pokiaľ ide o mužov, aj oni môžu byť priateľmi dievčat. Ale – podľa Lýdie Koškinovej – aj tak nebudú komunikovať s dievčatami, ktoré ich sexuálne nepriťahujú. Potešiť by sa mala nielen duša, ale aj oko. „Nemusí to byť nevyhnutne vášnivá túžba alebo nejaké plány na budúci sex, – hovorí psychologička. – Vo všeobecnosti platí, že muž, ktorý sa kamaráti so ženami, je spravidla citlivý chlap, ktorý potrebuje citovú podporu. Jeho mužskí priatelia nie sú pripravení roky počúvať a empaticky sa vcítiť, ale ženská priateľka áno“.

Sexuológ však vo všeobecnosti upozorňuje, že intersexuálne priateľstvá sú skôr výnimkou než normou. Možno ste v detstve veľmi túžili po bratovi alebo sestre. Možno vám chýbala pozornosť rodičov. Neuspokojené potreby bývajú vo vzťahoch kompenzované, ale môžu sa skončiť a priateľstvá zostanú.

„Ak má váš partner priateľa opačného pohlavia, problém nie je v ňom, ale vo vás,“ zdôrazňuje sexuologička. – Čo je s vami v neporiadku? Prečo neuzatvárate nejakú potrebu svojho milovaného?“

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Jedenásť príznakov myslenia obete

Mnohí ľudia pravdepodobne poznajú ľudí, ktorí sa neustále sťažujú na život, ale nechcú nič zmeniť…

1 deň ago

Osem situácií, v ktorých sa zrádzame

Často sa staviate na vedľajšiu koľaj, staráte sa o záujmy iných ľudí alebo sa vyhýbate…

2 dni ago

Dve najčastejšie nočné mory: čo skutočne znamenajú?

Čo si myslíte, že sa vám vaše podvedomie snaží povedať? Asi každý pozná nasledujúcu situáciu:…

4 dni ago

Osem situácií, v ktorých sa zrádzame

Často sa staviate na vedľajšiu koľaj, staráte sa o záujmy iných ľudí alebo sa vyhýbate…

5 dní ago

Ste cynický? Stačia tri otázky, aby ste zistili správnu odpoveď

Jednoduchý kontrolný zoznam od psychológa: tri tvrdenia, ktorých súhlas alebo nesúhlas odhalí vašu skutočnú povahu.…

6 dní ago

Rozprávanie sa so sebou: Je to normálne?

Pravdepodobne ste sa už mnohokrát rozprávali sami so sebou - v duchu alebo dokonca nahlas.…

1 týždeň ago