Kategórie: Sebapoznanie

Čoho sa manipulatívni narcisti najviac boja: 3 hlavné body

Ľudia s narcistickou povahou majú rovnaké problémy ako ich blízki – pretože majú veľa obáv a strachov. Povieme vám, ktoré z nich sú najčastejšie.

Mnohé zo svojich strachov si narcisti ani neuvedomujú – pretože sa vyznačujú nadmernou sebadôverou a nebojácnosťou. Čo môže takýchto ľudí ešte znepokojovať, píše v knihe „Dokonalosť, ktorá vám bráni žiť“ psychológ Vladislav Čubarov.

1. NEDOSTATOK KONTROLY

Najviac narcistických ľudí znepokojuje skutočnosť, že nemôžu mať 100 % kontrolu – pretože samotný fakt tejto nemožnosti hovorí, že realita je silnejšia a oni sami – zraniteľní, ako všetci ostatní ľudia. Preto narcisti skĺznu do hyperkontroly, čo môže byť pre blízkych nepríjemné: napríklad budú vyžadovať, aby vám zakaždým zavolali späť a povedali im doslova všetko.

Narcisti snívajú o tom, že ľudia okolo nich sú čo najviac predvídateľní a ovládateľní. Snažia sa tiež čo najviac plánovať a regulovať svoj život, aby mali pocit, že majú všetko pod kontrolou.

2. CHOROBA A STAROBA

Medzi hypochondrami je veľa narcistov: narcista sa zvyčajne veľmi stará o svoje zdravie a nechce zostarnúť viac než čokoľvek iné. Preto môže trpieť fóbiami súvisiacimi so starnutím a chorobami – narcistovi sa zdá, že stratou fyzickej príťažlivosti, stratou niektorých možností svojho tela sa ako osoba vytratí, stratí sám seba.

Ide o to, že narcistickí ľudia sa vlastne „skladajú“ z rôznych vonkajších hodnotení, nemajú predstavu o sebe ako o celistvej osobe.

3. SMRŤ

Strach zo smrti sa považuje za základný, ale narcisti sa ním môžu zaoberať.

Tu je zaujímavé, že niektorí budú lekárov úplne ignorovať (vedení „magickou“ predstavou, že sa im nič zlé nestane), a iní, naopak, budú donekonečna chodiť do nemocníc a veriť, že ak sa budú snažiť čo najviac, prekonajú všetky choroby.

Bojujúc so strachom zo smrti, narcisti sa často venujú plastickým operáciám a rôznym vylepšeniam vzhľadu – a tak sa snažia oklamať čas. To môže zahŕňať aj posadnutosť zdravým životným štýlom. Mimochodom, biohacking s používaním obrovského množstva doplnkov tiež vymysleli narcisti, ktorí veria, že ak budú plne kontrolovať ukazovatele svojho tela, budú môcť žiť dlhšie ako ostatní.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

“Ja to mám lepšie!”: prečo sa niektorí ľudia tak radi chvália?

Chváliť sa, demonštrovať šťastie, ukazovať ideálny život - to sa už dávno stalo niečím bežným…

13 hodín ago

Prečo sú poruchy spánku škodlivé pre mozog

Hodinové zmeny alebo zmeny v dennom režime môžu mať výrazný vplyv na emocionálny stav človeka.…

1 deň ago

9 dôsledkov rodičovstva, ktoré nevyhnutne ovplyvňujú ženskú psychiku

Keď má dievča zohrávať úlohu jediného dospelého v rodine, nie je voči tomu imúnne. Parentifikácia…

2 dni ago

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

3 dni ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

5 dní ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

5 dní ago