Kategórie: Rodina a výchova

Čo robiť, ak vaše dieťa vyzerá nešťastne: 6 tipov

Všetci chceme, aby naše deti boli šťastné. Ale musíte súhlasiť, že byť šťastný a radostný 24 hodín denne, 7 dní v týždni jednoducho nie je možné. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa rodičovskej úzkosti.

Odpovedzte na otázku: Máte vždy skvelú náladu? Pravdepodobne nie. Väčšina ľudí prežíva počas dňa rôzne emócie: radosť aj hnev, smútok aj odpor, osamelosť aj vzrušenie.

Mali by ste teda od svojho dieťaťa vyžadovať, aby si zachovalo úsmev na tvári?

Spomeňte si na svoje detstvo: dostali ste vždy všetko, čo ste chceli? Cítili ste sa stále šťastní? Odpoveď je pravdepodobne opäť “nie”. Napriek tomu, ak vás znepokojuje, že vaše dieťa sa zdá byť príliš často nešťastné, tu je niekoľko návrhov, ktoré môžu obom pomôcť.

1. PAMÄTAJTE, ŽE ŠŤASTIE DIEŤAŤA SA NEDÁ KÚPIŤ

Rovnako ako si nemôžete kúpiť jeho lásku. Viac ako čokoľvek iné na svete potrebuje vás, nie darčeky a zábavu, aj tú najdrahšiu a najrozmanitejšiu. Hrajte sa s dieťaťom, počúvajte ho, snažte sa tráviť čo najviac času spolu. To mu pomôže naučiť sa, aké dôležité sú vzťahy.

2. POMÔŽTE MU NÁJSŤ SI PRAVIDELNÝCH PRIATEĽOV

Niektoré deti si kamarátov získavajú ľahko, iné s tým majú problém. Priateľstvo má mnoho nepísaných pravidiel, čo znamená, že vaše dieťa môže potrebovať pomoc dospelých. Vysvetlite, že niektoré drobnosti hrajú dôležitú úlohu.

Ak je dostatočne veľké, povedzte mu, aký dôležitý je tón hlasu a reč tela, a vysvetlite mu, že priateľstvo môže mať rôzne fázy.

Snažte sa deti zbytočne nepresúvať do inej školy alebo mimoškolskej skupiny: ak zostanú v rovnakej skupine, ľahšie si nájdu kamarátov.

3. UKAŽTE LÁSKU

Byť rodičom nie je ľahká práca a často sa nezamýšľame nad tým, ako nás vidia naše deti. Pripadáte si príliš často unavení, podráždení a podráždení? Uvedomujú si vaše deti, že ich milujete bez ohľadu na všetko? Najdôležitejšie je, aby dieťa vedelo, že je to najlepšie, čo vás v živote stretlo.

4. UČTE SA OD DIEŤAŤA

Deti sú skvelí učitelia. Mám troch synovcov a veľa som sa od nich naučil. Pre toho najmladšieho akoby neexistovalo nič cudzie. Priznávam, že nie som typ človeka, ktorý má tendenciu nadviazať rozhovor s ostatnými v obchode alebo na autobusovej zastávke, ale odkedy prišiel na svet, všetko sa zmenilo.

Môj synovec ma naučil tešiť sa z komunikácie s cudzími ľuďmi a som za to vďačný.

Pozorne počúvajte a sledujte svoje deti – pomôžu vám získať cenné poznatky z vašich vzájomných vzťahov.

5. VYSVETLITE SVOJMU DIEŤAŤU, ŽE BYŤ ŠŤASTNÝ JE VEDOMÁ VOĽBA

Keď sa zobudíme, vedome alebo nevedome sa rozhodujeme, ako strávime deň. Môžeme túžiť a mrmlať, alebo sa môžeme tešiť.

Aby si deti túto lekciu osvojili, je dôležité im pravidelne poskytovať vizuálny príklad.

Ako sa ráno cítite? Tešíte sa na nový deň s radostným očakávaním alebo s obavami? Ak sa vám práca nepáči, prečo nedáte výpoveď? Je čas rozhodnúť sa pre zmenu zamestnania alebo sa na svoju prácu pozrieť novým pohľadom.

6. NEBUĎTE POSADNUTÍ PENIAZMI

V populárnej kultúre je bežné spájať šťastie s bohatstvom a materiálnymi statkami, ale v priebehu rokov som si uvedomil, že najšťastnejší ľudia majú zvyčajne celkom skromné potreby. Majte to na pamäti pri výchove dieťaťa.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

18 hodín ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

2 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

3 dni ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

3 dni ago

6 pascí, ktoré nám bránia žiť šťastne

Stereotypy sú skvelou mentálnou pomôckou. Môžete sa vyhnúť plytvaniu drahocennou energiou na drobné každodenné rozhodnutia…

5 dní ago

Ste nepozorný, a to je úplne normálne. Prečo?

Čo je príčinou toho, že s pribúdajúcim vekom strácame schopnosť sústrediť sa? A dá sa…

6 dní ago