Kategórie: Vzťahy a s*x

ČO JE S*XUÁLNA INTELIGENCIA?

Zdroj

S*xuálna inteligencia alebo SQ je vlastnosť, ktorá určuje našu úroveň spokojnosti so s*xuálnym životom. Na rozdiel od zdania, nezáleží na počte s*xuálnych partnerov, ktorých máte, ani na znalosti najrafinovanejších polôh z kamasutry. V prvom rade to je uvedomenie si toho, čo nám v posteli robí radosť a zároveň pochopenie potrieb toho druhého.

Čo je s*xuálna inteligencia?

Pojem s*xuálna inteligencia nemá jedinú, ustálenú definíciu. Najčastejšie sa definuje ako súbor vlastností, ktoré charakterizujú ľudí, ktorí sú plne spokojní so svojím s*xuálnym životom. V praxi to znamená, že s*xuálne inteligentný človek:

  • si uvedomuje svoje potreby a vie, čo mu robí potešenie a čo nie;
  • cíti sa spojený so svojím telom, nehanbí sa zaň, telesnosť považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho ega;
  • je otvorený s*xuálnym potrebám svojho partnera, no zároveň je asertívny a vie ho odmietnuť;
  • dokáže sa s partnerom porozprávať o s*xe a bez rozpakov mu oznámiť jeho potreby;
  • je poháňaný zvedavosťou, skúša nové s*xuálne polohy a techniky na spestrenie s*xuálneho života;
  • partnera neustále „učí“ a vie rozoznať neverbálne správy, ktoré posiela jeho telo (napríklad vie, aké maznanie mu robí najväčšiu radosť alebo keď partner nechce s*x).

S*xuálna inteligencia – stereotypy a realita

S*xuálna inteligencia do značnej miery zahŕňa zrelosť v myslení o s*xe, ktorá nemusí vždy prísť s vekom. Mnoho zrelých ľudí reprodukuje stereotypy a falošné vzorce typické pre tínedžerov, ktorí odvodzujú svoje predstavy o s*xe z pornografických filmov alebo mediálneho vysielania. Obraz ľudskej s*xuality z nich vychádzajúci je veľmi zjednodušený – podľa popkultúrnych štandardov musí mať človek s vysokým SQ bohatú s*xuálnu minulosť, mal by prejavovať nevyčerpateľnú chuť na s*x na akomkoľvek mieste a v akomkoľvek čase, poznať všetky polohy kamasutry  a okrem toho by mal byť mladý a fyzicky atraktívny. Zodpovedá táto vízia s*xuálne inteligentného človeka?

Samozrejme, že nie. Ako ukázal výskum psychológa prof. Johna Gottmana, lepšie výsledky v SQ testoch nedosiahli ľudia, ktorí striedali partnerov ako ponožky, ale, ktorí boli v neustálych, dlhodobých vzťahoch. Aj u nich sa zistilo, že majú zo s*xu väčšie potešenie. Medzitým notoricky známi zvodcovia dosiahli najnižšie výsledky SQ.

Mnoho ľudí s nízkou s*xuálnou inteligenciou považuje s*x, za niečo kde nie je dôležitá spontánnosť, ale lámanie rekordov v počte „prekonaných“ partnerov či zažitých orgazmov. Tým pádom sa nevedia dištancovať od tejto sféry života a ku každému neúspechu v posteli pristupujú veľmi osobne. Tento prístup k s*xu vedie k budovaniu komplexov a znemožňuje dosiahnutie maximálneho potešenia, pretože namiesto toho, aby sme sa sústredili na svoje a partnerské pocity, zúčastňujeme sa pomyselných pretekov.

Uvedomte si, že s*x má byť zábavný, spontánny a nenútený. Mal by v prvom rade spĺňať naše a partnerské potreby a byť prispôsobený našim preferenciám a nezodpovedať vzorom zakoreneným v spoločenskom vedomí. S*xuálna inteligencia je o tom, že ideme do postele s inou osobou, aby sme nechali za dverami všetky príkazy, zákazy, zaužívané predstavy o s*xe a robili to, čo nás naozaj baví.

Ako zvýšiť svoju s*xuálnu inteligenciu?

  • pri s*xe sa nechajte unášať – nemyslite si, že si partner všimne vašu celulitídu alebo že nebude spokojný s vašimi rozmermi; s*x nie je test, preto sa zamerajte len na pocit rozkoše;
  • zamyslite sa nad svojou súčasnou predstavou o „dokonalom s*xe“ a skúste sa na túto sféru života pozrieť reálnejšie – naozaj dobrý s*x môžu mať len krásni ľudia? Potrebujete saténové obliečky, najlepšiu spodnú bielizeň a horiace sviečky pre spokojný s*x?
  • neberte s*x veľmi vážne – bavte sa v posteli, žartujte o tom, viac sa usmievajte;
  • porozprávajte sa s partnerom o svojich túžbach a prejavte záujem o jeho potreby – ak máte v posteli rutinu, povedzte to priamo a navrhnite spôsoby, ako si spestriť s*xuálny život.
Nika

Share
Published by
Nika
Tags: vzťahy

Recent Posts

10 tipov, ktoré vám pomôžu vrátiť vášmu životu zmysel

Niektorým ľuďom stačí niečo tak jednoduché, ako je obľúbený koníček alebo vášeň, aby ich život…

2 hodiny ago

Ako sa odsúdite na večnú osamelosť: 10 faktorov

Ak snívate o tom, že nájdete svoju „druhú polovicu“, ale ste už mnoho rokov sami,…

24 hodín ago

“Pozrite sa strachu do očí”: ako funguje expozičná terapia

Všetci sme niekedy úzkostliví a máme obavy. Žiaľ, pre niektorých ľudí sa chronická úzkosť stáva…

2 dni ago

Ako zistiť, čo vás robí šťastnými: 4 jednoduché kroky

Zdá sa, že v dospelosti nie je veľa priestoru pre radosť. Ale je to naozaj…

4 dni ago

Prečo v zámožných rodinách vznikajú ľudia so sklonom k alkoholizmu

Je pochopiteľné, prečo deti z problémových rodín získavajú v dospelosti zlé sklony. Ale opačné príklady…

5 dní ago

7 možných dôvodov, prečo často plačete

Ale čo ak plačete obzvlášť často? Je to normálne a čo môže byť dôvodom? Tu…

6 dní ago