Kategórie: Sebapoznanie

Čo je serotonín a či vás môže urobiť šťastnými: vysvetlenie klinického psychológa

Serotonín sa zvyčajne nazýva hormónom šťastia, ale v tomto názve sú dve chyby. Po prvé, nie je to len hormón, ale aj mediátor, a po druhé, šťastie nie je také jednoduché. Na čo slúži serotonín, odkiaľ pochádza a čo ovplyvňuje? Poďme si o tom niečo povedať.

HLAVNÉ FUNKCIE SEROTONÍNU

Serotonín je molekula, ktorá v tele plní mnoho funkcií, pretože je mediátorom centrálneho nervového systému a zároveň hormónom, ktorý sa nachádza v rôznych orgánoch a tkanivách.

Tón

Serotonín bol prvýkrát objavený v stenách ciev, kde je zodpovedný za tonus, spolu s krvnými doštičkami zabraňuje poškodeniu ciev a vnútornému krvácaniu. Aj v tele je zodpovedný za peristaltiku čriev, tonus maternice počas pôrodu a ďalšie životne dôležité procesy.

Upokojenie

V mozgu sa serotonín nachádza v šijových jadrách. Tam majú jeho funkcie inhibičný, upokojujúci charakter. Neuróny švajčiarskych jadier sú široko rozmiestnené v celom CNS, výbežky týchto neurónov sa nachádzajú od mozgovej kôry až po miechu. Uvoľňovanie serotonínu súčasne v rôznych štruktúrach nervového systému vedie k celkovému poklesu úrovne aktivity, a tak nám serotonín pomáha ku kvalitnému spánku. Ako dôležitá súčasť spánkového centra sa serotonín podieľa na udržiavaní rovnováhy medzi spánkom a bdelosťou.

Kontrola zmyslov

Ďalšou funkciou serotonínu je kontrola celkovej úrovne citlivosti na bolesť.
Každý z nás vníma bolesť inak. Ľudia s aktívnym serotonínovým systémom sa môžu cítiť pokojne napríklad v zubárskom kresle, zatiaľ čo ľudia s deficitom prežívajú bolestivo aj celkovú masáž.

Koncentrácia

Serotonín v mozgovej kôre, časti mozgu zodpovednej za myslenie, nám pomáha sústrediť sa na dôležité úlohy a znižuje “šum” pri prenose informácií. V našom mozgu je obrovské množstvo zmyslových, emocionálnych, informačných tokov. Ak je serotonínu nedostatok, myšlienky akoby sa rozmazávali a utápali, čo veľmi sťažuje učenie alebo plánovanie.

Nervové procesy v mozgu pod vplyvom serotonínu sú jasnejšie. Ide o dôležitý rozdiel medzi funkciami dopamínu a serotonínu: dopamín sprostredkúva informácie rýchlejšie, zatiaľ čo serotonín sprostredkúva informácie jasnejšie, bez nečistôt.

Kontrola negatívnych emócií

Najznámejšia funkcia serotonínu súvisí s kontrolou negatívnych emócií.
Činnosť nášho mozgu je postavená na súťaži medzi pozitívnymi a negatívnymi pocitmi. Za normálnych okolností by mala existovať rovnováha medzi plusom a mínusom.

Serotonín je jedným z troch mediátorov, ktoré sú zodpovedné za psychoemocionálnu sféru. Okrem neho túto sféru kontrolujú dopamín a norepinefrín, ktoré zvyšujú aktivitu centier pozitívnych emócií. Serotonín zase potláča centrá negatívnych emócií. Vývoj antidepresív je založený na princípoch tejto trojice.

SEROTONÍN A DEPRESIA

Depresia je pomerne časté ochorenie. Takmer každý človek sa s ňou môže niekedy v živote stretnúť. Výskyt depresie môže byť spôsobený vonkajšími faktormi, napríklad ťažkou životnou situáciou. Ide o mierny variant, ktorý sa nazýva situačná depresia. V tomto prípade môže pomôcť psychoterapia, meditácia alebo mierne antidepresíva. Najúčinnejšie je kombinované použitie psychoterapie a liekov. Situačná depresia môže skončiť aj sama, keď sa okolnosti alebo životné podmienky zlepšia.

Konštitučná depresia je závažnejším variantom. Keď je rovnováha medzi centrami pozitívnych a negatívnych emócií v mozgu narušená a človek je neustále alebo takmer neustále v stave depresie, ktorá nesúvisí s vonkajšími príčinami.
V tomto prípade sa výrazne zvýši riziko samovraždy.

Tolerovať depresiu je rovnako zbytočné ako tolerovať napríklad bolesť zubov. Vo chvíli, keď pociťujete negatívne emócie, ktoré zdanlivo s ničím nesúvisia, mali by ste si uvedomiť, že problém nemusí byť vo vás, vo vašom živote, ale vo vašom mozgu. A v tomto prípade mu môžete pomôcť dostať sa z tohto stavu.

AKO SA TVORÍ SEROTONÍN

Serotonín vzniká premenami tryptofánu, aminokyseliny, ktorú získavame z niektorých potravín.

Tryptofán, ktorý je prekurzorom nielen serotonínu, ale aj melatonínu, má širšie spektrum účinkov:

  • zlepšuje kvalitu spánku;
  • znižuje úzkosť a podráždenosť;
  • zlepšuje náladu;
  • zlepšuje výkonnosť;
  • pomáha kontrolovať hmotnosť;
  • aktivuje účinok antidepresív.

Dostatočné množstvo tryptofánu (jeden až tri gramy denne) možno získať z potravín a doplnkov stravy. Ale (pozor!) nie zo sladkostí, ktoré sa nazývajú “potravinami šťastia”.

Najviac tryptofánu obsahujú tvrdé syry, mäso, vajcia, ryby a ďalšie produkty “stredomorskej stravy”. Horká čokoláda a datle sú azda jedinými zástupcami mňamiek, ktoré ovplyvňujú zvýšenie produkcie serotonínu. Na rozdiel od stereotypov sladkosti zabraňujú tráveniu tryptofánu, takže hormónu šťastia je tiež nedostatok.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Psychológovia odhalili, prečo sa naši partneri v reálnom živote nezhodujú s predstavami o ideáli

Koho si vyberáme v skutočnosti? Nová štúdia romantických preferencií odhalila nečakané výsledky. Keď hľadáme romantického…

2 dni ago

Žiť “tu a teraz”: prečo je to potrebné?

Často počúvame výzvu "žiť v prítomnosti", "žiť tu a teraz". Čo to však znamená? A…

3 dni ago

Desať spôsobov, ako trénovať “svaly odvahy”

Odvahu potrebuje z času na čas každý. "Vnútorný strážca" nás však chráni pred bolesťou, rizikom…

4 dni ago

Keď pointless fun nie je tak úplne pointless

Prvky #pointlessfun môžu byť prekvapivým a účinným nástrojom v občianskej obrane demokracie, najmä v prostredí,…

4 dni ago

Desať dôvodov, prečo míňame príliš veľa

Moderní ľudia často žijú nad svoje možnosti. Okolo nás je toľko lákadiel: nové modely áut,…

5 dní ago

“Súcitná myseľ: 5 krokov, ako sa prestať trápiť sebakritikou

Na čo myslíte ako prvé, keď sa vám nedarí? Ak sa v duchu upokojujete a…

6 dní ago