Kategórie: Sebapoznanie

Čo je rozrušenie nadmerného premýšľania? Existuje takéto rozrušenie?

Všetci občas nadmerne premýšľame, či už ide o zložitý pracovný zoznam, horúcu rodinnú diskusiu alebo dokonca rýchly pohľad neznámeho. Aj keď tieto rýchle obavy sú úplne normálne, problémy môžu nastať, keď nadmerné premýšľanie začne mať vážny vplyv na naše každodenné životy, spôsobuje neustály stres a vedie k vážnejším problémom v budúcnosti.

Otázka znie, či nadmerné premýšľanie niekedy spôsobuje technicky “rozrušenie” a ak áno, ako sa nazýva takéto rozrušenie nadmerného premýšľania? V tomto blogu sa pozrieme, či existuje rozrušenie nadmerného premýšľania, ktoré môže viesť k vývoju tejto návyku a ako začať hľadať možnosti liečby.

Existuje rozrušenie nadmerného premýšľania?

Krátko povedané – nie. Neexistuje takéto pojmy ako rozrušenie nadmerného premýšľania. Avšak, samozrejme, existuje niečo ako generalizovaná úzkostná porucha, ktorej príznakom môže byť nadmerné premýšľanie. Takže ak vás vôbec trápi, či nadmerne premýšľate a možno ste si všimli aj ďalšie príznaky spojené s úzkosťou v minulosti, je veľká pravdepodobnosť, že vaše nadmerné premýšľanie je výsledkom zložitejšieho psychologického stavu.

Psychologické problémy, ako sú úzkostné poruchy, majú rôzne formy, ale vo veľa prípadoch sú spojené s určitým stupňom úzkosti a sebarozboru. Napríklad ľudia s telesnou dysmorfickou poruchou sa pravdepodobne sklonia k nadmernej úvahám o tom, ako vyzerajú, a ľudia s sociálnou úzkostnou poruchou sa môžu neustále obávať toho, ako ich vnímajú ostatní. V niektorých prípadoch je depresia tiež spojená s nadmerným premýšľaním.

Hoci rozrušenie nadmerného premýšľania technicky neexistuje, neznamená to, že by ste nemali podniknúť kroky na nájdenie pomoci a potenciálne liečenie. Pretože nadmerné premýšľanie je pravdepodobne spojené s inými stavmi, je dôležité, aby ste vyhľadali pomoc, ak si všimnete, že vaše sklony vážne ovplyvňujú vaše duševné zdravie alebo duševné zdravie vašej blízkej osoby.

Premýšľam príliš veľa?

Nie ste si istí, či príliš veľa premýšľate? Je úplne prirodzené občas cítiť úzkosť a dokonca silnú paniku, ale stále a nadmerné procesy myslenia, ktoré vedú k strachu, môžu mať vážny vplyv na vaše duševné zdravie. Ak nadmerne premýšľate, môžete rozpoznať niektoré z týchto symptómov:

  • Je pre vás ťažké zúčastňovať sa rozhovorov
  • Stále premýšľate o najhorších scénach
  • Porovnávate sa s ostatnými
  • Opakovane prežívate traumatické zážitky, zlyhania alebo chyby
  • Máte neustály prúd myšlienok

Na začiatku môže byť ťažké určiť tieto návyky ako symptómy, najmä ak už nejaký čas trpíte “rozrušením nadmerného premýšľania”. Čím skôr to pochopíte, tým rýchlejšie budete schopní určiť, prečo tieto pocity majú škodlivý vplyv na vaše pohodu.

Prečo nadmerne premýšľam a ako sa môžem zastaviť?

Ako sme už spomínali, existuje rad problémov s duševným zdravím a úzkostných porúch, ktoré môžu ovplyvniť sklon človeka k nadmernej premýšľanosti. Medzi ne patrí:

  • Posttraumatická stresová porucha (PTSP)
  • Panická porucha
  • Sociálna úzkostná porucha
  • Fóbie

Nadmerne premýšľanie môže byť aj príznakom iných stavov a dokonca chorôb, preto sa určite poraďte s odborníkom, ak ste znepokojení.

Ak chcete začať prijímať opatrenia na zvládanie svojich sklonov k nadmernej premýšľanosti, najprv sa musíte poradiť a zistiť potenciálne spúšťače. Potom môžete spolupracovať s odborníkom na začatie skúmania možností liečby. Rozšírenou metódou liečby úzkostných porúch je KBT (kognitívno-behaviorálna terapia), ktorá funguje tým, že prekonáva negatívne myšlienkové modely. Samozrejme, môžete vyskúšať aj ďalšie metódy v závislosti od odporúčaní vášho psychoterapeuta. Ak vás najmä trápi nadmerné premýšľanie ako jeden z vašich symptómov, pozrite si náš blog o “Siedmich stratégiách, ako zastaviť naliehavé myšlienky”.

ZDROJ

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

3 skutočné dôvody, prečo ste ešte nedosiahli svoje ciele

Snívať o lepšom živote a plánovať je skvelé. Na hrebeni nadšenia sme pripravení váľať hory,…

16 hodín ago

Extrémna úprimnosť: prečo niektorí ľudia menia svoj život na televízny seriál

Takmer každý z nás sa už stretol s niekým, kto je ochotný hovoriť o svojom…

2 dni ago

5 cvičení na súcit so sebou samým

Každý, kto sa zaujíma o sebarozvoj, vie, aké dôležité je naučiť sa podporovať sám seba,…

3 dni ago

“Žiješ len cez víkend?” 4 príznaky emocionálneho vyhorenia

Víkendy sú našou príležitosťou oddýchnuť si od práce. Keď sme však vyčerpaní, často zabúdame, čo…

4 dni ago

15 návykov, ktoré vám pomôžu stať sa šťastnejšími

Kto z nás si nechce užívať život a cítiť sa šťastný? Aby sme to dokázali,…

5 dní ago

15 vecí, s ktorými sa stretávame oveľa častejšie, ako si myslíme

Používatelia fóra Reddit sa rozhodli povedať, s akými javmi v živote sa stretávajú oveľa častejšie,…

6 dní ago