Kategórie: Sebapoznanie

Čo je náladovosť a kto je náladový človek: vysvetlenie gestalt terapeuta

V poslednom čase sa mnohí ľudia, bez toho, aby si to uvedomovali, stali podozrievavými. Možno ste si túto nepríjemnú vlastnosť osvojili aj vy. Pozrime sa na to od začiatku: čo znamená mať náladovú povahu? Prečo je pre váš život škodlivá? A ako ju napraviť?

ČO JE NEDÔVERA

Ako nedôvera sa zvyčajne označuje osoba, ktorá si nie je vopred istá ničím – napríklad výsledkom svojej práce, svojím správaním alebo vzhľadom. Je predisponovaný k negativizmu, čo v ňom často vyvoláva stres, úzkosť a obavy.

Predstavivý človek je teda človek:

  • podozrievavý a nedôverčivý – neustále pochybuje o druhých ľuďoch, o konkrétnosti ich zámerov a činov;
  • citlivý a úzkostlivý – nikdy sa necíti pokojný, všetko okolo neho ho znervózňuje, je príliš opatrný a neistý;
  • bojazlivý – bojí sa robiť voľby a rozhodnutia. Akýkoľvek výsledok akejkoľvek udalosti vníma ako negatívny, poľutovaniahodný, bolestný a desivý.

AKÁ JE ŠKODA OBRAZOTVORNOSTI

Niekto by mohol povedať, že sebaskúmanie možno stotožniť s hlbokou reflexiou, ale to nie je pravda. Tak či onak, reflexia vedie k určitým záverom, po ktorých urobení človek mení stratégiu správania: snaží sa stať lepším, dosiahnuť väčšie výsledky, žiť pohodlnejšie. V prípade náladovosti k takýmto zmenám nedochádza.

Naopak, človek úplne odovzdáva svoj život do moci nerozumnej úzkosti: venuje príliš veľkú pozornosť názoru iných ľudí, podozrieva ich z odsudzovania, závisti alebo akejkoľvek inej negativity.

Posadnutosť sa stáva prekážkou rozvoja, dosahovania cieľov a napĺňania vlastných túžob. Môže viesť k psychickým ochoreniam, ako je obsedantno-kompulzívna porucha (OCD), paranoja a depresia.

Zjednodušene povedané, náladovosť je dôsledkom nedostatku dôvery vo vlastné rozhodnutia, obáv, nadmerných obáv o svoje postavenie v očiach iných. Alebo traumy, negatívne skúsenosti, nevyriešené problémy v štádiu dospievania.

Úzkostný človek môže byť zaujatý svojím vzhľadom. “Vyzerá na mne toto tričko dobre? Páči sa ostatným?” – Takéto myšlienky ho nepustia

Kvôli tejto fixácii je pre človeka tiež veľmi ťažké prepínať medzi úlohami a venovať im dostatok času: v konečnom dôsledku ho náladovosť nielenže robí náchylným na stres, ale tiež mu bráni banalizovať svoju prácu a nadväzovať kontakty s inými ľuďmi.

Človek môže mať ťažkosti aj s budovaním romantických vzťahov. Najmä môže podozrievať svojho partnera z podvádzania alebo nedostatku citov. Ako paranoidná osobnosť trpí silnou žiarlivosťou, čo tiež vedie k zhoršeniu vzťahov medzi partnermi.

Často sa náladovosť spája s hypochondriou: obávajúc sa o svoje zdravie, človek sa zásobuje neustálymi myšlienkami na hrozné choroby. Bohužiaľ, stres spôsobený takýmito myšlienkami môže skutočne ovplyvniť fyzický stav človeka.

AKO PRESTAŤ BYŤ NAMYSLENÝM ČLOVEKOM

Každá práca na sebe sa začína prijatím problému – len v tomto prípade sú možné určité zmeny. Ak človek nepochopil, prečo chce niečo v sebe a vo svojom živote zmeniť, nepomôže mu ani ten najlepší odborník.

Psychológovia a psychoterapeuti často pracujú s úzkosťou a považujú ju za súčasť správania človeka. Sú tu možné rôzne prístupy: Gestalt, kognitívno-behaviorálna terapia, integratívne metódy. Samozrejme, môžete pracovať aj sami na sebe: ak ste kvôli nej ochudobnení o dôležité zložky života, pociťujete nepohodlie a ste v neustálom strese, venujte pozornosť vlastnému vnímaniu.

Analyzujte svoje skúsenosti

Uvedomte si, že nemáte svoj deň úplne pod kontrolou. Áno, niektoré udalosti sa dajú predvídať, ale nie ste schopní preniknúť do hlavy iného človeka. Máte pocit, že vás niekto odsudzuje pohľadom? Potom si dajte čas na premyslenie, prečo je to pre vás také dôležité – možno sa problém neskrýva v negatívnom hodnotení druhého, ale v tom, že vy sami sa nedokážete oceniť v pravom zmysle slova.

Venujte pozornosť svojim silným stránkam

Na svoje slabé stránky myslíte neustále, ale ako často premýšľate o tom, čo robíte dobre alebo dokonca lepšie ako ostatní? Máte kolegov a blízkych, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou cítia vaše starosti, ale stále stoja pri vás. Prehlbujte toto porozumenie a potom sa môžete cítiť potrební, čo vám dodá nielen sebadôveru, ale aj pokoj v duši.

Neplánujte negatívny výsledok

Predstavte si, že prežívate úzkosť, obavy a strach z nejakej situácie. Napríklad z budúceho verejného vystúpenia. Je normálne mať obavy, pretože nikto nechce odviesť zlú prácu. Buďte na seba pozornejší a skúste si túto situáciu vopred opísať: prečo sa bojíte hovoriť, čo očakávate od publika. Neustále myslíte na negatívne stránky veci, ale keď si uvedomíte pozitívny potenciál, bude to oveľa jednoduchšie. Takýmto spôsobom sa dá zvládnuť akákoľvek úzkosť!

Najdôležitejšie: nie všetky aspekty nášho života podliehajú kontrole. Prijmite túto skutočnosť, ale pamätajte, že vaše myšlienky a pocity sú len vaše a môžete s nimi pracovať.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Muž vás nepriťahuje: 5 znakov ľahostajnosti

Mali by ste napísať mužovi, ak vám neodpovedal na predchádzajúcu správu? Je vhodné navrhnúť stretnutie…

9 hodín ago

2 techniky, ktoré pomôžu páru dohodnúť sa na dovolenke

On chce ísť na ryby a ona chce ísť k mame. Ako nájsť spoločnú reč…

2 dni ago

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

3 dni ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

4 dni ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

5 dní ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

6 dní ago