Kategórie: Sebapoznanie

Citová deprivácia: k čomu vedie zákaz citov

Slovo „deprivácia“ je mnohým ľuďom známe. Je to nedostatok, nedostatok alebo úplná absencia niečoho. Podľa toho je citová deprivácia nedostatok citových reakcií od dôležitých ľudí, neuspokojenie citových potrieb človeka. Poďme si o tomto pojme povedať viac.

ČO JE EMOCIONÁLNA DEPRIVÁCIA

Všetci máme potrebu lásky, uznania, schválenia, povzbudenia – pozitívnych vzťahov.

Keď sa napríklad delíme o radosť s milovanou osobou, chceme vidieť v jej očiach emocionálnu reakciu – že sa teší aj z nás. A naopak, vo chvíľach smútku alebo zúfalstva očakávame empatiu a podporu.

Emocionálna deprivácia je nedostatok opísaných emocionálnych reakcií v podobe súhlasu alebo empatie zo strany blízkych.

AKO DOCHÁDZA K EMOCIONÁLNEJ DEPRIVÁCII

Ak nie sú emocionálne potreby dospelého človeka uspokojované v žiadnom vzťahu, je pravdepodobné, že ich skôr či neskôr prestane podporovať. V detstve dieťa nedokáže odmietnuť modely správania, ktoré mu rodičia ponúkajú, a stáva sa rukojemníkom stereotypov interakcie prijatých v rodine.

Každá rodina je jedinečná, má svoje vlastné otvorené alebo nevyslovené pravidlá, hranice, zvláštnosti interakcie. A aj reakcie na prejavy emócií u detí budú rôzne.

Veľmi často je citová deprivácia dôsledkom traumatizácie rodičov, ktorí ju nepovažujú za dôležitú alebo nevedia reagovať na citové potreby dieťaťa. Rodičia všemožne demonštrujú, že niektoré emócie sa neoplatí prežívať, prežívať a už vôbec nie prejavovať – napríklad negatívne emócie.

Stáva sa, že v rodine existuje určitý ideál „priateľskej rodiny“, ktorého sa všetci snažia držať.

Akékoľvek emócie, ktoré sa vymykajú tomuto rodinnému mýtu, sa považujú za nežiaduce: nemôžete sa na seba hnevať, nemôžete len prejavovať, ale aj cítiť negativitu. Vítaná je len láska, radosť, povzbudenie a pod.

Prirodzene, dieťa, ako každý iný človek, má bohatý citový svet a je v ňom priestor pre podráždenie, hnev a závisť. Keď sa dieťaťu mlčky zakazuje vyjadrovať takéto emócie, je to tiež druh citovej deprivácie. To znamená, že má potrebu vyjadriť povedzme nejaké negatívne emócie, ale takáto možnosť mu nie je poskytnutá.

DÔSLEDKY CITOVEJ DEPRIVÁCIE

Ľudia, ktorí čelili emocionálnej deprivácii, sa veľmi zle orientujú vo svojej emocionálnej sfére, majú problém sledovať svoje emocionálne potreby a identifikovať pocity, ktoré majú.

Na psychoterapiu veľmi často prichádzajú ľudia, ktorí nevedia odpovedať na otázky „Čo chcete?“, „Čo cítite?“. Pretože v skutočnosti nevedia, čo chcú a čo cítia.

Sme však tak stvorení, že si nemôžeme pomôcť a prežívame emócie. Aj tak niečo prežívame

Človek, ktorý sa ich nenaučil identifikovať, rozlišovať, prežívať a prejavovať, v skutočnosti nežije svoj život. Pokiaľ nerozumie tomu, čo sa deje, emócie v jeho vnútri zúria a menia sa na neustálu úzkosť v pozadí. Človek neustále cíti niečo „nepríjemné“, „negatívne“, ale čo presne – nevie vysvetliť. Časom sa pridávajú zle regulované afekty, podráždenosť a emocionálne zrútenia.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

9 dôsledkov rodičovstva, ktoré nevyhnutne ovplyvňujú ženskú psychiku

Keď má dievča zohrávať úlohu jediného dospelého v rodine, nie je voči tomu imúnne. Parentifikácia…

12 hodín ago

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

2 dni ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

3 dni ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

4 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

5 dní ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

5 dní ago