Kategórie: Rodina a výchova

AKO VYZERÁ NÁVŠTEVA DETSKÉHO PSYCHOLÓGA?

Zdroj

Mnohí rodičia si kladú otázku, ako vyzerá prvá návšteva detského psychológa? Ako sa máme na návštevu pripraviť a kedy vôbec ísť k detskému psychológovi? Na tieto otázky odpovedá psychologička a terapeutka pre deti a dorast.

KEDY ÍSŤ S DIEŤAŤOM K PSYCHOLÓGOVI?

Zvážte návštevu detského psychológa, keď spozorujete jeden alebo viacero z nasledujúcich príznakov:

  • správanie vášho dieťaťa sa radikálne zmenilo: začalo sa častejšie hnevať, byť smutné, častejšie sa izoluje, nechce sa s vami rozprávať,
  • zhoršili sa mu známky v škole – stojí za to skontrolovať, čo je toho dôvodom, pretože mnohí z nás majú tendenciu pripisovať dieťaťu lenivosť a niekedy pokles prospechu súvisí s emóciami,
  • keď plánujete rozvod alebo rozchod – aby ste pomohli svojmu dieťaťu prežiť ťažké obdobie vo vašej rodine,
  • keď má dieťa veľmi nízke sebavedomie, neustále sa porovnáva s ostatnými a život podľa neho nemá zmysel,
  • keď má dieťa problémy s kontaktom s rovesníkmi, hanbí sa za ostatných alebo reaguje príliš agresívne,
  • keď počujete od iných ľudí (učiteľov, rodiny), že s vaším dieťaťom nie je niečo v poriadku,
  • máte výchovné ťažkosti – neustále sa hádate, je pre vás ťažké spolu vychádzať,
  • chcete len skontrolovať emocionálny a intelektuálny vývoj dieťaťa a postarať sa o jeho duševnú pohodu pri súčasných problémoch a výzvach.

AKO SA PRIPRAVIŤ NA NÁVŠTEVU DETSKÉHO PSYCHOLÓGA?

Oplatí sa vopred si naplánovať, čo sa chcete spýtať – pomôžu vám urobené poznámky, do ktorých si zapíšete najdôležitejšie body. Pomôžu aj dôležité informácie o zdravotnom stave dieťaťa, vašej rodinnej anamnéze, aby ste na nič dôležité nezabudli.

AKO VYZERÁ PRVÁ NÁVŠTEVA DETSKÉHO PSYCHOLÓGA?

Prvá návšteva psychológa je väčšinou dohodnutá so samotnými rodičmi dieťaťa – psychológ sa pýta na zdravotný stav dieťaťa a nahlásené problémy. Všetky informácie zdieľané s psychológom sú chránené lekárskym tajomstvom. Pamätajte, že o všetkom, čo vás znepokojuje, môžete povedať špecialistovi – veď na to tam prídete povedať pravdu, pretože len vtedy bude pomoc účinná.

AKO VYZERAJÚ NÁVŠTEVY PSYCHOLÓGA S DIEŤAŤOM?

Psychológ veľmi túži mať s dieťaťom správny vzťah, preto potrebuje s dieťaťom pár stretnutí osamote. V špeciálnych situáciách, napríklad keď dieťa prežíva separačnú úzkosť, sa prvé stretnutia s dieťaťom môžu uskutočniť v prítomnosti rodiča. Pri stretnutiach malého dieťaťa alebo tínedžera s psychológom väčšinou vládne pokojná, uvoľnená atmosféra, počas ktorej sa dá rozprávať, kresliť a hrať. Psychológ vždy vyberá metódy pre konkrétne dieťa.

Dôležité je po návštevách dieťaťa nevstupovať do ambulancie psychológa a nepýtať sa na priebeh sedenia, pretože by to pokazilo vzťah dieťaťa s psychológom. Keď sa skončia stretnutia psychológa s dieťaťom – potom budú vyzvaní samotní rodičia, aby dostali informácie o diagnóze, ktorú psychológ stanovil.

Prvá návšteva trvá asi 50 minút a je dôležité nebrať so sebou bábätko – pokiaľ vás o to nevyzve odborník. Bolo by dobré, aby sa rodičia stretli už pri prvej návšteve – mama a otec potom majú možnosť podeliť sa o svoj pohľad. Pri prvej návšteve psychológ navrhne aj počet stretnutí s dieťaťom – väčšinou to sú 3-4 stretnutia, aby dieťa spoznal, nadviazal s ním správny vzťah a zistil problém. Pri prvej návšteve psychológ stanoví spoločný cieľ pomôcť dieťaťu s rodičmi a predloží základné organizačné informácie, a poučí rodičov, ako dieťa na návštevy pripraviť.

AKO VYZERÁ DIAGNÓZA OD DETSKÉHO PSYCHOLÓGA?

Po niekoľkých stretnutiach psychológ zozbiera všetky údaje získané pri rozhovoroch a hrách s dieťaťom a vytvorí interpretáciu správania a problémov dieťaťa a rodiny. Odborník poskytne tipy na domácu prácu s dieťaťom a predstaví všetky možné spôsoby pomoci – môže odporučiť individuálnu terapiu, skupinovú terapiu, účasť v skupinách pre deti/rodičov, dokonca aj manželskú či rodinnú terapiu.

PO NÁVŠTEVE PSYCHOLÓGA – PRACUJTE S DIEŤAŤOM DOMA

Psychológ často žiada rodičov, aby podnikli rôzne kroky na zlepšenie psychickej pohody dieťaťa. Môžu to byť rôzne cvičenia, ktoré sa majú vykonávať doma, spoločné rodinné návštevy psychológa, párová terapia alebo individuálna detská psychoterapia. Dôležité je úprimne sa porozprávať s psychológom o tom, na čo máme v danej chvíli v živote silu – úprimnosť k odborníkovi vždy prospieva k dobrej komunikácii, mali by ste si povedať, na čo ste pripravení a na čo nie. Cvičenie doma si vyžaduje dôslednosť a emocionálnu stabilitu rodičov.

 

 

Nika

Share
Published by
Nika

Recent Posts

3 skutočné dôvody, prečo ste ešte nedosiahli svoje ciele

Snívať o lepšom živote a plánovať je skvelé. Na hrebeni nadšenia sme pripravení váľať hory,…

16 hodín ago

Extrémna úprimnosť: prečo niektorí ľudia menia svoj život na televízny seriál

Takmer každý z nás sa už stretol s niekým, kto je ochotný hovoriť o svojom…

2 dni ago

5 cvičení na súcit so sebou samým

Každý, kto sa zaujíma o sebarozvoj, vie, aké dôležité je naučiť sa podporovať sám seba,…

3 dni ago

“Žiješ len cez víkend?” 4 príznaky emocionálneho vyhorenia

Víkendy sú našou príležitosťou oddýchnuť si od práce. Keď sme však vyčerpaní, často zabúdame, čo…

4 dni ago

15 návykov, ktoré vám pomôžu stať sa šťastnejšími

Kto z nás si nechce užívať život a cítiť sa šťastný? Aby sme to dokázali,…

5 dní ago

15 vecí, s ktorými sa stretávame oveľa častejšie, ako si myslíme

Používatelia fóra Reddit sa rozhodli povedať, s akými javmi v živote sa stretávajú oveľa častejšie,…

6 dní ago