Kategórie: Sebapoznanie

Ako typ pripútanosti majiteľa ovplyvňuje charakter domácich zvierat: 3 scenáre

Psy a mačky, ktoré sú s nami dlhší čas pod jednou strechou, sa začnú prispôsobovať temperamentu majiteľa, jeho správaniu a zvykom v domácnosti. A menia sa.

VÝSKUM

Typ pripútania sa formuje v ranom detstve na základe vzťahu dieťaťa s rodičmi. Priamo súvisí s tým, ako sa syn alebo dcéra cítia v rodine – ako bezpečne a pohodlne sa cítia, či sa cítia pre matku a otca dôležití, či majú ich názory váhu, čo môžu rodičom povedať a aká reakcia bude nasledovať.

Ako psy a mačky ovplyvňuje typ pripútanosti ich majiteľa, vysvetlila psychoterapeutka Maya Poddubnaya. Už skôr vedci z Helsinskej univerzity uskutočnili štúdiu, aby zistili, či existuje súvislosť.

Na štúdii sa zúčastnilo 2 724 ľudí. 2150 dobrovoľníkov bolo majiteľmi psov, 788 majiteľmi mačiek a 34 malo doma psa aj mačku.

Všetci ľudia boli testovaní na typ pripútanosti – u každého účastníka sa zistil buď úzkostný, alebo vyhýbavý typ pripútanosti, ktorý psychológovia klasifikujú ako neurotický.

V rámci experimentu sa hodnotil aj celkový duševný stav účastníkov – či sú spokojní so svojím životom, či často čelia stresovým situáciám. Vedci pozorovali aj ich domácich miláčikov, analyzovali reakcie štvornohých zvierat, charakter ich komunikácie s majiteľom, spolubývajúcimi a hosťami.

VÝSLEDKY

Výsledky štúdie ukázali, že typ pripútanosti výrazne ovplyvňuje spôsob, akým sa zviera správa. Zároveň to boli psy, ktoré boli lepšie prispôsobené človeku – boli viac závislé od želaní svojho majiteľa, napríklad sa častejšie socializovali a hrali, a aktívnejšie reagovali recipročne.

1. Vyhýbavý typ pripútanosti

Ako vzniká

Vyhýbavý typ pripútanosti vzniká v rodinách, kde sú rodičia pre dieťa citovo nedostupní a často ho ignorujú. Napríklad ak príliš veľa pracujú alebo sú zaneprázdnení riešením vlastných problémov (finančných alebo zdravotných). Dieťa nakoniec musí veľmi skoro dospieť.

Ako to ovplyvňuje domáce zviera

Bohužiaľ, v prípade majiteľa s týmto typom pripútanosti môže byť pes alebo mačka uzavretá, nespoločenská a agresívna. Štvornohé psy si nie sú isté, či sú v blízkosti človeka v bezpečí – a nedôverujú mu.

2. Úzkostný typ pripútanosti

Ako sa vyvíja

Úzkostná väzba u ľudí vzniká vtedy, keď rodičia pravidelne miznú zo života dieťaťa, správajú sa nestabilne a dieťa sa nemôže spoľahnúť na ich pomoc a podporu. Okrem toho sa vyskytuje u detí, ktorých matka a otec vyznávali odlišný prístup k výchove. Napríklad otec prejavoval nepružnosť a prísnosť a matka rozmaznávala a plnila všetky vrtochy.

Ako to ovplyvňuje domáce zviera

U majiteľov s takýmto typom pripútanosti sú psy a mačky často uzavreté a bojazlivé. A čím úzkostlivejší je majiteľ, tým úzkostlivejší a bojazlivejší sú jeho domáci miláčikovia.

3. Bezpečný typ pripútanosti

Ako vzniká

Človek s bezpečným typom pripútanosti štandardne vie, že je v bezpečí, dôveruje svetu, vie požiadať o pomoc a podporu druhých a buduje dlhodobé vzťahy.

Ako ovplyvňuje domáce zviera

Psy a mačky sa samozrejme najlepšie cítia v blízkosti takéhoto majiteľa. Aj emocionálne je stabilnejší – čo znamená, že aj štvornohí miláčikovia sú s takýmto človekom pokojnejší. Začnú podvedome kopírovať a “zrkadliť” jeho správanie, správajú sa priateľsky a prívetivo, prejavujú zvedavosť o svet okolo seba a iných ľudí a odvážnejšie reagujú na rôzne podnety.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Muž vás nepriťahuje: 5 znakov ľahostajnosti

Mali by ste napísať mužovi, ak vám neodpovedal na predchádzajúcu správu? Je vhodné navrhnúť stretnutie…

12 hodín ago

2 techniky, ktoré pomôžu páru dohodnúť sa na dovolenke

On chce ísť na ryby a ona chce ísť k mame. Ako nájsť spoločnú reč…

2 dni ago

Vedci pomenovali jednoduchú činnosť, ktorá pomôže zachrániť vzťah na mnoho rokov.

Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť - ste zahltení rutinou a obľúbená osoba…

3 dni ago

Ako môže žena pochopiť muža: odporúčania psychológa

Téma mužskej psychológie, posudzovaná cez prizmu ženského vnímania, je jednou z najzaujímavejších a najrozšírenejších. Rozdiely…

4 dni ago

Ako zachrániť akýkoľvek vzťah: názor psychológa

Niekedy sa stane, že vzťah začne ochabovať. V takej chvíli sa môže zdať, že existuje…

5 dní ago

8 otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, či ste pripravení zmeniť svoj život

Ukončite vzťah, ktorý zastaral. Zmeňte nudnú a neperspektívnu prácu. Začnite podnikať. Presťahovať sa do inej…

6 dní ago