Kategórie: Vzťahy a s*x

Ako sebaobetovanie kazí vzťahy

Vzťahy nie sú možné bez kompromisov, ale nemôžete sa neustále potláčať. Psychológ vysvetľuje, kedy je možné a potrebné robiť ústupky a kedy to len uškodí vám aj vzťahu.

AKO RIEŠIŤ KONFLIKTY

Požiadali ste manžela, aby kúpil mlieko, a on zabudol. Váš pár pozval na večeru svojich priateľov, ktorí sa vám nepáčia. Večer po práci ste obaja unavení, ale niekto musí dať dieťa spať. Konfliktom túžby sa nevyhnete, ale nie vždy je jasné, ako na ne reagovať.

  • Prvou možnosťou je sústrediť sa na vlastné túžby a sťažovať sa na nedostatok mlieka, odmietnuť večeru a presvedčiť manžela, aby uložil dieťa do postele.
  • Druhou možnosťou je potlačiť vlastné túžby a uprednostniť potreby partnera: nehádajte sa o mlieko, súhlaste s večerou a nechajte manžela odpočívať, kým si budete čítať rozprávky pred spaním.

PREČO BY STE NIKDY NEMALI POTLÁČAŤ EMÓCIE

Potláčanie emócií a túžob je však nebezpečné. K tomuto záveru dospela skupina psychológov z University of Toronto Mississauga pod vedením Emily Impettovej. V roku 2012 uskutočnili experiment: partneri, ktorí potláčali svoje potreby, vykazovali pokles emocionálnej pohody a spokojnosti zo vzťahu. Ba čo viac – častejšie si mysleli, že sa musia s partnerom rozísť.

Ak kvôli partnerovi potláčate svoje potreby, nerobí mu to dobre – vycíti vaše skutočné emócie, aj keď sa ich snažíte skrývať

Všetky tieto drobné obete a potláčané emócie sa hromadia. A čím viac ľudia obetujú záujmy kvôli svojmu partnerovi, tým hlbšie upadajú do depresie – dokázala to štúdia skupiny psychológov z Denverskej univerzity pod vedením Sarah Whittonovej.

ČO POMÔŽE UDRŽAŤ VÁŠ VZŤAH SPOKOJNÝ

Niekedy sú však obete nevyhnutné, aby sa rodiny a vzťahy udržali neporušené. Niekto musí dať dieťa do postele. Ako robiť ústupky bez rizika depresie, zistili vedci z Katolíckej univerzity Fujen na Taiwane. Vyšetrili 141 manželských párov a zistili, že časté ústupky ohrozujú osobnú a sociálnu pohodu: partneri, ktorí často potláčali svoje túžby, boli menej spokojní so svojím manželstvom a častejšie trpeli depresiami ako ľudia, ktorí robili menej ústupkov.

Po určitom čase pozorovania párov si však vedci všimli istý vzorec. Potláčanie túžob viedlo k depresii a nižšej manželskej spokojnosti len v tých pároch, v ktorých sa partneri navzájom nepodporovali.

Ak jeden z manželov poskytoval druhej polovici sociálnu podporu, vzdanie sa vlastných túžob nemalo vplyv na spokojnosť vo vzťahu a nespôsobovalo depresiu o rok neskôr.

Pod sociálnou podporou výskumníci rozumejú tieto činnosti: počúvanie a podpora partnera, pochopenie jeho myšlienok a pocitov a starostlivosť o neho.

Keď sa vzdáte svojich túžob, stratíte osobné zdroje. Preto je obetovanie vlastných záujmov stresujúce. Podpora partnera vám pomáha prekonať pocit zraniteľnosti spojený s obetovaním.

Navyše, ak je váš partner podporujúci, chápajúci a starostlivý, mení to samotnú povahu obete. Je nepravdepodobné, že by ste sa kvôli mlieku hádali, ak ste si istá, že váš manžel vašu žiadosť neignoroval zámerne a naozaj mu na vás záleží. V takom prípade zadržiavanie sťažností alebo prevzatie zodpovednosti za odloženie dieťaťa nie je obetou, ale darom starostlivému partnerovi.

Ak jeden z manželov poskytol druhej polovičke sociálnu podporu, vzdanie sa vlastného želania nemalo vplyv na spokojnosť vo vzťahu ani nespôsobilo depresiu o rok neskôr. Pod sociálnou podporou vedci rozumejú tieto činnosti: počúvanie a podpora partnera, pochopenie jeho myšlienok a pocitov a starostlivosť o neho.

AKO ROZPOZNAŤ, KEDY SA PODPORA MENÍ NA SEBAOBETOVANIE

Ak ste na pochybách, čo robiť: či bojovať o mlieko, či súhlasiť s večerou, či uložiť dieťa do postele – položte si otázku: Máte pocit, že vás partner miluje a podporuje? Ak necítite jeho podporu, nemá zmysel držať v sebe nevôľu.

Bude sa hromadiť a neskôr bude mať škodlivý vplyv na vzťah a váš emocionálny stav.

Ak cítite, že vás partner miluje a stará sa o vás, vaša obeta bude vyzerať skôr ako akt láskavosti. Časom to zvýši vašu spokojnosť so vzťahom a povzbudí partnera, aby vám to oplatil.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

“Ja to mám lepšie!”: prečo sa niektorí ľudia tak radi chvália?

Chváliť sa, demonštrovať šťastie, ukazovať ideálny život - to sa už dávno stalo niečím bežným…

13 hodín ago

Prečo sú poruchy spánku škodlivé pre mozog

Hodinové zmeny alebo zmeny v dennom režime môžu mať výrazný vplyv na emocionálny stav človeka.…

1 deň ago

9 dôsledkov rodičovstva, ktoré nevyhnutne ovplyvňujú ženskú psychiku

Keď má dievča zohrávať úlohu jediného dospelého v rodine, nie je voči tomu imúnne. Parentifikácia…

2 dni ago

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

3 dni ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

5 dní ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

5 dní ago