Kategórie: Sebapoznanie

Ako sa zbaviť piesne, ktorá vám uviazla v hlave: 3 jednoduché kroky

Sotva sa nájde šťastlivec, ktorý by sa nikdy nepristihol, že mu v hlave stále dokola rotuje tá istá pieseň a nevie sa jej zbaviť. Poďme sa podeliť o praktický spôsob, ako sa tejto posadnutosti zbaviť.

Na strašidelných melódiách je najnepríjemnejšie to, že väčšinou ide o piesne, ktoré nemôžeme vystáť. O to bolestivejšie je otravné opakovanie. Okrem toho tento zvláštny jav ukazuje, akú malú moc máme nad svojím mozgom a nad tým, čo sa nám odohráva v hlave. Len si to predstavte – mozog si spieva hlúpu pesničku a my s tým nemôžeme nič urobiť!

VÝSKUM

Vedci zo Západnej washingtonskej univerzity uskutočnili v roku 2012 štúdiu, aby pochopili, ako funguje mechanizmus tohto stavu a či je možné zámerne vytvoriť otravnú melódiu. Je desivé pomyslieť na to, čo prežívali nešťastní účastníci experimentu, ktorí boli nútení počúvať vybrané piesne a vykonávať rôzne mentálne úlohy. Po 24 hodinách 299 ľudí uviedlo, či sa im niektorá z piesní usadila v mysli a ktorá.

Táto štúdia vyvrátila predstavu, že utkvejú len melódie s otravnými opakujúcimi sa prvkami, t. j. popové piesne alebo reklamné jingle. Dokonca aj dobrá hudba, ako napríklad piesne Beatles, môže patriť medzi rušivé.

Tá istá štúdia čiastočne dokázala, že príčinou je Zeigarnikov efekt, ktorého podstatou je, že ľudský mozog má tendenciu fixovať sa na neúplné myšlienkové procesy.

Napríklad počujete úryvok piesne, mozog ho nedokáže dokončiť a odloží ho, takže ho rotuje stále dokola

V experimente amerických vedcov sa však zistilo, že aj úplne vypočuté piesne môžu uviaznuť v mysli, rovnako ako nedokončené úryvky melódií. A najčastejšie tým trpia hudobne nadaní ľudia.

Tu je však dobrá správa. Ľudia, ktorí boli počas prehrávania hudby zaneprázdnení úlohami, ktoré si vyžadovali väčšiu koncentráciu, mali oveľa menšiu pravdepodobnosť, že sa u nich tento problém vyskytne. Zaseknutá melódia je niečo ako mentálny vírus, ktorý prenikne do nečinnej pamäte RAM a usadí sa v jej pozadí procesov. Ak však myseľ využívate naplno, vírus sa nemá na čo prichytiť.

OSOBNÁ SKÚSENOSŤ

Na základe všetkých týchto informácií som sa rozhodol uskutočniť vlastný experiment, keď som si uvedomil, že sa nemôžem zbaviť otravnej piesne. Priznám sa, že som najprv uvažoval o lobotómii, ale potom som sa rozhodol, že si jednoducho zdriemnem – nefungovalo to.

Potom som si na YouTube našla video s touto piesňou a pozrela si ho bez akéhokoľvek rozptyľovania.

Potom som si pozrel niekoľko ďalších videí obľúbených piesní, ktoré poznám a dobre si ich pamätám. Potom som sa ponoril do vecí, ktoré si vyžadujú vážne myšlienkové nasadenie. A nakoniec som zistil, že som sa zbavil melódie s jamovaním.

TIPY

Ak teda máte pocit, že ste „chytili vírus“ a v hlave vám beží otravná melódia, môžete použiť moju metódu.

1.  Identifikujte pieseň

Ak si neviete poradiť sami, požiadajte o pomoc priateľov a rodinu. Nájdite na internete úplnú verziu piesne.

2. Vypočujte si ju celú

Niekoľko minút nerobte nič iné, sústreďte sa na pieseň. Inak riskujete, že sa odsúdite na večné muky a táto melódia sa stane vaším celoživotným soundtrackom.

3. Nájdite si duševnú činnosť, ktorá vás do tohto procesu plne zapojí

Výskumníci z Western Washington University použili sudoku, ale vy môžete lúštiť krížovky alebo si vybrať akúkoľvek inú slovnú hru. Nenechajte svoju myseľ odpočívať, nezabúdajte, že sa musíte čo najviac sústrediť, a nechajte svoju myseľ, aby sa trochu zapotila.

Ak šoférujete a okolnosti vám umožňujú sledovať klip – napríklad ak ste uviazli v zápche – vymyslite si niečo, čím počas cesty zamestnáte svoj mozog.

Môžete napríklad v duchu počítať kilometre alebo ako dlho by vám trvalo, kým by ste sa dostali do cieľa pri rôznych rýchlostiach. Pomôže vám to naplniť tie duševné rezervy, ktoré by sa mohli vrátiť k piesni z ničnerobenia.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

20 hodín ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

2 dni ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

3 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

4 dni ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

4 dni ago

6 pascí, ktoré nám bránia žiť šťastne

Stereotypy sú skvelou mentálnou pomôckou. Môžete sa vyhnúť plytvaniu drahocennou energiou na drobné každodenné rozhodnutia…

6 dní ago