Kategórie: Sebapoznanie

Ako sa vyrovnať s depresiou: osobné skúsenosti a odporúčania pre vás a vašich blízkych

Niekto dodnes neverí v existenciu depresie, niekto sa jej bojí alebo ju považuje za jeden zo spôsobov manipulácie, ale v skutočnosti tých, ktorí sa s týmto problémom stretli, pribúda. Čo robiť sami a ako sa správať v ich okolí? Zistime to s psychológom.

PRÍKLAD ŽIVOTA

Hneď som si neuvedomil, že mám depresiu. Hoci ako psychologička som si u svojej priateľky všimla príznaky tohto ochorenia a odporučila som ju k odborníkovi, ktorý to potvrdil a predpísal liečbu. Ukázalo sa však, že som obuvník bez topánok. A moji priatelia mi prišli na pomoc. Trvalo dlho, kým som si túto skutočnosť uvedomil. Pretože až do poslednej chvíle som si myslela, že som slaboduchá a lenivá. Hoci som v priebehu jedného roka zažila rozvod, smrť otca a starého otca, prežila som komplikovanú operáciu, v dôsledku ktorej mi bol predpísaný hormonálny liek, ktorého jedným z vedľajších účinkov je depresia. Netreba dodávať, že táto posledná skutočnosť len zhoršila stav, v ktorom som sa ocitla.

V psychológii existuje Holmesova a Raeova stupnica na meranie úrovne stresu, kde dve najvyššie skóre s koeficientmi 100 a 70 predstavujú smrť manžela/manželky a rozvod. Podľa vedcov je človek, ktorý dosiahne za rok viac ako 150 bodov, ohrozený chorobou. Celkovo som dosiahol viac ako 250 bodov.

Na pozadí silných stresových udalostí môže depresia trvať určitý čas a pri vhodnej liečbe pominie, ale existuje riziko, že pretrváva dlho a môže sa stať chronickou. Ako sa to stane v každom prípade, psychiatri, psychoterapeuti a psychológovia nevedia predpovedať. A ako psychológ, ktorý sa s depresiou stretol osobne, chcem nás všetkých požiadať, aby sme boli pozornejší k sebe, svojim blízkym, kolegom a známym. Táto choroba sa môže dotknúť naozaj každého. Niekedy aj bez príčiny. A my by sme mali vedieť, čo robiť a ako pomôcť.

V tej chvíli som pocítil bezmocnosť

Bežné nástroje vnútornej motivácie nefungovali. Nemal som žiadnu silu. Mohol som len ležať. Mohol som aj plakať. Vo vnútri mňa bola strašná tma. A nebol som schopný hneď vysvetliť svojim blízkym, čo sa so mnou deje. Chvíľu som sa snažila presvedčiť samu seba, že je to len ťažké obdobie a že je to normálne. Spočiatku to tak bolo. Ale prešli dva roky a nebolo to o nič ľahšie. Stále som bojovala sama so sebou a nechávala som si posledné sily na tento boj. Sama som sa zničila. Bol som k sebe veľmi krutý.

Mimochodom, Freud o tom písal: depresiu od smútku odlišuje sebapoškodzovanie. A v roku 2012 to potvrdili aj neurobiológovia. Odráža sa to aj vo veľmi čerstvej štúdii uverejnenej v roku 2023. Vo chvíli, keď som mal vážne samovražedné myšlienky a povedal som o tom svojim priateľom, spustili poplach a pomohli mi nájsť lekára.

Pri analýze tejto skúsenosti som si uvedomil, že depresia môže byť desivá alebo zahanbujúca tak pre chorého, ako aj pre jeho blízkych. A tu je veľmi dôležité konať spoločne. Preto chcem uviesť niekoľko odporúčaní, ktoré môžu pomôcť prežiť toto obdobie s čo najväčšou starostlivosťou o seba aj o druhých.

ČO ROBIŤ?

1. Podeľte sa so svojimi blízkymi o to, čo sa s vami deje, a získajte ich podporu.

Hneď ako spozorujete, že váš stav, ktorý sa dá ľahko zameniť za zlú náladu, sa predĺžil a trávite v ňom značnú časť dňa počas dvoch až troch týždňov, je čas navštíviť terapeuta. V prípade potreby vás odošle k psychiatrovi. Pretože depresia je diagnóza, ktorú potvrdzuje odborník s lekárskym vzdelaním. Ten tiež predpíše liečbu.

Depresia má mnoho príznakov. Tu sú len niektoré z nich:

  • znížená koncentrácia;
  • zdrvujúce pocity viny alebo nízkeho sebavedomia;
  • nedostatok viery v budúcnosť;
  • myšlienky na smrť alebo samovraždu;
  • poruchy spánku;
  • zmeny chuti do jedla alebo telesnej hmotnosti;
  • pocity extrémnej únavy alebo straty energie.

A tu je dôležité, aby ste sa nepúšťali do sebaklamu a neobviňovali napríklad zo zlej nálady alebo únavy, ale aby ste odborníkovi umožnili pochopiť, čo sa s vami deje, a poskytli mu pomoc. Nech je lepšie, aby sa táto diagnóza nepotvrdila, ako aby sa zmenila na chronický stav.

2. Nepotláčajte depresiu silou vôle

Pretože práve v tomto stave je vôľa človeka „chorá“. Takže môžete stratiť posledné sily, ako sa to stalo mne. Keďže som bol v minulosti športovec a človek so silnou vôľou, doslova som sa snažil prinútiť, aby som sa z tohto stavu dostal, čo ho len podporilo.

V takýchto prípadoch je najdôležitejšia podpora a opatrný prístup. A tu musia blízki depresívneho človeka pochopiť, že sú chvíle, keď človek jednoducho nedokáže vstať z postele. Nedokáže vykonávať elementárne každodenné činnosti. Nemôže. Nemôže práve teraz. A to treba akceptovať, pričom treba vynechať frázy: „No tak, vstaň“, „Si silný, zvládneš to“, „Prestaň ležať“. Najlepšie, čo môžete urobiť, je byť pri ňom, dávať mu lásku a pýtať sa, čo presne môžete urobiť, aby ste mu pomohli. Alebo napríklad nabrať odvahu a vyhľadať lekára. Tak ako to urobili moji priatelia. Ale urobte to jemne a bez nátlaku.

3. Nastavte sa na liečbu

U niektorých ľudí tento proces netrvá dlho, u iných trvá dlhšie. Všetko je individuálne. A to by mal pochopiť pacient aj jeho príbuzní. Dôležité je tu všetko: kompetentný výber antidepresív, práca so psychoterapeutom a maximálna citlivosť, pretože depresívne epizódy sa môžu počas liečby opakovať.

Dôležité je tiež pochopiť, že depresia môže byť psychogénna aj endogénna. V prvom prípade sú príčinou vonkajšie faktory, silný stres a otrasy, ako to bolo v mojom prípade. V druhom prípade nemusí existovať žiadna špecifická príčina. Je to dôsledok vnútorných fyziologických procesov.

Mimochodom, existujú aj somatogénne, spôsobené inými chorobami, a farmakogénne, čo je vedľajší účinok lieku, typy depresie

Osobne si touto cestou ešte stále prechádzam, ale cítim sa oveľa lepšie. Keďže stále užívam hormonálne lieky, ktoré majú medzi častými vedľajšími účinkami aj depresiu, užívam aj antidepresíva. Istý čas som sa hanbila to priznať, možno preto, že táto téma je čiastočne stále tabu. Teraz však o nej hovorím smelo, pretože môj príbeh už pomohol nejednému človeku, aby si včas všimol príznaky depresie a vyhľadal pomoc. A ako psychologička to považujem za jednu zo svojich hodnôt – byť úprimná a podeliť sa o svoje skúsenosti, aby tí, ktorí čelia depresii, a ich blízki vedeli, čo majú robiť!

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

2 charakteristiky ľudí, ktorí porušujú hranice iných ľudí

Mnohí ľudia majú pravidelne problémy s ochranou svojich hraníc: sme zvyknutí komunikovať pokojne a snažíme…

2 dni ago

5 najčastejších vecí, ktoré spôsobujú problémy ľuďom s veľmi vysokým IQ

Superinteligenti často zlyhávajú vo veciach, ktoré sú pre ľudí s priemernou inteligenciou ľahké. Otestujeme to?…

3 dni ago

Päť znakov silnej ženy

Žena v domácnosti alebo kariéristka - na tom nezáleží. Sila ženy nespočíva v úlohe, ktorú…

4 dni ago

Ako prestať odkladať veci: 3 jednoduché techniky

Máte pripraviť veľkú správu a chodíte po dome a premýšľate, kde ešte umyť, upratať a…

5 dní ago

Ako sa dozviem, kto som?

Dnes máme viac možností žiť svoj život podľa svojich túžob. Môžeme sa ľahšie vzdať presvedčení,…

6 dní ago

Osem znakov, že ste empatik

O výhodách a spôsoboch, ako rozvíjať empatiu nečítal (a nenapísal) desiatky článkov, zdá sa, len…

1 týždeň ago