Kategórie: Sebapoznanie

Ako sa prestať hanbiť: 5 krokov na prekonanie hanblivosti

Každý z nás sa aspoň raz v živote hanbil. No zatiaľ čo pre niektorých ľudí je hanblivosť sprevádzaná miernym nepohodlím, pre iných je to bolestivý a hlboko prežívaný stav. Povieme vám o postupoch na prekonanie plachosti, ktoré sú vhodné pre väčšinu ľudí.

1. ZAZNAMENAJTE SVOJU PLACHOSŤ

Ako si uvedomujete svoju plachosť? Na začiatok ju musíte začať zaznamenávať. Robte si poznámky, v ktorých opíšete situácie, v ktorých sa cítite nesmelo, a svoje následné emócie. Zvážte, ktoré rozhodnutia ste urobili a ktorých ste sa báli. Analýzou týchto záznamov budete schopní pochopiť, aké spúšťače spúšťajú vašu plachosť a spôsobujú, že sa cítite nepríjemne.

2. ZVÝŠTE SI SEBAVEDOMIE

Jednou z príčin plachosti je nízke sebavedomie. K nedostatočnému sebavedomiu človeka prispieva mnoho faktorov: vzťahy s rodičmi, trauma, kultúrne…

Pracujte na tom, aby ste v sebe videli pozitívne vlastnosti a silné stránky. Naučte sa sústrediť na svoje úspechy, aj keď sú malé, ale stále sú to úspechy.

Môžete si vyčítať, koľko chcete, ale ak vám to nepomôže rozvíjať sa, aký to má zmysel?

Ľudia, ktorí sú rukojemníkmi svojho sebavedomia, nemajú možnosť žiť život, aký chcú, pretože si myslia, že si iný život nezaslúžia. „Úspech? Nie, to nie je o mne.“

3. PRÁCA S ÚZKOSŤOU

Na začiatok by ste mali pochopiť: úzkosť, ktorú pociťujete napríklad v spoločnosti neznámych ľudí, je užitočná. Je potrebná na to, aby ste sa zorientovali v priestore. Takto funguje naša psychika.

Tým, že sa týmto pocitom zaoberáte a mučíte sa myšlienkami, že ste niečo zlé, nikto vás nemá rád a môžete pokaziť večer vyslovením jedinej vety, nedovolíte, aby úzkosť pominula. Ale nedochádza ani k žiadnemu „zorientovaniu sa“. Začnete sa cítiť vystresovaní a „zvyknete si“ na tento stav.

Existuje mnoho techník, ktoré pomáhajú znižovať úzkosť

Dýchacie cvičenia, progresívna svalová relaxácia, joga a šport môžu pomôcť znížiť úzkosť a nervozitu. Experimentujte s rôznymi metódami, aby ste našli tie, ktoré vám najlepšie vyhovujú.

4. ROZŠÍRTE SVOJE SOCIÁLNE KONTAKTY

Jednou z najúčinnejších techník na prekonanie plachosti je intenzívne, ale postupné rozširovanie sociálnych kontaktov. Možno sa bojíte chodiť na podujatia s veľkým počtom ľudí, ale posedieť si v útulnej kaviarni – prečo nie?

Pred prezentáciou na stretnutí si skúste nacvičiť prezentáciu so svojimi blízkymi. Neodmietnu vás, a naopak – pomôžu vám, označia úspešné miesta a dobré rozhodnutia pri prezentácii.

Zoznámenie na ulici, v obchode, rozhovor počas prestávky v práci…

Pre niektorých ľudí sú to drobnosti v živote. Pre vás sú však cestou k prijatiu seba a druhých, k úspešným a pohodlným interakciám.

Nájdite si skupinu rovnako zmýšľajúcich ľudí – aby vás spájala záľuba alebo nejaký záujem. Je oveľa ľahšie otvoriť sa prostredníctvom niečoho zjednocujúceho. Postupne si uvedomíte, čo všetko nájdete v kruhu tých, ktorí vám rozumejú, a určite sa prestanete hanbiť.

5. VYHĽADÁVAJTE POMOC

Ak vám plachosť zasahuje do každodenného života, stojí za to zvážiť, či nevyhľadáte pomoc terapeuta. Odborník po komplexnej analýze vašej situácie bude schopný ponúknuť najvhodnejšiu stratégiu riešenia problému. Ale aj tu by ste mali urobiť prvý krok – nehanbiť sa a prísť na sedenie.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

Dvanásť príznakov nízkeho sebavedomia

Sebavedomie nie je len to, ako sa cítime sami, ale aj to, čo tvorí základ…

1 deň ago

5 znakov, že nie ste introvert, ale sociálne úzkostlivý človek

Spravodlivosti pre introvertov bolo konečne učinené zadosť: za posledných niekoľko rokov sa pokojné a do…

2 dni ago

7 správaní mužov, ktoré prezrádzajú nízke sebavedomie

Všetci o sebe z času na čas pochybujeme: o svojich silách, inteligencii, schopnostiach a možnostiach…

3 dni ago

Ako sa naučiť reagovať na všetko pokojne: jogínska metóda

„Kľud, len pokoj!“ - Carlson zvolal, keď sa veci začali kaziť a každý problém premenil…

5 dní ago

Ako vychovávať úzkostlivé dieťa: 10 škodlivých tipov pre rodičov

To, aké dieťa vyrastie - šťastné, sebavedomé, dôverujúce sebe i ostatným, alebo úzkostlivé, bojazlivo očakávajúce…

6 dní ago

Ako nájsť svoju lásku: 8 najúspešnejších stratégií

Psychológovia skúmali spôsoby, ktoré ľudia najčastejšie používajú na nájdenie romantického partnera. AKO ZVÝŠIŤ SVOJE ŠANCE…

1 týždeň ago