Kategórie: Sebapoznanie

Ako sa dostať z toxického vzťahu so sebou samým

Spomeňte si, čo ste si povedali, keď ste naposledy urobili nejakú osudovú chybu? S najväčšou pravdepodobnosťou niečo v štýle: „Aký si idiot“, „Si hlúpy“, „Čo si si vôbec myslel?“, „S tebou je to vždy také“. Ak vám tieto hrubé, zraňujúce slová povedal niekto iný, potom jednoznačne hovoríme o toxickom vzťahu. V tomto prípade však ide o toxický vzťah so sebou samým. A nie ste v tom sami – väčšina z nás je v takomto vzťahu, aj keď si to neuvedomujeme.

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI SEBAKRITIKOU A SEBAANALÝZOU?

Možno si myslíte – ale nie je pre vás sebakritika dobrá, nepomáha vám stať sa lepším človekom, prekonávať prekážky, dosahovať svoje ciele? Je dôležité rozlišovať medzi sebakritikou a sebaanalýzou.

Sebakritika

Sebakritika, keď ste pripravení zabiť sa za chyby a nedostatky, keď sa súdite a hanbíte za svoju neideálnosť, vedie len k depresii, úzkosti, strachu zo zlyhania. Je to vlastne nenávisť voči sebe samému.

Sebaanalýza

Sebaanalýza znamená, že jednoducho poznáte svoje slabé stránky, ale bez posudzovania, viny alebo hanby. Ste k sebe úprimní a ste ochotní podporiť a súcitiť sami so sebou.

PREČO SI NADÁVAME

Teraz si predstavte, že vám váš najlepší priateľ alebo blízka osoba povie, že urobil nejakú trápnu chybu a teraz sa cíti hrozne. Čo by ste mu alebo jej povedali?

Pravdepodobne niečo také:

  • „To je v poriadku.“
  • „neboj sa,“
  • „každý robí chyby,“
  • „každý na to čoskoro zabudne,“
  • „nie je to také zlé, ako si myslíš,“
  • „Som s tebou,
  • „myslel si to dobre.“

Predstavte si seba na mieste tohto priateľa a všimnite si, ako sa cítite – s najväčšou pravdepodobnosťou úľavu, útechu, teplo, lásku, starostlivosť, rešpekt, dôveru, že v budúcnosti bude všetko lepšie.

Prečo je však taký rozdiel medzi tým, čo hovoríme svojim blízkym, a tým, čo v rovnakej situácii hovoríme sami sebe? Nemá zmysel, aby sme sa k sebe správali inak.

PREČO JE DOBRÉ MAŤ SÚCIT SÁM SO SEBOU

Ak sa budete mať radi a starať sa o seba rovnako, ako by ste sa starali napríklad o vlastné dieťa, budete sa k sebe správať s rovnakou láskavosťou, pochopením, zhovievavosťou, súcitom, budete sa nevyhnutne cítiť ako silnejší, energickejší, sebavedomejší, pokojnejší a šťastnejší človek.

Štúdie ukazujú, že takéto zaobchádzanie so sebou znižuje príznaky depresie, úzkosti a stresu, znižuje hladinu zápalu v tele a posilňuje imunitný systém.

Svoju vlastnú lásku si zaslúžite viac ako ktokoľvek iný

Nakoniec, váš vzťah k sebe samému je jediný, ktorý máte zaručený 24 hodín denne, sedem dní v týždni po zvyšok života. Práve so sebou zostávate spolu v smútku aj radosti, v dobrých aj zlých časoch, v akomkoľvek, najhoršom rozpoložení – túžbe, úpadku, osamelosti, strachu, strate.

Preto má zmysel nadviazať zdravý, toxikologicky očistený vzťah so sebou samým. Začať robiť zmeny k lepšiemu je jednoduché. Namiesto toho, aby ste mysleli na svoje chyby a nedokonalosti, myslite na svoje potreby.

Ariana Lekovská

Share
Published by
Ariana Lekovská

Recent Posts

9 dôsledkov rodičovstva, ktoré nevyhnutne ovplyvňujú ženskú psychiku

Keď má dievča zohrávať úlohu jediného dospelého v rodine, nie je voči tomu imúnne. Parentifikácia…

30 minút ago

9 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či je vaše sebavedomie vysoké alebo nízke

Podľa niektorých odborníkov akýkoľvek psychický problém, od úzkosti, depresie, strachu z intimity alebo zlyhania až…

1 deň ago

10 príznakov, že sa o seba dostatočne nestaráte

Stále počúvame, aká dôležitá je starostlivosť o seba. A napriek tomu si často nevenujeme dostatok…

2 dni ago

Sedem návykov, ktoré otravujú psychológov

Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel? 1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE…

3 dni ago

6 mylných predstáv z detstva, ktoré nám bránia žiť svoj život

Dlhodobá terapia nie je to, čo moderný človek potrebuje. Chceme rýchle a zjavné výsledky. Zameriavame…

4 dni ago

Zábavné aktivity, ktoré vám pomôžu pochopiť silu hry

Originál: https://www.alwayswellwithin.com/blog/2017/07/15/play-activities-benefits-adults Preklad, adaptácia a doplnenie: Katka Makara Tak čo vážení a vážené, hráte sa…

4 dni ago